Μερικοί άνθρωποι λυγίζουν. Στη δεδομένη στιγμή που πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιβληθούν στον εαυτό τους, οι αντιστάσεις τους κάμπτονται. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που μειώνει τις αντιστάσεις κάποιου απέναντι στους πειρασμούς και μεγαλώνει τη ροπή του προς τα πάθη και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ώρα που κάποιος δείχνει αδυναμία εξαρτάται από το πόσο είχε προηγουμένως καταστείλει τα συναισθήματά του. Τα αποτελέσματα αυτά βγήκαν κατόπιν μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταστείλουν τα συναισθήματά τους ενώ έβλεπαν μια ταινία η οποία από τη φύση της δημιουργούσε έντονη ψυχική αναστάτωση. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν τέτοια ψυχολογική φόρτιση ώστε να εξαντληθεί πλήρως η αυτοσυγκράτησή τους. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές αξιολογούσαν κατά πόσο οι εθελοντές κατάφερναν να καταστέλλουν τα συναισθήματά τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 9. Αμέσως μετά τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος σε ένα τεστ όπου καθένας από τους συμμετέχοντες έπρεπε να κατονομάζει το χρώμα τυπωμένων λέξεων. Για παράδειγμα, να λέει «κόκκινο» όταν διαβάζει τη λέξη «πράσινο», που είναι όμως τυπωμένη με κόκκινα γράμματα. Για το συγκεκριμένο τεστ απαιτούνται ικανότητες αυτοελέγχου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που κατάφερναν περισσότερο να καταστέλλουν τα συναισθήµατά τους στην πρώτη δοκιµασία είχαν φτωχότερη απόδοση στο τεστ, κάτι που δείχνει ότι χρησιµοποίησαν τις περισσότερες δυνάµεις αυτοελέγχου που διέθεταν για να µην αντιδράσουν συναισθηµατικά κατά τη διάρκεια της ταινίας.
Οσο εκτυλισσόταν το τεστ, οι επιστήµονες έκαναν εγκεφαλογράφηµα στους συµµετέχοντες προκειµένου να ελέγξουν την κινητικότητα του εγκεφάλου τους εκείνη τη στιγµή. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι εθελοντές που είχαν καταστείλει όσο περισσότερο µπορούσαν τα συναισθήµατά τους την ώρα που έβλεπαν την ταινία είχαν πιο αδύναµη δραστηριότητα στους µετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια του τεστ. Εν τέλει, το συµπέρασµα που προέκυψε είναι πως όταν ένα άτοµο εξαντλεί τις δυνάµεις του εγκεφάλου του για αυτοέλεγχο σε µια κατάσταση που απαιτεί πειθαρχία, όταν ακολουθεί µία ακόµη κατάσταση που επίσης απαιτεί αυτοσυγκράτηση, τότε ο εγκέφαλός του δεν έχει τις ίδιες δυνάµεις προκειµένου να αντεπεξέλθει.
ΣΤΡΕΣ
Η τρέλα της αβεβαιότητας
Τελικά, όντως η αμφιβολία είναι χειρότερη από τη γνώση και βέβαια και από την άγνοια. Μια νέα μελέτη από το University College London (UCL) αποκαλύπτει ότι είναι πολύ χειρότερο να μην ξέρεις αν θα συμβεί κάτι κακό από ό,τι το να ξέρεις σίγουρα ότι θα συμβεί ή όχι. Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι ψυχολογικοί όσο και οι σωματικοί δείκτες του στρες: οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα ίδρωναν περισσότερο και οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν όταν ένιωθαν τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ολα υπό έλεγχο
Η πλειονότητα των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες θα πάψουν να κάνουν σεξ για τεκνοποίηση εντός των επόμενων δεκαετιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Χένρι Τ. Γκρίλι, κορυφαίου καθηγητή Γενετικής, στην εφημερίδα «The Times», μέσα στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια τα περισσότερα παιδιά θα συλλαμβάνονται στα ιατρικά εργαστήρια. Ο δρ Γκρίλι πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν δραστικά οι γεννήσεις παιδιών με σοβαρά κληρονομούμενα νοσήματα, με τα οφέλη να είναι τόσο σημαντικά ώστε σε βάθος χρόνου θα θεωρείται ανεύθυνο να μένει μια γυναίκα έγκυος με φυσικό τρόπο.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Απριλίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ