Τις θέσεις τους για το προσφυγικό ανέπτυξαν Μητσοτάκης-Θεοδωράκης

Τις βασικές προτάσεις της ΝΔ και τους άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο και που είναι αφιερωμένο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Τις βασικές προτάσεις της ΝΔ και τους άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο και που είναι αφιερωμένο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Αιγαίου κάνοντας λόγο για σημαντική οικονομική ζημιά και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα απαλύνει το πρόβλημα. «Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα δελτία τύπου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση.

Όπως είπε οι ροές το 2015 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20 φορές και επέκρινε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην καταγραφή των προσφύγων αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. «Οι συνθήκες στην Ειδομένη ήταν απάνθρωπες, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες που καθυστέρησαν στην εκκένωση της περιοχής» είπε τονίζοντας πως δεν είναι αποδεκτό να παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τόνισε πως δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη ενώ υπενθύμισε πως την περίοδο 2012-14 η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.

«Τα σύνορα φυλασσόντουσαν, 50.000 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους», δήλωσε επιρρίπτοντας «σημαντικές ευθύνες» στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με ευθύνη της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές και μάλιστα είπε πως «οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι μας κοντόφθαλμης πολιτικής».

Όπως δήλωσε η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι μετά το Παρίσι η πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη είχε αλλάξει και όπως είπε, δυστυχώς οι διεθνείς συμφωνίες, η παρουσία του ΝΑΤΟ αλλά και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έγιναν χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών και ζήτησε όσοι εισέρχονται χωρίς άδεια στη χώρα να πηγαίνουν σε δομές και να μην περιφέρονται στους δρόμους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να διακοπούν τα φαινόμενα των καταλήψεων και ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο για το πού 0θα φτιαχτούν οι δομές φιλοξενίας για να απορροφήσουν τους ανθρώπους επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε μια περιοχή, να είναι σχετικά μικρές οι δομές ενώ ζήτησε και την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επεξεργάζονται πιο γρήγορα ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά κρίσιμη την επόμενη περίοδο όπου και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα μπουν σε νέα φάση. «Σήμερα η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη αν καταρρεύσει η συμφωνία» είπε συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο δόγμα φύλαξης των συνόρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για μία ενιαία στάση που θα αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και ελληνικά και το αντίστροφο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους στο Πυθαγόρειο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έδωσε λάθος μηνύματα

Στις επιπτώσεις του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου αλλά και γενικότερα στις συνέπειες που έχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώθηκε η ομιλία – χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Σάμο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έδωσε λάθος μηνύματα. Έκλεισε το μάτι στους πρόσφυγες λέγοντας: «Ελάτε να σας μεταφέρουμε στην Ευρώπη». Πίστευε ότι το προσφυγικό θα ήταν μέσο πίεσης για την περήφανη -δήθεν- διαπραγμάτευση… όλα κατέρρευσαν με ένα φράχτη που έφτιαξαν οι Σκοπιανοί. Και σήμερα μιλάμε για 50.000 χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους. Και όλο το μέλλον εξαρτάται από την καλή διάθεση του Ερντογάν».

Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως «εάν ο κ.Τσίπρας είχε συνάψει συμφωνία με τους εταίρους μας έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα δεν θα ζούσε αυτό το δράμα που ζει σήμερα. Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Ξοδέψαμε μήνες για να συζητάμε τα αυτονόητα».

Επανέλαβε τις καταγγελίες που είχε κάνει προ καιρού για χορό εκατομμυρίων ζητώντας διαφάνεια και απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη εξ αιτίας του προσφυγικού επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια δεν σε κάνει ακροδεξιό. Η απουσία πολιτικής, η απουσία αποφάσεων, η απουσία σχεδιασμού είναι αυτές που δημιουργούν φόβο στην κοινωνία. Και μετά έρχεται ο λαϊκισμός που είναι παντού στην πολιτική, στο ίντερνετ, στα κοινωνικά δίκτυα και θρέφει την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να νιώσουν ασφάλεια σε μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη και αυτό θα τους επιτρέψει να παρέχουν φροντίδα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι δήμοι μπορούν, καλύτερα από κάθε άλλον, να καταγράψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και την ικανότητά της να δεχθεί και να αφομοιώσει μετανάστες και πρόσφυγες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.