Οι υπόνοιες για κήρυγμα μίσους σε «τζαμί» στα Σεπόλια, η αναφορά τούρκου διακινητή μεταναστών ότι μεταφέρει «μεγάλα χρηματικά ποσά στις Βρυξέλλες» με άγνωστο παραλήπτη αλλά και η εξέταση του ενδεχομένου για επιθέσεις τζιχαντιστών σε «ξένους στόχους» το ερχόμενο κυρίως καλοκαίρι στη χώρα μας χαρακτηρίζουν τις κινήσεις των ελληνικών αρχών λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση του ISIS στις Βρυξέλλες.
Παρότι οι τελευταίες εκθέσεις της Europol, οι εκτιμήσεις του προϊσταμένου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζιλ ντε Κέρκοφ και άλλες σχετικές μελέτες δεν προσδιορίζουν τη χώρα μας ως «περιοχή άμεσου κινδύνου για επίθεση του ISIS», υπάρχει επιφυλακή για ενδεχόμενο αιφνιδιασμού κυρίως την τουριστική περίοδο. Επιθέσεις κατά τουριστών έχουν γίνει στη «γειτονιά» μας, στην Τουρκία, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο κ.α. Σε εκθέσεις για την «εκτίμηση κινδύνου» προχωρούν η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενώ υπάρχει διαρκής εποπτεία της παρουσίας υπόπτων «τζιχαντιστών» στη χώρα μας και από την ΕΥΠ.
Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες φέρεται να προέρχεται από πυρήνα τζιχαντιστών με έδρα το προάστιο Μολενμπέκ της βελγικής πρωτεύουσας και όχι μέσω «τροφοδότησης» από το πολεμικό μέτωπο της Συρίας. Ετσι «η χώρα μας αποφεύγει μέχρι στιγμής κατηγορίες για νέο κύκλο «ανεξέλεγκτων διελεύσεων» μελών του ISIS από τα ελληνικά νησιά, όπως είχε συμβεί μετά το μακελειό με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο». Οι αστυνομικοί αναφέρονται ακόμη σε «φυγή από την Ελλάδα υπόπτων για ενδεχόμενη συμμετοχή στον ISIS τους τελευταίους μήνες προτού κλείσουν τα σύνορα με την πΓΔΜ».
Το μυστήριο με τα χρήματα
Ενα από τα σημεία που έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προέρχεται από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών ενός 43χρονου τουρκικής καταγωγής. Φαινόταν οργανωτής του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συνελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν με μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο του Μεσολογγίου με προορισμό το Λέτσε της Ιταλίας. Ο 43χρονος με το ψευδώνυμο «Γιάννης» θωρείται ένας από τους πιο δραστήριους διακινητές αλλοδαπών με έδρα τα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ φέρεται να διατηρεί διασυνδέσεις με αξιωματικούς του Λιμενικού αλλά και κοσμική ζωή. Την περίοδο 2001-02 είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων μέσω βαλκανικών χωρών, ενώ υπήρχε ενημέρωση ελλήνων αξιωματούχων ότι «ίσως σχετιζόταν και με τη μεταφορά οπλισμού που είχε αποκαλυφθεί προ ενός μηνός στην Αλεξανδρούπολη με την εμπλοκή βρετανών πολιτών».
Σε μια συνομιλία που καταγράφεται την 1η Οκτωβρίου 2015 ένα άγνωστο άτομο αραβικής καταγωγής με το όνομα «Walid» ακούγεται να συνομιλεί με τον «Γιάννη» και να μιλά για μια παράνομη, σημαντική μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες με άγνωστο παραλήπτη. Ο «Walid» φέρεται να έχει άδεια παραμονής στην Ιταλία και ζητεί και αυτός να αναχωρήσει με τους πρόσφυγες, πιθανόν από το αεροδρόμιο του Μεσολογγίου. Οι ίδιοι ακούγονται να λένε ότι έχουν «τη δυνατότητα να βγάζουν βίζες για την Αλβανία σε ύποπτους μετανάστες από το Ιράκ», υποστηρίζουν ότι «αυτοί είναι το κράτος» (!) και αναφέρονται «σε μαζική έκδοση εκατοντάδων πλαστών ταυτοτήτων για παράτυπους μετανάστες».
Οπως αναφέρουν στελέχη των διωκτικών αρχών, «εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτή η μεταφορά χρημάτων για τις Βρυξέλλες να μην είναι άσχετη με τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις εκεί και στο Παρίσι. Αρχικά επειδή μας φαίνεται σχετικά δυσνόητο γιατί ένα κύκλωμα δουλεμπόρων να στέλνει χρήματα στο Βέλγιο και ποιες είναι οι επαφές του εκεί. Δεύτερον, γιατί αυτή η συζήτηση για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών γίνεται τις ημέρες (τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου 2015) που διέρχονται από το Αιγαίο οι ύποπτοι για συμμετοχή στη σφαγή του Παρισιού, ορισμένοι από τους οποίους αναδιοργάνωσαν τον «πυρήνα» που αιματοκύλισε το Βέλγιο».
Υπόνοιες για τζαμί στα Σεπόλια
Ενα άλλο ζήτημα τριβής είναι οι αναφορές ελλήνων αξιωματούχων ότι σε ένα από τα περίπου 100 άτυπα τζαμιά –σε διαμερίσματα, ημιυπόγεια και άλλους χώρους –που λειτουργούν στην Αθήνα «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανέναν έλεγχο και ενδεχομένως να υπάρχουν κηρύγματα μίσους σε αυτό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος (άτυπος) χώρος προσευχής των μουσουλμάνων βρίσκεται σε πάροδο της οδού Κωνσταντινουπόλεως στα Σεπόλια και είχαν υπάρξει πολλές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο των αναφορών σε αυτό.
Η εποπτεία αυτών των κατά συνθήκη λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι σε επαφή με εκπροσώπους των μουσουλμάνων στη χώρα μας και έχουν επαφή με υπευθύνους αυτών των τζαμιών. Η γενική εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι «σε αυτούς τους χώρους υπάρχει έλεγχος και επικρατούν οι μετριοπαθείς».
Τα προηγούμενα χρόνια πάντως υπήρξαν «διακριτικές» απελάσεις ιμάμηδων που προσπαθούσαν να φανατίσουν τους πιστούς τους. Η τελευταία ήταν η περίπτωση ισλαμιστή που έκανε ακραίο κήρυγμα σε (άτυπο) τζαμί στο Αιγάλεω και καταγγέλθηκε από τους ακροατές του. «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος σημείωσε ότι «το θέμα με αυτόν τον χώρο προσευχής δεν δημιουργήθηκε λόγω ύποπτων κηρυγμάτων αλλά επειδή επιχειρείται έλεγχος από πολλές ελληνικές υπηρεσίες και ο υπεύθυνος του χώρου αυτού κρίνει ότι δεν πρέπει να τους ενημερώνει όλους».
Συγκρότηση επιτροπής
Ψάχνουν για «φυτώρια» επίδοξων τζιχαντιστών
Οι φόβοι για παραγωγή «τζιχαντιστών» στη χώρα μας οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εσωτερικών να συγκροτήσουν στις 27 Φεβρουαρίου 2016 επιτροπή που θα μελετήσει τρόπους δράσης «κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».
Συγκρότηση επιτροπής
Ψάχνουν για «φυτώρια» επίδοξων τζιχαντιστών
Οι φόβοι για παραγωγή «τζιχαντιστών» στη χώρα μας οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εσωτερικών να συγκροτήσουν στις 27 Φεβρουαρίου 2016 επιτροπή που θα μελετήσει τρόπους δράσης «κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».
Οπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του Τμήματος Προγραμματισμού και Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, μέλη της επιτροπής θα είναι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού που θα συγκεντρώσουν προτάσεις για χρηματοδοτούμενα προγράμματα προκειμένου να εντοπίζονται «αλλαγές συμπεριφορών» κυρίως νεαρών ατόμων που μπορεί να σχετίζονται με τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και σχέσεις τους με τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος αυτού του προγράμματος μπορεί να εξελιχθεί σε σχολεία αλλά να περιλαμβάνει ενημερώσεις εκπαιδευτικών, αστυνομικών και άλλων κρατικών υπαλλήλων προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτα «ίχνη» παραγωγής φανατικών ισλαμιστών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ