ΣΕΤΕ: Στην κόψη του ξυραφιού η φετινή τουριστική χρονιά

Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Στον παράλογο φόρο διανυκτέρευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εκτιμώντας ότι φετινή χρονιά κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του πρωθυπουργού.

Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό στηρίζεται σε εξειδικευμένους άξονες με ξεκάθαρους στόχους, ανάφερε και στάθηκε στα εξής:

  • την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη
  • την προώθηση – προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
  • το άνοιγμα νέων αγορών
  • την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
  • την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
  • την βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
  • την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στάθηκε, στον «παράλογο», όπως είπε, «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια για πάνω από 2 κλειδιά.

Ο φόρος αυτός, που είχε πριν λίγες ημέρες το όνομα «τέλος διανυκτέρευσης», εμφανίστηκε ως «πρόταση» από το πουθενά και ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Αφού τόνισε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του 1 εκατ. δωματίων, των 50 χιλιάδων καταλυμάτων της χώρας, ο κ. Ανδρεάδης ανάφερε ότι ο φόρος αυτός θα αποτελέσει ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί απευθείας στον τουρίστα.

Γιατί καμία τουριστική επιχείρηση, όπως είπε, δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα τέτοιο πρόσθετο κόστος σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική πλήττει την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Πόσοι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό, γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό, ανάφερε.

Ο κ. Ανδρεάδης επιπρόσθετα στάθηκε και στις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες με το κράτος, όπως τονίστηκε, να χάνει 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Ανδρεάδης έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις, εξηγώντας γιατί αυτές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

Για την τρέχουσα χρονιά ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης, σε ό,τι αφορά την πορεία της τουριστικής κίνησης.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015» επεσήμανε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.