Ισλανδία:Χιλιάδες εναντίον του Πρωθυπουργού για τα Panama Papers

Η αντιπολίτευση στην Ισλανδία υπέβαλε πρόταση μομφής ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού: Αν και ο ίδιος αποκλείει την αποχώρηση, η πίεση εναντίον του με φόντο τα Panama Papers είναι ασφυκτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό στην παρούσα φάση είναι η στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση στην Ισλανδία υπέβαλε πρόταση μομφής ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον: Αν και ο ίδιος αποκλείει την αποχώρηση, η πίεση εναντίον του με φόντο τα Panama Papers είναι ασφυκτική.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό Γκουνλάουγκσον στην παρούσα φάση είναι η στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στο Κοινοβούλιο γινόταν η συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης, η πλατεία μπροστά από το κτίριο είχε γεμίσει με διαδηλωτές και πλακάτ που θύμιζαν τις κινητοποιήσεις στο βαθύτερο σημείο της κρίσης του 2008.

Οι διοργανωτές μιλούν για 10.000 άτομα, οι Αρχές δεν έχουν δώσει εκτιμήσεις για το μέγεθος της συγκέντρωσης. Σε κάθε περίπτωση, περίπου 24.000 άνθρωποι -σε μια χώρα 320.000 κατοίκων- είχαν υπογράψει μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση με την offshore Wintris που είχε ιδρύσει η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε γίνει γωνστή στην Ισλανδία τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως η περίληψή της στα Panama Papers έδωσε νέα «ώθηση» στις πιθέσεις εναντίον του.

Ο Γκουνλάουγκσον επανέλαβε πως και ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί και υποστηρίζει πως η συμμετοχή του ίδιου στην Wintris δεν είχε γίνει έδαφος σύγκρουσης συμφερόντων στο έργο της διακυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση ωστόσο επικρίνει το ότι ο Γκουνλάουγκσον είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την εξωχώρια εταιρεία.

Η υπόθεση της Wintris και των Panama Papers έχει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην Ισλανδία, οι πολίτες της οποίας είχαν βγει στους δρόμους το 2008 για τη ζημιά που οι ίδιοι είχαν υποστεί εξαιτίας των τότε «σκιώδων» πρακτικών του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εκκαθάριση του τοπίου είχε γίνει το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.