Τα μήλα Ζαγορίν γεύονται στη Μέση Ανατολή

Κυκλοφορία νέων προϊόντων, περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό και αύξηση παραγωγών σχεδιάζει ο Αγροτικός

Κυκλοφορία νέων προϊόντων, περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό και αύξηση παραγωγών σχεδιάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο οποίος έχει επηρεαστεί από την κρίση αλλά αντέχει και αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, θα προωθήσουν τυποποιημένα προϊόντα μέσα στο 2016 σε συνεργασία με τρίτους, όπως χυμό μήλου, τσιπς μήλου και πετιμέζι με φιρίκι, ενώ αργότερα σχεδιάζουν να επεκταθούν και στο ελαιόλαδο, πάντα κοντά στην περιοχή της Ζαγοράς, στο Ανατολικό Πήλιο.
Το 2015 ο Συνεταιρισμός είχε παραγωγή 13.000 τόνων, αλλά αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το 10%-30% της παραγωγής μήλων εξάγεται κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπως σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο και Βαλκάνια, ενώ στοχεύουν να διεισδύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία. Σήμερα οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού ανέρχονται σε 680 και προέρχονται κυρίως από τη Ζαγορά, ενώ σχεδιάζεται η προσθήκη και άλλων παραγωγών από τα κοντινά χωριά με μήλα. Ο τζίρος του Συνεταιρισμού ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις για τα νέα προϊόντα εκτός του ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περίπου στα 3-4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι άμεσες επενδύσεις είναι ύψους 500.000 ευρώ.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής, καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται. Είναι ένας από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Το 1985 ο Συνεταιρισμός μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει ξεχωριστό. Το 1996 έρχεται η αναγνώριση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μήλα Ζαγορίν ταξιδεύουν παγκοσμίως.
Πίσω στην ιστορία, το 1937 κατασκευάζεται η αποθήκη προϊόντων του Συνεταιρισμού στο Χορευτό, ενώ η μεταφορά των προϊόντων γίνεται ακόμη διά θαλάσσης. Το 1949 τα μέλη είναι 358, ρεκόρ που δεν επαναλήφθηκε ως τη δεκαετία του ’80. Το 1955 αρχίζει η σταδιακή εξάπλωση της ποικιλίας Στάρκιν. Οι βασικές καλλιέργειες είναι ακόμη φουντούκια, πατάτες, ελιές, σταφύλια, κάστανα και παλαιές ποικιλίες μήλων όπως μανιές, σκιούπια, γουάιν, μπελφόρ, ρενέδες και κυρίως φιρίκια, που αποκαλούνται ο βασιλιάς των μήλων. Το 1975 δημιουργείται πρατήριο στη νεοσύστατη τότε Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και το 1988 η παλαιά αποθήκη του Χορευτού αξιοποιείται και γίνεται συγκρότημα τουριστικών επιχειρήσεων. Το 1994 γίνεται η πρώτη εξαγωγή στο Ισραήλ, ενώ ως σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.