Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Γ. Κυρίτσης που απαραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης «η Ελλάδα κινητοποιήθηκε από το προηγούμενο Σάββατο και έχει καλύψει την πλειοψηφία των υποχρεώσεων της όπως ορίζονται στην συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην ενίσχυση μεταναστευτικής πολιτικής σε πρώτη φάσηαναβάθμιση της πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία».
Επίσης ανακοίνωση την ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόσληψη εποχικού προσωπικού όπως επίσης και δημιουργία ακόμη 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων μέσα στο επόμενο 20ημερο.
Ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές για το προσφυγικό. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό, αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σταφύλης.
Παράλληλα ενισχύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Κυρίτσης, αναβαθμίζεται η υπηρεσία πρώτης υποδοχής σε Γενική Γραμματεία. «Συζητήσαμε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση της γραμματείας», επεσήμανε.
Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε επίσης πως είναι έτοιμα τα σχέδια για την συμφωνία επανεισδοχής προς την Τουρκία και ανακοίνωσε πως εντός 20 ημερών θα δημιουργηθούν ακόμη 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση της Ειδομένης, είπε ο κ. Κυρίτσης και επεσήμανε ότι «δίνουμε βάση στην ενημέρωση των προσφύγων και στα μέσα μετακίνησής τους προς τις δομές που υπάρχουν.
Τι είπε ο Δρίτσας
Αποχωρώντας νωρίτερα από την σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις αργότερα, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν δράσεις για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, απάντησε θετικά.
Πάντως, στον Πειραιά οι ροές παρουσιάζουν μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της καταμέτρησης του Λιμενικού- βρίσκονται περίπου 4.500 άνθρωποι.
Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από το Σάββατο, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.
Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου θα είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Έργο του παραπάνω Κυβερνητικού Συμβουλίου, είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά.
Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς» ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.
Αλλά και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι σταματούν όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο.
Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.