Η Κομισιόν είπε το «ναι» στην ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να άρουν τα κριτήρια για χορήγηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες έως τα τέλη Ιουνίου.
Η ανακοίνωση έγινε από την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε ανάρτησή της στο Twitter, όπου ανέφερε ότι η απόφαση έχει ληφθεί.
Balanced, strong COM decisions on visa liberalisation, reform of European asylum system + the road back to Schengen pic.twitter.com/g4N3E0LTuH
— Margrethe Vestager (@vestager) 4 Μαΐου 2016
Σε κάθε περίπτωση, το λόγο έχει και το Ευρωκοινοβούλιο.
Σε γενικές γραμμές, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.
Όσον αφορά την πολιτική ασύλου στην ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στο υφιστάμενο σύστημα. Η Επιτροπή, αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση του παρόντος συστήματος ασύλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία πρώτα φθάνουν οι μετανάστες θα πρέπει να διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά σε μία συγκεκριμένη χώρα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.
Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την εξάμηνη παράταση αναλογικών συνοριακών ελέγχων σε πέντε χώρες της Σένγκεν (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία), ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των χωρών αυτών. Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση πριν τις 12 Μαΐου. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε τέσσερις μήνες θα επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό, ενώ τονίζει ότι ως το τέλος του έτους, η κατάσταση στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να επανέλθει στην κανονική της μορφή.
Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια για να κερδίσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στη Ζώνη Σένγκεν από το καλοκαίρι του 2016.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters υποστήριζαν νωρίτερα πως Γερμανία και Γαλλία έχουν προτείνει την εισαγωγή μηχανισμού που θα επιτρέπει ταχεία επιστροφή στη βίζα σε περιπτώσεις, «επί παραδείγματι», όπως αναφέρεται, απροσδόκητης αύξησης αφίξεων από κάποια χώρα.
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα του να εξασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους και τις αλλαγές που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας που αποτελούσε ένα από τα κριτήρια που έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία.
Πώς υποδέχθηκε την απόφαση η ΆγκυραΗ πρόταση σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας σελίδας» ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Οι Τούρκοι αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη Σένγκεν χωρίς βίζα (…) Υπάρχει μια αδικία, αυτή η αδικία οδεύει προς το να αρθεί» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μια την άλλη σήμερα περισσότερο απ’ ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μια την άλλη περισσότερο αύριο απ’ ό,τι σήμερα», εξήγησε.