Η επέτειος του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε την 16η Μαΐου του 1966 και βύθισε τη χώρα σε 10 χρόνια αιματοχυσίας και χάους, έχει κατά τα άλλα αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επίσημες φωνές στη χώρα.
Το σχόλιο, που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα, αναφέρει ότι η Πολιτιστική Επανάσταση, όταν οι Ερυθροφρουροί του προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ λυμαίνονταν την χώρα «ξεκίνησε λανθασμένα και προκάλεσε σημαντική και σοβαρή ζημία».
Οι Global Times, μια πιο ταμπλόιντ εφημερίδα, δημοσίευσε επίσης παρόμοιο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση την Τρίτη: «Εχουμε πει «αντίο» στην Πολιτιστική Επανάσταση. Και μπορούμε να το πούμε και πάλι σήμερα ότι η Πολιτιστική Επανάσταση δεν μπορεί και δεν θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Η Πολιτιστική Επανάσταση δεν έχει θέση στη σημερινή Κίνα».
Επισήμως, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποκηρύξει εδώ και δεκαετίες την Πολιτιστική Επανάσταση και τα δύο σχόλια απηχούν την επίσημη γραμμή, αλλά πολλοί Κινέζοι εξακολουθούν να τιμούν τον Μάο.
Επικριτές και μερικοί επιζώντες της Πολιτιστικής Επανάστασης λένε επίσης ότι ο σημερινός Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί την γραμμή του Μάο ως προς την εδραίωση της εξουσίας και την απαίτηση πλήρους ελέγχου του Κόμματος πάνω στην κοινωνία.
«Μετά από 50 χρόνια ανησυχώ για την αυξανόμενη προσωπολατρία που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοια με την ιδεολογική θέρμη που περιέβαλε τον Μάο», είπε στο CNN o Yu Xiangzhen, ένας πρώην Ερυθροφρουρός. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την φρικιαστική βιαιότητα της Πολιτιστικής Επανάστασης να ξεκινήσει και πάλι».