Πού είναι αυτή η Εγκλουβή που έχει συνδεθεί τόσο με τις φακές; Τη βρίσκεις σε ένα οροπέδιο στη Λευκάδα. Ενα χωριό «εγκλο(υ)βισμένο» σε βραχώδεις πλαγιές όπου καλλιεργείται μια εξαιρετικά βραστερή και νοστιμότατη φακή. Η γνησιότητα του σπόρου, το μικροκλίμα του τόπου και η παραδοσιακή καλλιέργεια κάνουν το προϊόν σπάνιο και πολύτιμο. Προσοχή, όμως, διότι (ακριβο)πουλιέται και φακή από τον Καναδά για φακή Εγκλουβής.
Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να καταναλώνεται η φακή στην κουζίνα του Παράξενου; Μαζί με ρύζι (αναποφλοίωτο βέβαια). Δηλαδή να γίνεται «φακόρυζο». Γιατί; Διότι από τα εννέα βασικά αμινοξέα στη φακή υπάρχουν τα επτά. Τα άλλα δύο, κυστεΐνη και μεθειονίνη υπάρχουν στο ρύζι. Επομένως τα… παντρεύουμε για το καλό μας.
Είναι καλύτερο να φυλάμε τα αβγά στο ψυγείο ωμά ή βρασμένα; Τα βρασμένα διατηρούνται λιγότερες ημέρες από τα ωμά, όχι περισσότερο από εβδομάδα, διότι με το βράσιμο καταστρέφεται η φυσική, εξωτερική, προστατευτική επικάλυψη στο κέλυφος. Ακόμη και αν το κέλυφος δεν ραγίσει, χωρίς την επίστρωση, είνΓια όσους τυχόν σκέπτονται να καταναλώνουν ωμά τα αβγά, ο Παράξενος προτείνει να το ξεχάσουν. Πολλές επιστημονικές εργασίες (δείτε εδώ μία από το Βέλγιο: jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full) έδειξαν πως από το βρασμένο αβγό ο ανθρώπινος οργανισμός εκμεταλλεύεται το 90,9% των πρωτεϊνών, ενώ από το ωμό το 50,3%, δηλαδή σχεδόν το μισό. Θυμίζω ακόμη ότι τα αβγά δεν τα βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου, διότι εκεί έχουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στον θάλαμο και τα αβγά θέλουν κρύο. Η θέση τους είναι στο επάνω ράφι.αι εκτεθειμένο σε εξωτερικά στοιχεία. Και τα ωμά αβγά, όμως, δεν τα αφήνουμε παραπάνω από μήνα στο ψυγείο.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.