Αρχισε η σταδιακή απομάκρυνση προσφύγων από τον Πειραιά

Ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης σταδιακά η απομάκρυνση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά.

Αλλοι 67 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν αργά το απόγευμα με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Χράνη Πιερίας.

Συνολικά σήμερα, Πέμπτη, 631 άτομα έχουν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, εκ των οποίων 350 αναχώρησαν το πρωί για τη Μυρσίνη Ηλείας και 214 το μεσημέρι για τα Ιωάννινα.

Απομάκρυνση από το πρωί της Πέμπτης

Ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης σταδιακά η απομάκρυνση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν μετακινηθεί περίπου 420 πρόσφυγες – στην πλειοψηφία τους οικογένειες από τη Συρία – με κατεύθυνση πρώην παραθεριστικό κέντρο στην Μυρσίνη Ηλείας κοντά στα Λεχαινά και πρώην στρατόπεδο στα Ιωάννινα.

Ωστόσο οι φορείς του Πειραιά είναι σε διαρκή επικοινωνία με το συντονιστικό όργανο για τους πρόσφυγες και ζητούν να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες θέσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η μεταφορά των προσφύγων με προτεραιότητα στις οικογένειες πολλές από τις οποίες μένουν στο λιμάνι για εβδομάδες.

Όπως λένε εφόσον ξεκίνησε η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ενώ τους πρόσφυγες – κυρίως όσοι είναι με παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι – επηρέασαν και τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ Σύρων και Αφγανών με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να επιδιώκουν πλέον να φύγουν από το λιμάνι.

Η διαδικασία γίνεται παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος ενώ από το πρωί στο χώρο βρίσκεται και ο Αρχηγός του Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης.

Η αρχή έγινε το πρωί της Πέμπτης με 38 οικογένειες Σύρων (περίπου 300 άτομα), οι οποίες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν σε πρώην τουριστικό θέρετρο στην περιοχή της Κυλλήνης, το οποίο περιήλθε στην κυριότητα του δήμου και μετατράπηκε σε δομή φιλοξενίας. Συγκινητικές στιγμές εξελίχθηκαν στον Πειραιά καθώς οι αναχωρούντες πρόσφυγες αγκάλιαζαν και ευχαριστούσαν τους εθελοντές που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν στο πλευρό τους

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες πείσθηκαν να μεταβούν στην Κυλλήνη μετά και από συνεννόηση και με τον δήμαρχο της Ανδραβίδας, – Κυλλήνης Νταμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, ο οποίος είναι συριακής καταγωγής.

Παράλληλα εθελοντές που μιλούσαν αραβικά έδειχναν στους πρόσφυγες φωτογραφίες από το πρώην παραθεριστικό κέντρο. Επιπλέον τους εξηγούσαν και στα αγγλικά ότι θα πρέπει να πάνε σε δομές φιλοξενίας γιατί εκεί οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από ότι στο λιμάνι. Πάντως πρόσφυγες με προορισμό τα Ιωάννινα πριν επιβιβαστούν στο λεωφορείο ρωτούσαν πληροφορίες για το πώς ακριβώς είναι η δομή εκεί.

Εν τω μεταξύ υπάρχει εκκρεμότητα για 700 – 1000 περίπου Αφγανούς οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σταδιακά από αύριο Παρασκευή στις νέες εγκαταστάσεις της περιοχής του Ελαιώνα, διαδικασία η οποία ήταν να ξεκινήσει χθες Τετάρτη, καθώς υπήρχαν σχετικές διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του χώρου από στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη το βράδυ σε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Εν τούτοις την Τετάρτη το πρωί διαπιστώθηκε ότι ο χώρος δεν ήταν ακόμα έτοιμος να υποδεχθεί νέους πρόσφυγες. Στόχος είναι οι εγκαταστάσεις να είναι πλήρως λειτουργικές έτσι ώστε όταν φτάσουν οι πρώτοι να επικοινωνήσουν με τους συμπατριώτες τους που θα βρίσκονται στον Πειραιά και να τους πείσουν ότι οι χώροι είναι καλύτεροι από τους χώρους αναμονής επιβατών και τις τέντες στο λιμάνι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης,Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε ότι στην Κυλλήνη θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό.

Στο λιμάνι βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό εδώ είναι ντροπή πρώτα για τους ανθρώπους αυτούς και μετά για τη χώρα, το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά.»

Αναφερόμενος στα επεισόδια σημείωσε ότι: «Η κατάσταση δεν ξέφυγε χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ξεφύγει εδώ και αρκετές ημέρες. Χθες το βράδυ υπήρξε μεγαλύτερη όξυνση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Είναι κοινή διαπίστωση και δική μου αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, του Λιμενικού, του Προέδρου του ΟΛΠ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά. Επαναλαμβάνω, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Όχι για λόγους που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό, την κρουαζιέρα, τοyachting. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες, ο κόσμος αυξάνεται, φτάνει πλέον τους 6.000. Θυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει για 1.000 άτομα και ως Κέντρο Ανάσχεσης.»

Ο δήμαρχος Πειραιά πρόσθεσε ακόμη ότι: «Με το κλείσιμο των συνόρων και το κακό σενάριο το οποίο εξελίχθηκε, γνωρίζαμε ότι θα μείνουν παραπάνω άνθρωποι εδώ, αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να ζουν εδώ 6.000 άτομα και να μην υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός, ούτε οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, γιατροί, ασφάλεια, αυτό πάει πολύ. Είναι νομίζω απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακεί το λιμάνι του Πειραιά. Πρέπει να γίνει όμως το συντομότερο, είχαμε συμπλοκές την περασμένη εβδομάδα, τα ξημερώματα είχαμε χειρότερα περιστατικά. Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους. Δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους. Είναι νομίζω ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι θέμα απόφασης και υλοποίησης όμως, αυτών των οποίων λέμε και συζητούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Να υλοποιηθεί λοιπόν αυτό το οποίο λέμε δημόσια…Είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει άμεσα γιατί είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν περιστατικά σαν τα χθεσινά».

Την Πέμπτη το μεσημέρι επισκέφτηκε το λιμάνι ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού κ. Γιώργος Τσαούσης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.