Το «μνημόνιο» των «53» και ο ρόλος Τσακαλώτου

Ενα πρωτόγνωρο ως σήμερα στοιχείο προσθέτει η πρόσφατη δυναμική ενεργοποίηση της ομάδας των «53» στους εσωκομματικούς συσχετισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ενα πρωτόγνωρο ως σήμερα στοιχείο προσθέτει η πρόσφατη δυναμική ενεργοποίηση της ομάδας των «53» στους εσωκομματικούς συσχετισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και υπ’ αυτήν την έννοια επηρεάζει και την πορεία της κυβέρνησης. Πρόκειται για την έμμεση –προς το παρόν –αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ήδη δέχεται κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησής του σε πολλά πεδία και προειδοποιείται για τα όσα επακολουθήσουν.
Κάποιοι δε ήδη σημειώνουν πως όταν έλθει η ώρα και αφότου η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη μνημονιακή πολιτική αποτυπωθεί και σε εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας θα σηκώσει μόνος όλο το βάρος της κριτικής και της ευθύνης.
Το κείμενο-μανιφέστο που δημοσιοποίησαν οι «53» την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνει σαφείς επισημάνσεις για τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από τη διάσπαση και την αποχώρηση από το κόμμα της ιστορικής συνιστώσας του Αριστερού Ρεύματος, η ομάδα των «53» καθιστά πλέον σαφές ότι είναι αποφασισμένη να σηκώσει το βάρος της «αριστερής συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Ηδη με το κείμενό της η ομάδα, η οποία κοινοβουλευτικά εκπροσωπείται από περίπου 10-11 πρόσωπα όπως οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Χρ. Παπαδόπουλος, Ελένη Σταματάκη κ.ά., ασκεί έντονη κριτική στον Αλ. Τσίπρα για μια σειρά επιλογές. Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «η σύγκριση των μνημονίων, «το δικό μας είναι καλύτερο», φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά σταδιακά δημιουργεί μια στρεβλή αντίληψη και εν τέλει μάς βάζει στο κάδρο «όλοι ίδιοι είναι». Τείνει δηλαδή να γίνει αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει ως σοβαρό κίνδυνο: να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός του περασμένου καλοκαιριού σε στρατηγική επιλογή».
Τα σενάρια παραίτησης


Στον πυρήνα της δραστηριοποίησης της ομάδας βρίσκεται κατά κάποιους ένα πρόσωπο, στο οποίο όμως εντοπίζεται και μια μεγάλη εσωτερική αντίφαση. Είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος από τη μία πλευρά και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών συζητεί και διαπραγματεύεται με τους δανειστές το Μνημόνιο και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και από την άλλη, ως «μαρξιστής», σηκώνει τη σημαία της σοσιαλιστικής προσήλωσης και του κοινωνικού μετασχηματισμού.
Η ερμηνεία της αντίφασης αυτής επισημαίνεται στις συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όμως εκτιμούν ήδη πολλοί εξήγηση θα δοθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μόλις (και όπως) κλείσει η τρέχουσα φάση της αξιολόγησης.
Από τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τσακαλώτος εκείνη τη στιγμή πολλοί αναμένουν να διαβάσουν την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα. Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, αν αναζητήσει κάποιος μια απάντηση στο μανιφέστο των «53» θα τη βρει στη φράση: «Είναι σαφές λοιπόν ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».
Ενα άλλο στοιχείο που περιπλέκει την κατάσταση είναι η διακίνηση της φημολογίας περί παραίτησης και αποχώρησης του κ. Τσακαλώτου μετά τη λήξη της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση.
Οσο κι αν επικρατεί σύγχυση ως προς την προέλευση της φημολογίας, οι εκδοχές είναι ενδεικτικές: κάποιοι επιμένουν πως οι σχετικές διαρροές προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα από το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά. Ο συνδυασμός αυτής της εκδοχής με την πληροφορία που φέρει τον στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα να διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπτωση ανασχηματισμού μπορεί να αποτελεί μια εξήγηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε αδύνατη την πολιτική συμβίωση Παππά – Τσακαλώτου, δεδομένου ότι η μεταξύ τους «χημεία» είναι κακή.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το σενάριο απομάκρυνσης Τσακαλώτου διακινείται (και) από το περιβάλλον των «53», οι οποίοι θα ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, ως έμπρακτη απόδειξη διαφοροποίησης από την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με άλλες πηγές πληροφόρησης, η νέα –εν δυνάμει –εσωκομματική αντιπολίτευση διεκδικεί και κάποια υπουργεία σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό.
Μεταξύ αυτών το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο σχέδια καταστρώνει ο Κ. Γαβρόγλου, ή το υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο φέρεται να ενδιαφέρεται ο Χρ. Παπαδόπουλος.

Η ταυτότητα του κόμματος
Συνέδριο στα «χαρακώματα»

Υπό τις συνθήκες αυτές, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να διαμορφώνεται μία αντίληψη: ότι το κόμμα θα πρέπει να επανέλθει σε κάποιες από τις αρχικές επιλογές του, ότι οι απόπειρες «διεύρυνσης» και συνεννόησης με τη Σοσιαλδημοκρατία είναι επιζήμιες και ότι ο κυβερνητισμός αλλοιώνει την ταυτότητα του κόμματος. «Την περίοδο αυτή, που το κόμμα μας συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουμε μια πρόσθετη δυσκολία. Η «καθοδήγηση», το «κέντρο» δηλαδή, μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά το κόμμα, τις θέσεις και τις δράσεις του, δεν μπορεί να γίνει δεκτό και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει το κόμμα στην αναγκαία επικοινωνία του με τα κινήματα και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα» αναφέρεται σχετικώς στο «μανιφέστο».
Η νέα εσωτερική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν γνωστό ότι προετοιμαζόταν, φάνηκε πως βρήκε το Μέγαρο Μαξίμου απροετοίμαστο. Εξ ου και λίγες ημέρες αργότερα ο γραμματέας του κόμματος Π. Ρήγας ζήτησε εκ μέρους της ηγεσίας «να είμαστε όλοι προσεκτικοί».
Η επόμενη φάση του δράματος, ανάλογα και με τις εξελίξεις και τις αντοχές της κυβέρνησης, αναμένεται πως θα ξεδιπλωθεί στο συνέδριο. Εκεί, όπως εκτιμάται ευρέως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει εύκολο έργο και η κριτική από τους «53», όπως και η προσπάθειά τους να ελέγξουν το κόμμα θα είναι έντονες.
Πάντως υπό τις παρούσες συνθήκες κάποιες πηγές εκτιμούν ότι μια νέα αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οπως σημειώνεται, από τη στιγμή που θα συνεδριάσει η ΚΕ για την επεξεργασία των πολιτικών θέσεων απαιτείται βάσει Καταστατικού εσωκομματικός διάλογος δύο μηνών. Δεδομένου ότι με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης τέτοια συνεδρίαση δεν προβλέπεται πριν από το Πάσχα, ήδη ο εγγύτερος χρόνος σύγκλησης του συνεδρίου είναι ο Ιούλιος. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Οσο ο κ. Τσίπρας δέχεται πλέον κριτική εκ των έσω για τις τακτικές συνομιλίες του και τη σύμπλευση με την Ανγκελα Μέρκελ, η ομάδα των «53» επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ του «κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ» και του «Κινήματος». Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μερίδα της συγκεκριμένης ομάδας εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις ή διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με ομάδες των Εξαρχείων ή με απροσδιορίστου ταυτότητας ΜΚΟ που έκαναν την εμφάνισή τους και έδρασαν στην Ειδομένη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.