Τα «κοράκια» των τροχαίων ατυχημάτων

Μεγάλο κύκλωμα γιατρών, αστυνομικών, ιδιωτών και άλλων εκμεταλλεύεται θύματα τροχαίων ατυχημάτων και αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλο κύκλωμα γιατρών, αστυνομικών, ιδιωτών και άλλων εκμεταλλεύεται θύματα τροχαίων ατυχημάτων και αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), έναντι αδράς αμοιβής προσεγγίζουν στον τόπο του ατυχήματος ή στα νοσοκομεία τους τραυματίες από τροχαία προκειμένου να τους «κατευθύνουν» σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία ή νεοσύστατες «εταιρείες» συνολικού χειρισμού τέτοιου είδους περιστατικών. Ορισμένα με τη σειρά τους σε αρκετές περιπτώσεις μέσω τεχνικών συμβούλων άγνωστης προέλευσης αλλοιώνουν στοιχεία του ατυχήματος, «υπερεκτιμούν» τους τραυματισμούς και αυξάνουν με διάφορα τρικ τις αποζημιώσεις και το δικό τους μερίδιο κερδών.
Μώλωπες προς €50-100


Οπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές, μέσα στα νοσοκομεία δίνονται «χέρι με χέρι» από τους ιδιώτες στους ασθενείς μεγάλα χρηματικά ποσά «προκειμένου να τους δεσμεύσουν και να υπογράψουν προσύμφωνα με συγκεκριμένους νομικούς ή εκπροσώπους εταιρειών».
Είναι εντυπωσιακό ότι οι «μίζες» που δίνονται σε γιατρούς και σε ορισμένους αστυνομικούς για να ειδοποιούν το «κύκλωμα» για τα τροχαία συμβάντα είναι ανάλογες της βαρύτητας του τραυματισμού του νέου «πελάτη». Μώλωπες πληρώνονται 50-100 ευρώ, όμως για κατάγματα ή σύνθετα τραύματα οι τιμές για τη «μεσιτεία» αυξάνονται κατακόρυφα.
Προς «άγραν» πελατών για νομικούς και «εταιρείες» κινούνται οδηγοί ασθενοφόρων, υπάλληλοι εταιρειών οδικής βοήθειας ή και νεκροτομείων. Σκοπός, στην τελευταία περίπτωση, να κατευθύνουν τους συγγενείς των νεκρών στα «συνεργαζόμενα γραφεία» ή να ενημερώνουν τους εκπροσώπους των δικηγορικών γραφείων για το τραγικό συμβάν.
Μίζες και ρευστό


Αυτή η «πλειοδοσία» προσφορών και ενδιαφέροντος για τα θύματα έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις οι ιδιώτες να καταφτάνουν σε νοσοκομεία πριν από τους τραυματίες. Σχηματίζεται η εικόνα να τους προσφέρεται η προσοδοφόρα νομική «αρωγή» ενώ βρίσκονται ακόμη ημιλιπόθυμοι στο φορείο. Λίγο αργότερα, στον χώρο νοσηλείας τους, οι εκπρόσωποι των επίδοξων υπερασπιστών τους να τους δίνουν ως δέλεαρ «ζεστά» εκατοντάδες ευρώ. Οπως τους λένε, «για να καλύψουν τα έξοδα στο νοσοκομείο και να έχουν πολλά χρήματα τώρα που υπάρχει και το πρόβλημα με τα capital controls».
Μερικές φορές οι εκπρόσωποι των νομικών σχημάτων υποστήριξης φθάνουν ακόμη και στον τόπο του ατυχήματος. Ετσι προτού ακόμη αντιληφθεί κανείς τι και πώς έχει συμβεί, με τους τραυματίες ζαλισμένους και τους νεκρούς στην άσφαλτο, εκείνοι να διαφημίζουν «πλήρη υποστήριξη» και να διαγκωνίζονται καταμεσής του δρόμου για το ποιος θα αναλάβει. Σύμφωνα με αναφορά μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου, «για να διασφαλίσουν ότι θα αναλάβουν τη νομική εκπροσώπηση για το ατύχημα πληρώνουν εκτός των άλλων τα έξοδα κηδείας των θυμάτων»!
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος επεσήμανε ότι «πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες για το θέμα των κυκλωμάτων γύρω από τα τροχαία ατυχήματα». Συμπλήρωσε ότι «η διερεύνηση του θέματος αυτού είναι από τις προτεραιότητες του Συλλόγου». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έγγραφες αναφορές και στα πειθαρχικά όργανα του ΔΣΑ. Πάντως, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των δικηγόρων στην Αθήνα, πολλοί φοβούνται να αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά «με τον φόβο ανταποδοτικής ενέργειας από τη δράση του κυκλώματος». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, πιθανόν να υπάρξει και ενημέρωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Για το «ζεστό» χρήμα


Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» δικηγόροι που πρωτοστατούν στις καταγγελίες, «η ένδεια που έχει προκαλέσει και στον νομικό χώρο η οικονομική κρίση οδηγεί ορισμένους συναδέλφους μας στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο υποθέσεις με τροχαία ατυχήματα. Και αυτό διότι, αντιθέτως προς τις διαφόρου τύπου αγωγές για οικονομικές αποζημιώσεις και άλλες δικαστικές πράξεις, οι υποθέσεις με τροχαία συμβάντα είναι κερδοφόρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εν γένει φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες είναι συνεπείς στις καταβολές των αποζημιώσεων και πληρώνουν με «ζεστό χρήμα» που είναι δυσεύρετο σήμερα. Μια διαδικασία που αφήνει σε αρκετές περιπτώσεις στους δικηγόρους περιθώρια να έχουν περαιτέρω κέρδος με «φούσκωμα» των ζημιών και των τραυματισμών.
Σχετική εξειδίκευση στα τροχαία ατυχήματα έχουν περίπου 100-150 δικηγόροι της Αθήνας. Το περιθώριο όμως σημαντικού, σχετικά άμεσου, κέρδους δημιουργεί κύκλο παράτυπων και παράνομων ενεργειών και ένα σύστημα διαφθοράς κρατικών λειτουργών από τρία-τέσσερα δικηγορικά γραφεία αλλά και ορισμένες νεοσύστατες «εταιρείες» στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι την τελευταία κυρίως διετία δημιουργούν συστηματικά «συνδέσμους» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Υγείας προκειμένου να λειτουργούν ως «κράχτες».
Οι τραυματίες από τροχαία ατυχήματα ακούνε τις υποδείξεις ορισμένων τροχονόμων ή γιατρών επειδή ξέρουν ότι από αυτούς αντίστοιχα μπορεί να εξαρτηθεί μια «ευνοϊκή» ανάλυση του ατυχήματος ή μια ιδιαίτερη προσοχή στην περίθαλψη και στην περιποίηση των τραυμάτων τους. Δεν είναι θέμα μόνο εσωτερικό των δικηγόρων και αθέμιτου ανταγωνισμού, είναι ότι αυτό το σύστημα παράγει διαφθορά σε κρατικές υπηρεσίες»


Ενδεικτικές περιπτώσεις
Οι «κράχτες» και οι αυτόκλητοι «αυτόπτες» μάρτυρες

Ενδεικτικό της ευρηματικότητας των δικηγορικών γραφείων για να προσεγγίζουν τραυματίες ή τους συγγενείς τους είναι αυτό που συνέβη πριν από μερικούς μήνες με θανατηφόρο τροχαίο στο Καρπενήσι, όταν όχημα έπεσε σε στηθαίο ασφαλείας. Στους συγγενείς του νεκρού εμφανίστηκε άτομο που δήλωνε αυτόπτης μάρτυρας δηλώνοντας ότι «είχε δει πολλά». Στην πορεία της επαφής που επεδίωξαν μαζί του οι συγγενείς τούς ενημέρωσε ότι «τελικώς δεν είδα τόσο καλά επειδή ήμουν πιο πίσω από το σημείο του δυστυχήματος». Στη συνέχεια τους έδωσε κάρτα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας που θα χειριζόταν καλύτερα το «περιστατικό». Απλώς ο «κράχτης» είχε προσποιηθεί τον αυτόπτη μάρτυρα.
Στις αρχές του 2015, σε μία άλλη περίπτωση, είχε μεταφερθεί σε κρατικό νοσοκομείο 35χρονος ο οποίος άκουσε τον ορθοπαιδικό που είχε αναλάβει τη θεραπεία του να τον ενημερώνει ότι θα αναλάβει και το ζήτημα της αποζημίωσής του! Σε μία τρίτη περίπτωση, σε πρόσφατο τροχαίο σε εθνικό δρόμο, ο συγγενής τραυματία παρουσίαζε αφελώς τον νομικό εκπρόσωπό του ως «δικηγόρο της Τροχαίας».
Παράλληλα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ρόλο «μεσάζοντα» φαίνεται να παίζουν μία-δύο κοπέλες που εμφανίζονται αρχικά ως «ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης», μέλη ενός άτυπου σωματείου. Υστερα από δύο-τρεις σχετικές συμβουλές δίνουν σε αυτόν στον οποίο συμπαραστέκονται την κάρτα του «ιδανικού δικηγορικού γραφείου» για να αναλάβει τα περαιτέρω.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ορισμένες περιπτώσεις -σχετικά πιο περιορισμένες –υπάρχει συνεργασία αυτών των εταιρειών με υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών για να γίνουν αποδεκτές αιτήσεις αποζημίωσης μεγάλων ποσών με βάση ειδικά «κατασκευασμένες» τεχνικές μελέτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.