Μάχη με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν από το πρωί στην περιοχή δίνουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης. Όσοι μένουν στις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό προσπαθούν με κάθε μέσο (κουβαλώντας πέτρες ή βαριά ξύλα) να τις σταθεροποιήσουν στο έδαφος.
«Είδα το σπίτι μου στη Χομς να γίνεται συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς. Δεν θα αφήσω τον άνεμο να μου πάρει τη μοναδική στέγη που έχω αυτή τη στιγμή πάνω από το κεφάλι μου» λέει νεαρή Σύρια, μητέρα δύο παιδιών, ενώ μπήγει στο έδαφος έναν χοντρό πάσαλο.
Λίγο πιο πέρα, ο Αμπντ ελ Αζίζ από τη Συρία μαζεύει τα πράγματά του για να πάει, όπως λέει, σε μεγαλύτερη σκηνή να βρει καταφύγιο, ενώ ο φίλος του τον προτρέπει να φύγουν για Αθήνα με το λεωφορείο που περιμένει και σήμερα στη στροφή του δρόμου, στην είσοδο του καταυλισμού, για να μεταφέρει πρόσφυγες στην πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα, στην αυτοσχέδια τέντα που έχουν φτιάξει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμαρτύρονται όλες αυτές τις ημέρες ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων, τα συνθήματα που κυριαρχούν στα χαρτόνια που κρατούν μικροί και μεγάλοι αφορούν το προχθεσινό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. «Αγαπάμε την ειρήνη, δεν είμαστε τρομοκράτες», «καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο», «ανοίξτε τα σύνορα, δεν είμαστε τρομοκράτες» είναι μερικά μόνο απ’ αυτά.
«Φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα μας γυρίσει την πλάτη ακόμη περισσότερο μετά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κι εμείς από τον Daesh (ISIS) και τον πόλεμο προσπαθούμε να ξεφύγουμε» λέει η νεαρή Ζέιναμπ, επίσης από τη Συρία.
Το σκηνικό, σήμερα, στον καταυλισμό της Ειδομένης δεν θυμίζει σε τίποτα τα προχθεσινά γεγονότα, όταν δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που είχαν αποχωρήσει προσωρινά, έχουν επιστρέψει (οι περισσότερες από χθες) και η ουρά τόσο στη διανομή φαγητού όσο και μπροστά στα ιατρεία είναι μεγάλη.
Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από τη γέφυρα Πολυκάστρου
Τραγικές συνθήκες εξακολουθούν στην Ειδομένη ιδίως μετά την χθεσιν νεροποντή που δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα στους ήδη εξαντλημένους από την ταλαιπωρία και τον υποσιτισμό πρόσφυγες.
Ενδεικτική της κατάστασης αλλά και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται ότι δεν θα πεθάνει κάποιο παιδί πρόσφυγας.
Το κυβερνητικό αδιέξοδο κατέδειξε και ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος παραδέχτηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».
Ωστόσο, αποχώρησαν πριν από λίγο οι πρόσφυγες, που κρατούσαν κλειστή από χθες το μεσημέρι την ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία και τη διέλευση από την αερογέφυρα Πολυκάστρου, που ήταν επίσης αποκλεισμένη.
«Αρχίζω να φοβάμαι» ανέφερε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης στο Mega, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται από ελληνικές ομάδες, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές. Νωρίτερα έκανε έκκληση στην αστυνομία «να ανοίξει τον δρόμο και να εκκενωθεί η Ειδομένη για να βρούμε την ησυχία μας».
Την Τετάρτη περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν πορεία ως την είσοδο του Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μια ομάδα 100-150 ατόμων προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας και λίγη ώρα αργότερα (γύρω στη μία μετά το μεσημέρι) και της ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.