Ελβετία: Δημοψήφισμα στις 5 Ιουνίου για καθιέρωση κρατικού επιδόματος

Η Ελβετία έχει άμεση δημοκρατία και γι αυτό κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται δημοψήφισμα για τον άλφα ή βήτα νόμο. Καμιά φορά για προτάσεις - που πρέπει να έχουν την έγγραφη υποστήριξη αρκετών δεκάδων χιλιάδων - για θέματα αστεία είτε εντελώς απίθανα.

Η Ελβετία έχει άμεση δημοκρατία και γι αυτό κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται δημοψήφισμα για τον άλφα ή βήτα νόμο. Καμιά φορά για προτάσεις – που πρέπει να έχουν την έγγραφη υποστήριξη αρκετών δεκάδων χιλιάδων – για θέματα αστεία είτε εντελώς απίθανα.

Π.χ. αν θα πρέπει να έχουν ταυτότητα – διαβατηριο όλοι οι Ελβετοί, αν επιτρέπεται η παραμονή τσοπανόσκυλων στις πόλεις κλπ. Αλλά το δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου είναι πραγματικά μοναδικό. Οι Ελβετοί καλούνται να αποφασίσουν αν όλοι οι πολίτες θα δικαιούνται κρατικού επιδόματος 2.500 φράγκων (2.250 ευρώ) το μήνα ακόμη και όταν δεν κάνουν τίποτε.

Περίφημα; Όχι και τόσο. Πρώτον, θα καταργηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα. Δεύτερον, το ποσό των 2.500 φράγκων μόλις βγάζει τον μέσο Ελβετό από το όριο της φτώχειας, το οποίο υπολογίζεται χονδρικά στο 60% του μέσου εθνικού προϊόντος. Η Ελβετία είναι η τρίτη στον κόσμο πιο ακριβή χώρα. Σε ετήσια βάση το 2014 το όριο φτώχειας ήταν 29.501 φράγκα, μόνο 450 ευρώ λιγότερο από όσα θα εισπράξει σε ένα χρόνο ο κάθε Ελβετός αν το δημοψήφισμα εγκρίνει την πρόταση, την οποία ας σημειωθεί έχουν υπογράψει 112.843 Ελβετοί πολίτες.
Η κυβέρνηση είναι αντίθετη, προβλέπει μείωση του αριθμού των ειδικευμένων εργατών – «δεν θα έχουν λόγο να σπουδάσουν αφού δεν θα υπάρχει λόγος να εργαστούν», λέει – θα προκαλέσει αύξηση της φορολογίας για να καλυφθεί η έκτακτη δαπάνη και μιλά για «άνευ λόγου αλλαγές στην ελβετική καθημερινότητα» την οποία δεν είναι εύκολο «να χωνέψουν» οι Ελβετοί, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι αρνητικοί ως αδιάφοροι και η κοινή γνώμη, ως το 60%, προεξοφλεί αρνητικό αποτέλεσμα. «Πιστεύουμε ότι η αποδοχή της πρότασης οπωσδήποτε εξασθενίζει την ελβετική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλεν Μπερσετ. Αλλά υπέρ της πρότασης εκδηλώθηκε – ποιός άλλος – ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε ερώτηση συντάκτη του πρακτορείου Bloomberg δήλωσε: «Μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία έχει την μεγάλη ευκαιρία να κάνει αυτό το πείραμα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.