Βραζιλία: ετοιμάζεται για Ολυμπιακούς με την οικονομία της γονατισμένη

Σε απόλυτη οικονομική καταστροφή για τη Βραζιλία τείνουν να εξελιχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Αυγούστου. Η δυσφήμιση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο τείνει να ξεπεράσει και αυτή που ταλάνισε προ 12ετίας τους Ολυμπιακούς της Αθήνας - η προτροπή των επιδημιολόγων προς τους ξένους να μην ταξιδέψουν στη Βραζιλία για να μη μεταφέρουν τον ιό Ζίκα στις πατρίδες τους είναι άνευ προηγουμένου.

Σε απόλυτη οικονομική καταστροφή για τη Βραζιλία τείνουν να εξελιχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Αυγούστου. Η δυσφήμιση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο τείνει να ξεπεράσει και αυτή που ταλάνισε προ 12ετίας τους Ολυμπιακούς της Αθήνας –η προτροπή των επιδημιολόγων προς τους ξένους να μην ταξιδέψουν στη Βραζιλία για να μη μεταφέρουν τον ιό Ζίκα στις πατρίδες τους είναι άνευ προηγουμένου.
Η Αθήνα, τουλάχιστον, διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς του 2004 με τη χώρα σε πολιτική σταθερότητα και την οικονομία σε ανάπτυξη. Το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού με τη χώρα ταλανιζόμενη από μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση. Με την έκπτωτη πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ να βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές, με υπουργούς να παραιτούνται λόγω σκανδάλων και με την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 0,3% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ήταν το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της οικονομίας της χώρας, αν και σε ποσοστό η συρρίκνωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι ειδικοί (0,8%).
Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica (IBGE) το βραζιλιάνικο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,4%, ποσοστό επίσης «καλύτερο» από το 6,1% που προέβλεπαν οι τραπεζίτες της Itau Unibanco, εν προκειμένω.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η βραζιλιάνικη οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3% την χρονιά που διανύουμε, καθώς η παραγωγή πέφτει διαρκώς και στους τρεις πρωταρχικούς τομείς της οικονομίας, τον γεωργικό (πρωτογενή), το βιομηχανικό (δευτερογενή) και τον τομέα των υπηρεσιών (τριτογενή). Ίσως ο ΟΟΣΑ στις προβλέψεις του για συρρίκνωση του τομέα των υπηρεσιών να είχε προεξοφλήσει τη ζημιά που θα έκανε η (μελλοντική) προειδοποίηση των επιδημιολόγων.
Πέρα από υποθέσεις, η διάψευση των οικονομολόγων σε ό,τι αφορά το ρυθμό συρρίκνωσης της βραζιλιάνικης οικονομίας να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές εμφάνισαν ισχυρή αύξηση της τάξης του 6,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Και αυτό οφείλεται, βεβαίως, στην κάθετη πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας, του ρεάλ.
Ο Νιλ Σίρινγκ, πάντως, της Capital Economics εξέφρασε την εκτίμηση μιλώντας στο BBC ότι η μικρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των δημοσίων δαπανών (κατά 1,1%) απο την κυβέρνηση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, που πάσχιζε να κρατηθεί στην εξουσία έχοντας για σύμμαχό της τη λαϊκή ευαρέσκεια.
Ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν θα μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία και την Εκπαίδευση, αλλά προειδοποίησε ότι «πρέπει να γίνουν θυσίες για να ισοσκελιστούν τα δημόσια οικονομικά και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη».
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Βραζιλία είναι μια μεγάλη χώρα με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δύσκολα θα πετύχει, όμως, τους δύο στόχους που περιέγραψε ο προσωρινός πρόεδος –ανεξαρτήτως «θυσιών» –το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα αργήσει να φθάσει και ο… λογαριασμός και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.