Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Ανοίγει ο διάλογος για νέο εκλογικό νόμο και Συνταγματική Αναθεώρηση

Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο στο κτίριο της Βουλής. Η εισήγηση του Πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθορίζουμε τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου στοχεύοντας στη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα. Η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάμε για έναν κόφτη χρέους που θα αποφέρει δημοσιονομικό περιθώριο στην ελληνικη οικονομία από το 2020 έως το 2060. Αυτή η εξέλιξη τελειώνει την υπόθεση Grexit και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία και την έξοδο από την κρίση» ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε: «Πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Ολοκληρώσαμε την δύσκολη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού χωρίς να κόψουμε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις. Κρατήσαμε προστατευμένη την α’ κατοικία για τους δανειολήπτες. Οι κανόνες που συμφωνήσαμε είναι από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Καταφέραμε να προχωρήσουμε σε αναγκαία παρέμβαση για τον ελεγχο του κρατικού χρήματος.

«Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αναζητά διέξοδο και προοπτική. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται μια προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας.. Για το πέρασμα σε μια νέα εποχή που θα την ονόμαζα εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Γι’ αυτό κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς μας είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Τρεις πρέπει να είναι οι κεντρικές προτεραιότητες για να πετύχουμε τον στόχο μας: διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, αναπυτξιακή στροφή της οικονομίας δίκαιη κατανομή των βαρών» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015 δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι χρήματα που μπορούμε όχι να τα σπαταλήσουμε αλλά να βοηθήσουμε τον κόσμο, να δημιουργήσουμε δομές κοινωνικής προστασίας. Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε».

«Η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας» σημείωσε.

«Ψηφίστηκε και υλοποιείται ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων με την οποία προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα.».

«Παράλληλα με την υλοποίηση αυτων των δράσεων συνεχίζουμε τα έργα στην ενέργεια και τον τουρισμό. Ηδη έχουμε εκτιμήσεις για ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές. Ανοίγουμε τη συζήτηση με την κοινωνία, για το νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε. Έχουμε καθήκον να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε έναν λαό που έχει υποφέρει αρκετά.Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο σε αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Δραγασάκης: Προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου

Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε από τους υπουργούς στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν απομακρύνθηκαν οι κάμερες, ήταν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε τη λειτουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού ταμείου (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε όμως ότι περιμένει την έγκριση των τροϊκανών, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑΝ είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μίλησε για τα υπό κατασκευή υδατοδρόμια λέγοντας ότι θα υπηρετήσουν ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής τουριστικής κίνησης και της ανάπτυξης στις περιοχές. Εξήγγειλε ότι θα δοθούν οκτώ άδειες για υδατοδρόμια, χωρίς όμως να αποκαλύψει τους ενδιαφερόμενους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι έχει έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια, αλλά -όπως είπε- απαιτούνται χρήματα για τους εκπαιδευτικούς, είναι 20.000 καθηγητές και βάσει αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα χρονιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και για τη βιοποικιλότητα.

Μίλησαν επίσης ο κ. Πολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και στη λειτουργία των νοσοκομείων, η κ. Φωτίου η οποία εστίασε στα οργανωτικά του υπουργείου της με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Μάρδας για την αύξηση των εξαγωγών, που -όπως είπε- παρατηρείται, και για νέα επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθεί.

Ο πρωθυπουργός έλεγε συχνά «θα τα καταφέρουμε», ζητώντας από όλους να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 19:30 καθώς είχε υποχρεώσεις με τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς. Όταν όντως τελείωσε στις 19:30 το Υπουργικό είπε: «Επιτέλους, μια φορά τελειώσαμε στην ώρα μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.