Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο γιορτάζει με Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας θα γίνει εφέτος στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας θα γίνει εφέτος στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, που ανακηρύχτηκε από την UNESCO, με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Στην Ολυμπιάδα αυτή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές και νέοι που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Στο πρώτο στάδιο οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη εξέταση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σήμερα Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στο Αζερμπαϊτζάν. Στη συνέχεια, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3.6.2016 στις ΗΠΑ, στις 13.6.2016 στη Ρωσία και στη Γεωργία και τον Ιούλιο του 2016 στην Αυστραλία.
Το δεύτερο και τελικό στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου, ενώ οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.
Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ η τελετή λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016.
Θεραπεία για εξαρτημένα άτομα
Το ΑΠΘ όμως έχει συγκροτήσει και πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας που λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το 2013 στα Χανιά και από τα μέσα του 2015 στη Λάρισα. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και υποστηρίζει ετησίως δεκάδες άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά ή/και αλκοόλ, όπως επίσης και εκατοντάδες συγγενείς εξαρτημένων.
Συνολικά τα προγράμματα παρείχαν υπηρεσίες σε 1618 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων τα 895 ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικά ή αλκοόλ και συγγενείς εξαρτημένων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας παρείχε υπηρεσίες σε 600 διαφορετικά άτομα στη Θεσσαλονίκη, σε 289 διαφορετικά άτομα στη Λάρισα, σε 488 διαφορετικά άτομα στα Χανιά και σε 241 διαφορετικά άτομα στη Σητεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.