Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Είπε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση, πρόσθεσε ότι τα συζήτησαν αυτά με τον κ. Κόστα και πως κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων».

«Σ’ αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε…. Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

«Οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοβοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης» σήμειωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και συμβουλάτορες. Οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της» αφήνοντας αιχμές κατά ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουνχρέος να συνεργαστούν, να ορθώσουνένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των δυνάμεων αυτών να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπημε δύο παράλληλες κρίσεις: μετις συνέπειες των πολυετών προγραμματων λιρτότητας και με την προσφυγικήκρίση.

Έχοντας υποστεί η Ελλάδα την μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητα, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι όμως τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας. Υπογράμμισε δε ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.

Καταλήξαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και προσέθεσε: «Αλλά υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο να την τηρήσουν και οι δανειστές μας».

Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής, είπε ο πρωθυπουργός, λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός.

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.

«Πρόκληση η στάση της πΓΔΜ αλλά και αλληλέγγυων ΜΚΟ»

Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση των αρχών της πΓΔΜ στην Ειδομένη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για διπλή πρόκληση στα επεισόδια της Κυριακής -εκ μέρους ορισμένων «αλληλέγγυων εθελοντών», εκπροσώπων ΜΚΟ, και εκ μέρους της αστυνομίας της πΓΔΜ που επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των προσφύγων.

Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Προσέθεσε, ωστόσο, πως αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι όπως δήλωσε φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Κυριακής στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος.

Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση της αστυνομίας της πΓΔΜ, η οποία απέναντι σε ανθρώπους που, προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, και αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αντόνιο Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι’ αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.


Τσίπρας υποδεχόμενος Κόστα: Ανάγκη για ατζέντα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής

Την πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντησή τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση, στην οικονομία, την ασφάλεια και φυσικά το μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει: «Οπότε πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μάς υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά, με σκοπό να προωθήσουμε μια εναλλακτική ατζέντα».

«Και τώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας».

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην λιτότητα, φθάνει στην Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, και αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στις 10:30 ο κ. Κόστα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα

Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται ως ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών.

Επιπλέον, σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Πορτογαλίας για το μέλλον της Ευρώπης

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, υπογραμμίζεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα, με τίτλο: «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».

Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη ορά που υπάρχει κοινή διακήρυξη χωρών του Νότου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τη συνεργασία στην ΕΕ και τα πολυμερή fora για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, την οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και το μεταναστευτικό.
Για το προσφυγικό, ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης, τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων, και υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου, ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.

Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική και ότι η λιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.

Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.
Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το Ποτάμι για τη συμφωνία Τσίπρα-Κόστα

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε το Ποτάμι τη διακήρυξη που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Αντόνιο Κόστα.

«Νέα διεθνής επιτυχία της κυβέρνησης. Υπέγραψε σύμφωνο εναντίον της λιτότητας με την Πορτογαλία.
Προφανώς λιτότητα δεν θεωρείται το πογκρόμ έμμεσων και άμεσων φόρων, ούτε οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε η ασφυξία στην αγορά.

»Πόλεμος εναντίον της λιτότητας σημαίνει, προφανώς, το δικαίωμα κάθε ανεπάγγελτου «αγωνιστή» σε μια θέση σε υπουργικά και πρωθυπουργικά γραφεία. Κάθε θεατρική παράσταση κάποτε τελειώνει», αναφέρει το Ποτάμι.