Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμη χρονιά μέσω της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί, αλλά και ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμη χρονιά μέσω της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί, αλλά και ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
«Δεν θα μπορούσα αυτή την ημέρα να μην αναφερθώ στα παιδιά εκείνα που χάθηκαν, που δεν μπορέσαμε να βρούμε» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης κινητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν αναζητάτε ένα παιδί. «Εκτός από την Ελλάδα που πολύ λοιδορούν υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που αν ενώσει τις δυνάμεις της κινητοποιείται για την άμεση ανεύρεση των παιδιών αυτών».
Το 2015 η ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδια 116.000 δέχθηκε 8.852 κλήσεις και συνολικά 141 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Ο οργανισμός χειρίστηκε 126 περιπτώσεις εξαφανίσεων εκ των οποίων τα 119 παιδιά βρέθηκαν. Για 7 περιστατικά ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Amber Alert Hellas. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για 50 περιπτώσεις, τα περισσότερα παιδιά (41) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, αιτία εξαφάνισης αποτέλεσαν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις.
Επίσης το πρώτο τετράμηνο του 2016 η γραμμή 116.000 δέχθηκε 3.143 κλήσεις και συνολικά 60 αιτήματα, εκ των οποίων δεν χειρίστηκε μόνο μια υπόθεση, 37 από τα 59 παιδιά βρέθηκαν. Από τα παιδιά που συνεχίζουν να αγνοούνται για τα 3 διεκόπη η επικοινωνία με την οικογένεια ενώ τα 19 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Στοιχεία της αστυνομίας
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης, Αστυνόμος Β’ –γραφείο Εξαφανισθέντων Ατόμων ΕΛ.ΑΣ, παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας λέγοντας ότι το 2015 διαχειρίστηκαν 296 (369 το 2014) εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 270 παιδιά (325 το 2014), ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 διαχειρίστηκαν 97 (126 το 2015) εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 74 παιδιά (91 το 2015)παιδιά.
Κύρια αιτία εξαφανίσεων είναι και πάλι οι ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις. Επισης ο κ. Παπαντώνης τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση, λύτρα ή εμπόριο οργάνων. Τέλος σημείωσε ότι η εξαφάνιση πρέπει να δηλώνεται άμεσα ώστε να κινητοποιόυνται άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Προσφυγόπουλα και ασυνόδευτα παιδιά
«Το Χαμόγελο βρίσκεται διαχρονικά δίπλα σε παιδία πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες και εξειδικευμένα σε όσα παιδιά βρίσκονται ασυνόδευτα στη χώρα μας ή εξαφανίζονται και αναζητούνται από τους γονείς τους, παρέχονται όλες οι υπηρεσίες του οργανισμού, ενώ παράλληλα διανέμεται πανελλαδικά εξειδικευμένο φυλλάδιο σε 5 γλώσσες» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα παιδιά και παρουσίασε στοιχεία από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σύμφωνα με την Europol 10.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, ένα στα δύο ασυνόδευτα παιδιά χάνονται από τους χώρους υποδοχής (Missing Children Europe), ενώ το 60% αυτών των παιδιών που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται (βρετανική μονάδα ελέγχου ασύλου).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF στη Γενεύη σχεδόν 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα. Η ΕΛ.ΑΣ από την πλευρά της αντικρούει τα παραπάνω στοιχεία, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα το 2014 και το 2015 έχουν δηλωθεί 1.481 εξαφανίσεις εκ των οποίων συνεχίζουν να αναζητούνται 1.096 παιδιά με τα 1.080 να είναι αγόρια και τα 16 κορίτσια.
Όλο το 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 το Χαμόγελο χειρίστηκε 32 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ από το 2013 έως το 2015 πραγματοποιήθηκαν 47 επιτόπιες παρεμβάσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης. Σήμερα μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού 10 παιδία, ο συνολικός αριθμός βέβαια των ασυνόδευτων που έχουν φιλοξενηθεί ανέρχεται στα 44. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι του Χαμόγελου συνέβαλαν στην επανένωση 22 παιδιών με τις οικογένειες τους.
Διεθνή στοιχεία
Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Μόνο το 2-5% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε απαγωγές, το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στις Γραμμές 116000 αφορούν σε φυγές εφήβων, το 2-5% των καταγγελιών αφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους και το 29% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, 383 περιστατικά τη ημέρα. Στο Βέλγιο ο ΜΚΟ Child Focus καθημερινά λαμβάνει 4 νέες δηλώσεις εξαφάνισης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Νορβηγίας κ. John Eugene Gjelstad, ο πρέσβης της Τσεχίας κ. Jan Bondy, ο Γ.Γ. Υπουργείου προστασίας του πολίτη κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κυρία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο υποναύαρχος του λιμενικού σώματος κ. Π. Παρασκευάς, ο κ. Alain Remue ειδικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των εξαφανίσεων ανηλίκων, ενώ παρευρέθησαν και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.
Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου μαθητές από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», φύτεψαν γλαστράκια με το λουλούδι «Μην με λησμόνεις», το λουλούδι που έχει γίνει σήμα της σημερινής ημέρας, και όπως χαρακτηριστηκάν είπαν «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τα παιδιά που χάνονται».
Διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, ομάδες σκύλων έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, αλλά και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν εκεί, παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που θέτουν στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.