Μια βόμβα στα πόδια μας

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί χαρακτηρίζουν και οι εδώ αλλά και οι έξω την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη,

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί χαρακτηρίζουν και οι εδώ αλλά και οι έξω την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, στο Σχιστό και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Γιατί όμως; Ενας από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς σε θέματα ασφαλείας εξηγούσε ότι έχουν ήδη περάσει στην Ευρώπη περίπου 1.500 τζιχαντιστές. Τι γίνεται με αυτούς και τι σχέση έχουν με τη χώρα μας;
nnn
Ο ίδιος πολιτικός λέει ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Μουζάλας θα έστελναν στην Ευρώπη περί τους 1,5 εκατ. πρόσφυγες και ότι αυτό το «πέρασμα» θα περνούσε «ντούκου»: «Θα το πληρώσουμε όμως αυτό στο μέλλον» έλεγε ο εν λόγω πολιτικός, «θα βγουν στο πλήρωμα του χρόνου διάφορα πράγματα». Τι είδους; Ο καθένας μπορεί να τα φανταστεί…
nnn
Η Ειδομένη δεν απέχει και πολύ να γίνει κάποια στιγμή…Υεμένη, ενώ στο Σχιστό όπου φιλοξενούνται διάφορες φυλές, όπως Αφγανοί, Ιρακινοί κ.τ.λ., ένα φιτίλι θέλει να ανάψει για τα χειρότερα. Καβγάδες και συμπλοκές σημειώνονται σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής του κέντρου φιλοξενίας, ένας ταγματάρχης, όταν επιχείρησε να χωρίσει κάποιες ομάδες που συμπλέκονταν μεταξύ τους, οι πρόσφυγες τον απείλησαν ευθέως: «Θα σε κάνουμε και σένα κομμάτια» του είπαν.

Η απαρτία τούς μάρανε…
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό ή επικοινωνιακό όσο το θεωρεί η κυβέρνηση και το συζητεί στα απανωτά κυβερνητικά συμβούλια, τα οποία να σημειώσω ότι ποτέ ως τώρα δεν συγκαλούνται εν απαρτία. Δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών. Τη μια απουσιάζει ο Ν. Τόσκας, την άλλη ο Γιάννης Μουζάλας και σχεδόν πάντοτε ο Π. Καμμένος. Αλλωστε ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να παραστεί σε κανένα κυβερνητικό όργανο που μετέχει ο κ. Μουζάλας. Περιμένει να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσει ο Πρωθυπουργός. Ρώτησα έναν από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τον πολιτικό του πατέρα Αλέκο Φλαμπουράρη, πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση με τους Καμμένο – Μουζάλα. Η απάντηση είναι ότι «εάν δεν τσιγκλάτε εσείς οι δημοσιογράφοι το ζήτημα, θα παραμείνει ως υπουργός Αμυνας ο Καμμένος και αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Μουζάλας». Ετσι απλά. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή περιμένουν να ξεχαστεί το θέμα. Διαφορετική όμως άποψη έχει ο κ. Καμμένος. Λέει ότι επιμένει στην παραίτηση Μουζάλα, αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος. Θα λυθεί με τον ανασχηματισμό. Και πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός; Μετά την αξιολόγηση, λένε στο Μαξίμου. Ε, ως τότε σίγουρα με τις κωλοτούμπες που πρόκειται να γίνουν θα ξεχαστεί και δεν θα ασχολείται κανείς. Οσο για τον κ. Καμμένο, δεν σκοπεύει να τα παρατήσει. Οι συνεργάτες του λένε ότι «θα φύγει αγκαλιά με τον Τσίπρα και τον Παππά», αλλά το πότε αποφεύγουν να το πουν.
nnn
Είναι ανάγκη στο Προσφυγικό, όπως έλεγε και ο ανωτέρω πολιτικός, να υπάρξει νέο δόγμα ασφαλείας. Είμαστε ήδη σε άλλη φάση και θα συμβεί κάποια στιγμή το κακό. Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστούν οι ροές, θα πιεστεί κι άλλο η χώρα μας και απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν εκτιμά πλήρως τους κινδύνους. Να σκεφτείτε ότι στην τελευταία διυπουργική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη υπό τον Πρωθυπουργό εκείνο που αποφασίστηκε είναι να επισπευσθεί η μεταφορά… διερμηνέων από τη Θράκη, η κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες σε αυτά. Αποκλείστηκαν ωστόσο και δύο περιπτώσεις: η χρήση βίας και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (εκτός από τη σίτιση και την κατασκευή των hotspots). Α, να μην το ξεχάσω, θα κυκλοφορήσει στα αραβικά και ένα φυλλάδιο που θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες το οποίο θα καταλήγει με κυβερνητική… υπόσχεση: «Μόλις ανοίξουν τα σύνορα θα είστε οι πρώτοι που θα τα περάσετε».
nnn
Με δυο λόγια, δεν έχουν, μου λένε όλοι αυτοί που παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση συναίσθηση των πραγμάτων. Ούτε στο Προσφυγικό, αλλά ούτε στην αξιολόγηση. Πώς να πάει άλλωστε καλά η αξιολόγηση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Ποιος θα κάνει επενδύσεις και ποιες; Κρίμα για τις θυσίες τόσων χρόνων.
Ετοιμος για όλα…


Πανέτοιμος με όλα του τα όπλα μαθαίνω ότι είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης εν όψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή την προσεχή Τρίτη. Στο επιτελείο του έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός και όπως λένε, «ο ελληνικός λαός θα δει και θα ακούσει πολλά». Μαθαίνω ότι η ΝΔ έχει φακέλους για διάφορες υποθέσεις και δεν θα διστάσει να πει ονόματα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, στην ΚΟ της ΝΔ έχει σημάνει συναγερμός και ο γραμματέας της Κ. Τσιάρας ζήτησε να είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές στη συζήτηση. Δικαιολογίες για απουσίες δεν θα γίνουν δεκτές και μαθαίνω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Οι μόνοι που έμαθα ότι θα απουσιάζουν και έχει ενημερωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς.

Κυπριακά μαθήματα
Αυτό που μας έσωσε τελικά ήταν ότι στην αρχή «δεν κάναμε μαγκιές». Αυτό είπε μιλώντας σε δείπνο της Eurobank ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε η Κύπρος να βγει από το Μνημόνιο μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο υπουργός μόνο που δεν είπε «δεν κάναμε ό,τι κι εσείς», απευθυνόμενος στους Ελληνες της παρέας. Οπως εξήγησε στη διοίκηση του τραπεζικού ομίλου καθώς και σε επιχειρηματίες – εφοπλιστές, «το μέλημά μας εξ αρχής ήταν να κινηθούμε γρήγορα για να διαπιστώσουμε το βάθος του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Πέρα από αυτό όμως, τόνισε ο υπουργός, είχαμε και δύο βασικές προϋποθέσεις: την πολιτική και κοινωνική συναίνεση που επέτρεψε την ταχεία εφαρμογή του Μνημονίου. «Ο κόσμος στην Κύπρο συμμορφώθηκε αμέσως μετά τα capital controls» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηριστικά. Πού να τα πεις αυτά εδώ…

Ο κ. Δραγασάκης και η «μπέμπα»
Την ώρα της μαθητικής παρέλασης την Πέμπτη και ενώ η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη σε αυτήν και η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας είχε διακοπεί, μια μαύρη «Μπέμπα» έμπαινε στο γκαράζ της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο οποίος επισκέφθηκε (μου λένε «εκτάκτως») τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν ήθελε να αποκαλύψει το αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης. Είπε μόνον ότι «συζητήσαμε τραπεζικά». Μας φώτισε! Στην τράπεζα τι θα συζητήσουν; Πράκτορές μου όμως που έχουν «καλά αφτιά» στην τραπεζική πιάτσα, με πληροφόρησαν ότι η επίσκεψη ούτε εθιμοτυπική ήταν, ούτε γενικότερου ενδιαφέροντος, π.χ. τα capital controls και το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσής τους. Οπως επέμειναν, το θέμα ήταν ένα και συγκεκριμένο. Παρά τις πολλές αντιρρήσεις, έμαθα τελικά ότι αντικείμενο αυτής της «έκτακτης» σύσκεψης ήταν οι τράπεζες. Ολες οι τράπεζες και βεβαίως η Attica Bank…
Γιατί είναι απαραίτητος ο κ. Κιμ;

Ερωτηματικά προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την παράταση της παραμονής του κορεάτη συμβούλου Γκλεν Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών και την επέκταση των αρμοδιοτήτων του. Διότι η τροποποίηση διπλασιάζει τη διάρκεια της σύμβασης από 3 μήνες σε 6 μήνες και διευρύνει το πλαίσιο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και σε θέματα διαπραγμάτευσης του χρέους.
nnn
Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα στελέχη καθώς έχει να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ που διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Προανήγγειλε δε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στη Βουλή και για τον κορεάτη σύμβουλο.
nnn
Είναι ευκαιρία λοιπόν να αποκαλύψει τα προσόντα του κ. Κιμ, τι έχει τελικά και είναι τόσο απαραίτητος στην κυβέρνηση που δεν μπορεί να βρει πουθενά αλλού (με διαγωνισμό) καλύτερο σύμβουλο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις και βεβαίως να μας πει επιτέλους τι μισθό έχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.