Στη σέντρα για το πιο αμφίρροπο EURO

Εκ των πραγμάτων, το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή,

Εκ των πραγμάτων, το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή, θα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα: 24 ομάδες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, 51 αγώνες σε διάστημα 31 ημερών, χρήση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος (goal – line technology) για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, οι περισσότεροι φίλαθλοι από κάθε άλλη φορά στις εξέδρες και στις fan zones, δίχως ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με πέντε πρωτάρες (Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Ισλανδία, Αλβανία, Σλοβακία), με πολλά αουτσάιντερ και πληθώρα νέων και ανερχόμενων ποδοσφαιριστών που αναζητούν δικαίωμα στο όνειρο.
Ολα τα μάτια σε δέκα γήπεδα


Αυτά είναι τα ωραία, τα ευχάριστα, τα ποδοσφαιρικά. Διότι, δυστυχώς, πάνω από το Euro της Γαλλίας πλανάται ο φόβος ενός τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Είναι η πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και τη λεγόμενη «Σφαγή του Μονάχου», που ένα αθλητικό γεγονός πραγματοποιείται στη σκιά της τρομοκρατίας. Το καταδεικνύουν τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια αλλά κυρίως η ευκολία με την οποία οι τζιχαντιστές του ISIS αιματοκύλησαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες στη διάρκεια των τελευταίων εφτά μηνών.
Από την πρεμιέρα της 10ης Ιουνίου ως και τον τελικό της 10ης Ιουλίου η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (και όχι μόνο) θα χτυπά στα δέκα γαλλικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν μία από τις πιο αμφίρροπες διοργανώσεις των τελευταίων ετών. Αδιαφιλονίκητο φαβορί δεν υπάρχει, παρά μόνο τρεις καλές αλλά με αδυναμίες εθνικές ομάδες στις οποίες οι «σοφοί» μπουκμέικερ δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου. Πρόκειται για την κάτοχο των δύο τελευταίων Euro και κορυφαία εθνική ομάδα της δεκαετίας, Ισπανία, που όμως έχει χάσει τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό της, όπως φάνηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, για την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014 Γερμανία, η οποία προβλημάτισε στη διάρκεια των προκριματικών, και για την οικοδέσποινα Γαλλία, που διαθέτει –πέραν του όπλου της έδρας –ένα εξαιρετικό και φιλόδοξο ρόστερ, το οποίο όμως, όπως έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, είναι ικανό για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο.
Από κοντά ακολουθεί η Ιταλία, η οποία αν και κινήθηκε στη μετριότητα κατά τη διάρκεια των προκριματικών, δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς διαθέτει μια από τις πιο βαριές φανέλες στη Γηραιά Ηπειρο.
Ελπίζουν στην έκπληξη


Επίσης, η Αγγλία και το Βέλγιο συγκροτούν τις πιο ταλαντούχες, νεανικές και φιλόδοξες εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Euro. Η πορεία τους στην προκριματική φάση ήταν εντυπωσιακή αλλά πλέον καλούνται να αποδείξουν ότι είναι ικανές για την υπέρβαση εκεί που «καίει» η μπάλα.
Το ίδιο ισχύει και για την καλοδουλεμένη Πορτογαλία του απόλυτου σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο και του πρώην δικού μας ομοσπονδιακού κόουτς Φερνάντο Σάντος, ενώ η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουαλία, η Ισλανδία και η Αλβανία, που διακρίθηκαν στα προκριματικά, έχουν τα φόντα για να εκπλήξουν…


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Οι αγώνες στη σκιά της τρομοκρατίας

Στο 17ο και στο 20ό λεπτό της φιλικής αναμέτρησης της Γαλλίας με τη Γερμανία που διεξήχθη το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Σταντ ντε Φρανς, στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα και τον τελικό του Euro 2016, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις. Η μπάλα βρισκόταν στα πόδια του γάλλου αριστερού μπακ Πατρίς Εβρά, ο οποίος προς στιγμήν σάστισε και κοίταξε προς το μέρος απ’ όπου προήλθε ο ισχυρός κρότος. Το κοινό στις εξέδρες έβγαλε ένα επιφώνημα έκπληξης αλλά συνέχισε να παρακολουθεί την αναμέτρηση μη μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι το Παρίσι βρισκόταν υπό πολιορκία. Εκείνο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) επτά επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, δύο εκ των οποίων σε απόσταση αναπνοής από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 40.000 θεατές. Οι πληροφορίες των επόμενων ημερών που ανέφεραν ότι στόχος των τζιχαντιστών ήταν οι εξέδρες του Σταντ ντε Φρανς πάγωσαν (και) την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινή γνώμη καθώς στο ίδιο μέρος επτά μήνες αργότερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ραντεβού της μπάλας.
Οι μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν τον περασμένο Μάρτιο στο Βέλγιο ενέτειναν τον προβληματισμό εν όψει της σέντρας του Euro στη Γαλλία. Υπήρξαν ακόμη και σκέψεις για τη ματαίωση της διοργάνωσης ή και τη διεξαγωγή όλων των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε τη «νίκη της τρομοκρατίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ τεράστια θα ήταν και η οικονομική ζημιά για τη διοργανώτρια UEFA, τους μεγάλους χορηγούς του τουρνουά αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των δέκα πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός πολέμου προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή που θα θέσει σε κίνδυνο τους 7 εκατ. επισκέπτες των fan zones, τους 2,5 εκατ. θεατές που θα παρακολουθήσουν από κοντά τις 51 αναμετρήσεις αλλά και τις αποστολές των 24 ομάδων που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά. Προ ημερών η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και σεκιούριτι, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα οπλοφορούν, θα περιπολούν τους δρόμους, θα επιβλέπουν τα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας αλλά και επικινδυνότητας και θα έχουν επιπλέον δικαιοδοσίες για προσαγωγές και συλλήψεις δίχως εισαγγελική εντολή. Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και για τις αποστολές των ομάδων καθώς θα φρουρούνται υπό την επίβλεψη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τα ξενοδοχεία και τα προπονητικά κέντρα που θα τις φιλοξενήσουν, ενώ σε φρούρια θα μετατραπούν και τα στάδια, όπου θα γίνονται τριπλοί και τετραπλοί έλεγχοι σε όσους προσεγγίζουν. Παράλληλα θα απαγορευθούν όλες οι πτήσεις (ακόμη και drone) πάνω από τα δέκα γήπεδα στη διάρκεια του τουρνουά, ενώ θα υπάρξει αυστηροποίηση στα μέτρα ασφαλείας και στο δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως για τις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας παραμένουν οι λεγόμενες fan zones που συγκεντρώνουν καθημερινά χιλιάδες κόσμου. Πρόκειται για χώρους πολυπληθείς έξω από τα γήπεδα αλλά και σε κεντρικά σημεία των δέκα πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες και που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.