Tη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη απέκλεισαν το μεσημέρι του Σαββάτου κάτοικοι της Ειδομένης που διαμαρτύρονται για τη μη εκκένωση του καταυλισμού με τους τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «αγανάκτηση δεν εκδηλώνεται μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από τους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους», και εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ κατοίκων και προσφύγων.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία κάνει άριστα τη δουλειά της όμως σε ένα συντεταγμένο κράτος θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, μεταξύ των οποίων και η αστυνομία.
Περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στο λιμάνι της Χίου, δηλώνοντας ότι δεν επιστρέφουν στο hotspot και επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Σε κατάσταση συναγερμού οι τοπικές Αρχές. Τα πλοία της γραμμής δένουν στο λιμάνι των Μεστών.
Η «απόδραση» των προσφύγων από το hoτ spot ξεκίνησε από το πρωί. Αρχικώς, ομάδα περίπου 500 ατόμων, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, εγκατέλειψαν τον χώρο.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο hot spot είναι πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια. Tην ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.
Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απειλούν πως εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.
Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.
Το απόγευμα της Παρασκευής μετά την αναχώρηση των 4 λεωφορείων με 210 πρόσφυγες, που επίσης αρνήθηκαν να μπουν στο κέντρο φιλοξενίας, η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά.
Στις 9:30 τη νύχτα η άφιξη των δύο λεωφορείων με 70 πρόσφυγες προκάλεσε και πάλι ένταση. Οι πρόσφυγες μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και ενημερώθηκαν από τους συμπατριώτες τους για τις συνθήκες, δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.
Στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες.
Συμπλοκές σε Πειραιά και Ειδομένη
Εκρηκτικό είναι το κλίμα σε Ειδομένη, Χίο και Πειραιά καθώς οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Φωτογραφικός φακός κατέγραψε άγριο καβγά μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης το βράδυ της Τετάρτης. Η εικόνα σοκάρει, καθώς δείχνει έναν άνδρα να κρατά μαχαίρι και να το στρέφει προς έναν άλλο. Η συμπλοκή έληξε αναίμακτα και δεν καταγράφηκε κάποιο περιστατικό τραυματισμού.
Επίσης νέα άγρια συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασεκυής στο Hotspot στον Χαλκειό της Χίου.
Σύμφωνα με τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα ομάδες προσφύγων διαφορετικής εθνικότητας για άγνωστο λόγο αντιπαρατέθηκαν με αποτέλεσμα να βγουν μαχαίρια και δύο από τους εμπλεκόμενους να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής.
Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη επί ώρα, στο hot spot επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.
Μετά τα επεισόδια αυτά, οι αρχές ζήτησαν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χίο μεταφέρεται μονάδα των ΜΑΤ.
Λόγω των επεισοδίων, το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.
Στο hot spot της Χίου, αν και είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, κρατούνται 1.400. Επιπλέον, περίπου 200 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.
Κυβέρνηση: Στόχος η αποσυμφόρηση των καταυλισμών
Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να αποσυμφορηθούν Πειραιάς και Ειδομένη μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
«Σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το πλαίσιο «επιχειρούμε» στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ο κ. Βίτσας.
Με tweet του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.
Ανακοίνωση των Λιμενικών
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζει: «Η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».
»Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών και εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.
Η Ομοσπονδία των Λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους.
Εισβολή αγρότη με τρακτέρ στην Ειδομένη
Τον πανικό στην καταυλισμό έσπειρε αγρότης, ο οποίος μπήκε στο τρακτέρ του και άρχισε να οργώνει τους κενούς χώρους ανάμεσα στις σκηνές περνώντας ξυστά από τους πρόσφυγες.
Προσφυγόπουλα έτρεχαν από πίσω του σε απόσταση αναπνοής από το άροτρο αγνοώντας του κινδύνους. Αστυνομικοί που τον αντιλήφθηκαν έσπευσαν να τον σταματήσουν.
«Περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω» είπε ο αγρότης Λάζαρος Ούλης, ιδιοκτήτης των 72 στρεμμάτων περιμετρικά του καταυλισμού.
«Θα δώσω διορία μερικές μέρες. Με διώχνει το Δημόσιο από το δικό μου χωράφι» πρόσθεσε ο κ. Ούλης, προειδοποιώντας ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, το πρωί του Σαββάτου αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Λειτουργικό λιμάνι πριν το Πάσχα, ο στόχος της κυβέρνησης
Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.
Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε στη Γενεύη την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, είναι μια σχέση καλής συνεργασίας και με τον ΟΗΕ και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.