Μια νέα θεωρία για το παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος αναφέρει ότι είχε σχηματιστεί ένας πλανήτης που ανήκει στην κατηγορία των υπερ-Γαιών ο οποίος είχε φρικτό τέλος αφού τον… καταβρόχθισε ο Ηλιος.
Το μυστήριο
Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το πώς σχηματίστηκε, εξελίχθηκε και τελικά διαμορφώθηκε το ηλιακό μας σύστημα όπως εμείς το γνωρίζουμε. Κάποιες από αυτές αναφέρουν ότι το ηλιακό μας σύστημα είχε περισσότερους πλανήτες από όσους υπάρχουν σήμερα οι οποίοι είτε έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο είτε πάνω σε κάποιους από τους υπάρχοντες πλανήτες και καταστράφηκαν. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι κάποιοι από αυτούς τους… έξτρα πλανήτες δεν συγκρούστηκαν αλλά οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του οδήγησαν σε έξοδο από το ηλιακό μας σύστημα.
Ομως σε κανένα από τα διάφορα μοντέλα που έχουν προταθεί για το ηλιακό μας σύστημα δεν βρίσκεται μια υπερ-Γη. Πρόκειται για πλανήτες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Γης οι οποίοι είναι πολύ κοινοί στο Σύμπαν. Σε περισσότερα από τα μισά πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα υπάρχει τουλάχιστον μια υπερ-Γαία. Σε ένα μάλιστα σύστημα από τους τέσσερις πλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής οι τρεις είναι υπερ-Γαίες.
Η εξήγηση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεβάδα προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το πλανητικό παράδοξο στο ηλιακό μας σύστημα. Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arxiv υποστηρίζουν ότι και το δικό μας ηλιακό σύστημα διέθετε μια υπερ-Γαία. Οι προσομοιώσεις των ερευνητών δείχνουν ότι ο πλανήτης αυτός ήταν από τους πρώτους που σχηματίστηκαν στο ηλιακό μας σύστημα, πιθανώς και ο πρώτος, και «εγκαταστάθηκε» σε ένα σημείο ανάμεσα στον Ερμή και τον Ηλιο.
Ο πλανήτης αυτός, αν υπήρξε, βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Ηλιο και σύμφωνα με τους ερευνητές κάποια στιγμή έπεσε πάνω στο μητρικό μας άστρο. Σε περίπτωση που ο πλανήτης αυτός υπήρξε και βρισκόταν τόσο κοντά στον Ηλιο είναι επίσης πιθανό να μην καταστράφηκε πέφτοντας πάνω του αλλά το άστρο προοδευτικά να… ρούφηξε την ύλη του.