Η Λέσβος βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας.
Στις 10:10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πάπα στο νησί στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων.
9:10: Κατά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το προσφυγικό «τη μεγαλύτερη καταστροφή με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». «Αυτό το ταξίδι είναι λυπηρό, πηγαίνουμε να δούμε πολύ κόσμο που υποφέρει και δεν ξέρει πού να πάει και πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, στη θάλασσα» είπε. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» είχε αναφέρει σε μήνυμά του πριν την αναχώρηση.
Στο νησί βρίσκονταν ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τους κκ Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο.
10:20: Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη.
10:30: Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».
«Και είμαι υπερήφανος για αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».
10:40: Ο Πάπας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.
«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
10:50: Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.
11:20: Η αποστολή έφτασε στην Μόρια, όπου ανέμενε ο πρωθυπουργός. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.
Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.
Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.
Πολλοί φιλούσαν τα χέρια των ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα μια γυναίκα χριστιανή έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.
12:30: Σε σύντομες ομιλίες τους ο Πάπας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος στηλίτευσαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
12:40 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη, για να ακολουθήσει γεύμα με πρόσφυγες.
Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.
13:45 Oι τρεις ιεράρχες έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στην ομιλία του, ο Πάπας ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί, ενώ μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τους «Έλληνες που κράτησαν ανοικτή την καρδιά τους».
14:20 Διαδήλωση μικρής ομάδας αλληλέγγυων για το άσυλο. Η αστυνομία τους κρατά σε απόσταση.
14:30 Νέες διαδηλώσεις αλληλέγγυων από ξένες χώρες που φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Frontex και του ΝΑΤΟ
14:50 Προσαγωγές δύο αλληλέγγυων που προσπάθησαν να φτάσουν στο λιμάνι
14:50: Ο ποντίφικας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου είχαν την τελευταία τους ιδιωτική συνάντηση προτού αναχωρήσουν.
15:00: Ακολούθησε και η τελευταία ιδιωτική συνάντηση του Πάπα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον ποντίφικα μέχρι την σκάλα του αεροπλάνου.
Ο Πάπας θα πήρε μαζί του δώδεκα πρόσφυγες
Με 12 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του Πάπα στο Βατικανό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 12 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Η ενέργεια ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για τις αποφάσεις της ΕΕ στο προσφυγικό.
Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20ή Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.