Με ένα πακέτο μέτρων για να συμμαζευτούν τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ο Πόουλ Τόμσεν τη… βγαίνει από αριστερά στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Του ζητεί να συστήσει Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών στη Γενική Γραμματεία Εσόδων η οποία θα γίνει ανεξάρτητος οργανισμός και να κυνηγήσει με όλα τα νόμιμα μέσα όλους όσοι χρωστούν στο Δημόσιο φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Eurogroup ο κ. Τόμσεν μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Οι οφειλές προς την Εφορία και το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται πλέον σε 86 δισ. ευρώ ή 50% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αντανακλά εν μέρει την επίδραση της ύφεσης στην οικονομία αλλά και μια επιδείνωση της κουλτούρας πληρωμών, με αποτέλεσμα σχεδόν το ήμισυ των φορολογουμένων να έχει εκκρεμή χρέη προς το κράτος». Και προσθέτει ότι η κουλτούρα των δόσεων που υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις έχει καλύψει και όσους έχουν και δεν πληρώνουν, κάτι που δύσκολα μπορεί να αρνηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πακέτο των προαπαιτουμένων που θέτει το Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα τίθεται ως ορόσημο το τέλος Δεκεμβρίου για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, με την έγκριση ξεχωριστού προϋπολογισμού και την επιλογή ή πρόσληψη διευθυντών μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας, καθώς και τη μεταφορά όλων των υπαλλήλων από τα ελεγκτικά κέντρα, τις ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ σε αυτήν.
Το νέο στοιχείο είναι ότι ο κ. Τόμσεν ζητεί να υπάρξει όχι μόνο ενιαία είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών από τον νέο οργανισμό, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και ενιαία διαχείριση των οφειλομένων στο Δημόσιο φόρων και του χρέους της κοινωνικής ασφάλισης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του χρέους προς το κράτος είναι μέχρι στιγμής αναποτελεσματική λόγω αποκλειστικής εξάρτησης από τα συστήματα δόσεων που παρέχουν ομοιόμορφες λύσεις, ανεξάρτητα από την ικανότητα των δανειοληπτών να πληρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μπορούσαν να πληρώσουν περισσότερα δεν το έκαναν ενώ πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τη σταθερή δόση».
Καλεί την κυβέρνηση να υπογράψει ότι:
- Εντός του Ιουνίου θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαφοροποίηση του φόρου που θα καταβάλουν οι οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητα να πληρώσουν, αλλά και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφές προστίμων και παράλογων προσαυξήσεων.
- Εντός του Ιουνίου θα γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων στη λίστα των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τέλη Ιανουαρίου 2016 και τη μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.
- Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τροποποιήσει τη νομοθεσία με τη θέσπιση σαφών κριτηρίων για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οφειλομένων ποσών που είναι υπέρογκα.
- Θα δημιουργηθεί η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών (LDU) στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οπως υπογραμμίζει στην έκθεση, «δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι με χρέος πάνω από 1 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών φορολογικών χρεών προς το κράτος και ότι περίπου οι μισοί εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (LDL), οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».
- Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.
Η Μονάδα θα καθορίσει στόχους συλλογής χρεών και λύσεις (όπως εκκαθάριση επιχειρήσεων, άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως δεσμεύσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία).
Τα «κόκκινα» δάνεια
Ολα αυτά τα μέτρα είναι ευθυγραμμισμένα με την απαίτηση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και θα οδηγεί το ταχύτερο δυνατόν στο άνοιγμα της αγοράς για τις άμεσες και πλήρεις πωλήσεις δανείων.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ξεπέρασαν τα 86 δισ. οι οφειλές από φόρους και εισφορές.
«Φέσια» 60 δισ. ευρώ έχουν μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ