Θωμάς Αραπογιάννης: «Διαβατήριο εγκυρότητας η πιστοποίηση των προϊόντων»

Με πολύχρονη πείρα τριών δεκαετιών στην Ελλάδα, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) προσφέρει υπηρεσίες επιθεώρησης,

Με πολύχρονη πείρα τριών δεκαετιών στην Ελλάδα, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) προσφέρει υπηρεσίες επιθεώρησης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης με την υπευθυνότητα και εγκυρότητα ενός ηγετικού brand διεθνώς. Με παρουσία σε χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Κεντρικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο, στους τομείς της τεχνολογίας, της ποιότητας, της ασφάλειας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Τα διεθνώς αναγνωρίσιμα πιστοποιητικά της TÜV HELLAS προσφέρουν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Οσο η παγκόσμια απαίτηση για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα αυξάνεται, τα διεθνή standards για την καλλιέργεια και την παραγωγική διαδικασία γίνονται αυστηρότερα. Από το 2001, με την ίδρυση της διεύθυνσης Agrisystems, η TÜV HELLAS έχει αφοσιωθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με πιστοποιήσεις συστημάτων και πρωτοκόλλων (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC, FSCC, GLOBALGAP, AGRO, BIO).
Για την TÜV HELLAS (TÜV NORD), τα οφέλη της πιστοποίησης και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλάει ο agrisystems manager Νοτίου Ελλάδος κ. Θωμάς Αραπογιάννης.
Ποια τα οφέλη της πιστοποίησης για τον έλληνα παραγωγό και εν γένει για την ελληνική γεωργία;
«Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η απαίτηση για ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Η πιστοποίηση, δηλαδή ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας, σύμφωνα με αυστηρά διεθνή και ελληνικά πρωτόκολλα, «ανοίγει» την αγορά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στο εξωτερικό και αποτελεί το εμπορικό διαβατήριο τόσο για τις απαιτητικές ξένες αγορές όσο και για τις αντίστοιχες ελληνικές».
Τι πιστεύετε για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Συμβολαιακή Γεωργία;
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να εκμεταλλευθεί η ελληνική γεωργία το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πόροι να αξιοποιηθούν από τον έλληνα παραγωγό αυξάνοντας την παραγωγή, με όρους όμως ποιότητας. Είναι λυπηρό μια χώρα σαν την Ελλάδα, με μακρά παράδοση στην αγροτική παραγωγή να είναι ελλειμματική σε κάποια αγροτικά προϊόντα, π.χ. στο χοιρινό και στο βόειο κρέας. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να ενισχύσουν τη θέση τους στο εξωτερικό. Μπορεί τα δικά μας προϊόντα να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακριβότερα και να μην είμαστε ανταγωνιστικοί στο κόστος παραγωγής, υπερτερούμε όμως στην ποιότητα. Κατά συνέπεια το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μια καλή ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να την εκμεταλλευθούμε.
Οσον αφορά τη συμβολαιακή γεωργία, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στον έλληνα παραγωγό όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος ενός φορέα πιστοποίησης όπως η TUV HELLAS είναι να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία και για τα δύο μέρη. Εμείς διαθέτουμε την εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να διαδραματίσουμε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο στην επιτυχή εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας στη χώρα μας».
Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους στην πιστοποίηση;
«Θέλουμε το κράτος να καθορίζει τους κανόνες, τα πρότυπα και τις προδιαγραφές, να διατηρεί τα αναγκαία μητρώα και βεβαίως να ενισχύσει ουσιαστικά τον ρόλο του στην εποπτεία της αγοράς συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων στους φορείς πιστοποίησης».
Γιατί να επιλέξει ένας παραγωγός ή μια επιχείρηση ως φορέα πιστοποίησης την TUV HELLAS;
«Με το ισχυρό brand name και την αξιοπιστία που έχει κερδίσει και κερδίζει καθημερινά, διαθέτει το σύνολο των διαπιστεύσεων – εγκρίσεων στον αγροδιατροφικό τομέα εξασφαλίζοντας στον έλληνα παραγωγό και στην ελληνική επιχείρηση αναγνωρισιμότητα και προστιθεμένη αξία. Προσφέρουμε υπηρεσίες «one stop service» με συνδυασμένες επιθεωρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα έχοντας εγκεκριμένους επιθεωρητές και διαπιστεύσεις τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση και λιανεμπόριο- χονδρεμπόριο (ISO 22000, FSSC, BRC Food, BRC Broker, IFS Food, IFS Broker, IFS Logistic, επιθεωρήσεις δευτέρου μέρους)».
Τι ακριβώς είναι οι επιθεωρήσεις δευτέρου μέρους;
«Είναι επιθεωρήσεις ελέγχου που διεξάγουμε για λογαριασμό συνήθως μιας μεγάλης επιχείρησης λιανεμπορίου, η οποία θέλει να ελέγξει την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων των προμηθευτών της. Να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια μάς έχει ανατεθεί από μεγάλο σουπερμάρκετ στην Ελλάδα ο έλεγχος των προμηθευτών του, σύμφωνα με αυστηρή ιδιωτική προδιαγραφή».
Ποια η θέση της εταιρείας στο εξωτερικό;
«Η TUV NORD, η μητρική μας εταιρεία, με παρουσία σε 70 χώρες και με 14.000 άτομα ανθρώπινο δυναμικό, αναγνωρίζοντας την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία της TUV HELLAS μάς έχει αναθέσει ηγετικό ρόλο στον αγροδιατροφικό τομέα στον όμιλο. Μέσα στο 2016 η TUV HELLAS ορίστηκε από το TUV NORD ως Critical Location για το BRC, FSSC και ΙFS με αποτέλεσμα τα πιστοποιητικά αυτά να ελέγχονται και να εκδίδονται απευθείας στην Ελλάδα χωρίς τη μεσολάβηση της μητρικής εταιρείας TUV NORD. Ως TUV HELLAS (TUV NORD) έχουμε θυγατρικές σε Κύπρο, Αίγυπτο και Λίβανο, ενώ έλληνες επιθεωρητές πραγματοποιούν συνεχώς επιθεωρήσεις στο εξωτερικό. Βασικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η εξωστρέφεια και η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στο εξωτερικό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.