Ιβ Μπιγκό: «Η TV είναι σκληρή αρένα»

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιβ Μπιγκό, γενικός διευθυντής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή μιας σύμβασης συνεργασίας με την ΕΡΤ

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιβ Μπιγκό, γενικός διευθυντής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή μιας σύμβασης συνεργασίας με την ΕΡΤ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαφημιστική προβολή του ελληνικού τουρισμού, την παραχώρηση εκπομπών για προβολή τους στην ΕΡΤ, την κάλυψη μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και την ενίσχυση της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στη χώρα μας. Σε αντάλλαγμα η ΕΡΤ θα συνεχίσει να μεταδίδει το πρόγραμμα του γαλλικού καναλιού επίγεια, ψηφιακά και δορυφορικά μέσω της πλατφόρμας της.
Να σημειωθεί ότι το TV5 Monde είναι ένα διεθνές γαλλόφωνο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, με έδρα το Παρίσι, που εκπέμπει σε περισσότερες από 200 χώρες, γεγονός που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1984 ως κοινοπραξία από πέντε δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, τρεις γαλλικούς, έναν ελβετικό και έναν βελγικό.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι οι συζητήσεις που είχαμε με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης κ. Λ. Κρέτσο για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας, που ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι, είχαν αίσιο τέλος. Γνωρίζετε ότι μερικές φορές οι συζητήσεις μένουν στον αέρα, αλλά ευτυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και απτά αποτελέσματα»
αναφέρει.
Γυρίσματα και στην Ελλάδα


Οπως εξηγεί ο κ. Μπιγκό, μία από τις πτυχές της συμφωνίας περιλαμβάνει και τη διαμεσολάβηση του TV5 προκειμένου να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα δημοφιλείς εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης, όπως για παράδειγμα η εκπομπή του καναλιού France 2 με τίτλο «Τα μυστικά της Ιστορίας», την οποία παρουσιάζει ο Στεφάν Μπερν και παρακολουθούν 8 εκατ. τηλεθεατές. Η εκπομπή θα έρθει στην Ελλάδα στο πλαίσιο γυρισμάτων για ένα πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.
Ο κ. Μπιγκό έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και στέλεχος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά αλλά σημειώνει ότι η τηλεόραση είναι μια ιδιαίτερα σκληρή αρένα. «Κάπου ανάμεσα στο μποξ και στην πολιτική» τονίζει χαρακτηριστικά. «Στην τηλεόραση ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. Πρόκειται για μια αρένα όπου κυριαρχούν η εξουσία, το χρήμα, η πολιτική και ενίοτε το σεξ. Ολοι θέλουν να μπουν μέσα σε αυτήν. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στα διαφορετικά κανάλια, στους παρουσιαστές, στους παραγωγούς και μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί είναι πάντα εμπλεκόμενοι» επισημαίνει.
Οπως τονίζει ο κ. Μπιγκό, η αποστολή μιας δημόσιας τηλεόρασης είναι να μεταδίδει τον πολιτισμό σε όσο μεγαλύτερο αριθμό τηλεθεατών, αλλά επίσης να μεταδίδει προγράμματα για κάθε διαφορετική ομάδα τηλεθεατών: για αυτούς που προτιμούν τη ροκ μουσική και την κλασική, για αυτούς που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και τον αθλητισμό. «Είναι προφανώς εντελώς διαφορετική από την αποστολή που έχει ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, για τον οποίο ο μοναδικός λόγος ύπαρξης είναι να έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, τις περισσότερες διαφημίσεις, ώστε να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη οι ιδιοκτήτες. Πάντως και τα ιδιωτικά και τα δημόσια κανάλια παλεύουν για το ίδιο κοινό. Το γεγονός ότι ένα κανάλι είναι δημόσιο δεν σημαίνει ότι είναι εκτός ανταγωνισμού. Είσαι στην ίδια αρένα και πρέπει να παλέψεις» λέει.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η μεγαλύτερη πρόκληση στη διεύθυνση ενός δημόσιου καναλιού είναι ότι «πρέπει να ικανοποιήσεις τους πάντες, γεγονός που είναι το πιο δύσκολο στον κόσμο. Πρέπει να ικανοποιήσεις τους πολιτικούς, τον Τύπο και τους τηλεθεατές. Μερικές φορές αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο επειδή ό,τι και να κάνεις οι πολιτικοί πάντα θεωρούν ότι δεν είναι αρκετό, το ίδιο και ο Τύπος, και οι τηλεθεατές πάντα πιστεύουν ότι θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι καλύτερο».
Ιδιαίτερα για το TV5 Monde μια επιπλέον δυσκολία είναι ότι χρηματοδοτείται από πέντε διαφορετικά κράτη: Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς, Πολιτεία του Κεμπέκ και το γαλλικό μέρος του Βελγίου. «Είμαστε τυχεροί γιατί διανύουμε μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας αυτές οι πέντε κυβερνήσεις έχουν την ίδια άποψη για τον κόσμο, τις ίδιες αξίες, γεγονός που καθιστά εφικτό για αυτές και για εμάς να εργαζόμαστε από κοινού» τονίζει.
Οι «περίεργες» επιθέσεις χάκερ


Πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 8 Απριλίου 2015, το TV5 Monde δέχθηκε επίθεση από χάκερ. «Από τη στιγμή που άρχισε η επίθεση έπεσε μαύρο και στα 12 κανάλια που εκπέμπουμε, που είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο. Επίσης χακαρίστηκαν οι ιστοσελίδες μας και οι λογαριασμοί που είχε το κανάλι στα κοινωνικά δίκτυα. Αρχίσαμε να δεχόμαστε χιλιάδες μηνύματα στα γαλλικά, αγγλικά και αραβικά που απειλούσαν τον γάλλο πρόεδρο, τον γαλλικό στόλο στη Μεσόγειο, το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» κ.τ.λ. Τα μηνύματα είχαν την υπογραφή «Χαλιφάτο» και έλεγαν ότι ενεργούσαν με διαταγές του ISIS. Η έρευνα όμως που ακολούθησε και η οποία συνεχίζεται ακόμη έδειξε δύο πράγματα: ότι η επίθεση είχε στόχο την πλήρη καταστροφή του δικτύου μας και, δεύτερον, ότι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις ήταν μια ομάδα ρώσων χάκερ. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη και ίσως δεν μάθουμε ποτέ είναι γιατί εμάς και το ποιος κρύβεται πίσω από αυτούς τους χάκερ».
Στην ερώτηση ποιο είναι το μάθημα που άντλησαν από την εμπειρία αυτή λέει:«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο ψηφιακός κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε κάποιες στιγμές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Και επίσης ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Αυτό που συνέβη σε εμάς θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, είτε πρόκειται για ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, νοσοκομείο ή πυρηνικό σταθμό ενέργειας, και είναι αδύνατον να προστατευθεί κανείς 100%».

«Οι Παριζιάνοι δεν τρομοκρατούνται εύκολα»
Στο γραφείο του ο κ. Μπιγκό έχει στη διάθεσή του ένα κουμπί με το πάτημα του οποίου μπορούν να σφραγιστούν οι εγκαταστάσεις του καναλιού σε περίπτωση που δεχθούν κάποια επίθεση. Οι επιθέσεις αυτές, όπως εξηγεί, θα μπορούσαν να είναι ειρηνικές, όπως για παράδειγμα η επέμβαση μιας κοινωνικής ομάδας που θα ήθελε να διακόψει τη ροή του προγράμματος προκειμένου να περάσει το μήνυμά της ή ακόμη και πιο σοβαρές, όπως αυτές που έγιναν στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» που είχαν συγκλονίσει τη Γαλλία και τον κόσμο ολόκληρο.
Στην ερώτηση αν οι επιθέσεις κατάφεραν να φοβίσουν τον γαλλικό Τύπο ο κ. Μπιγκό σημειώνει: «Οι Γάλλοι είναι αρκετά επαναστατικοί. Ιδιαίτερα οι Παριζιάνοι δεν τρομοκρατούνται τόσο εύκολα. Αντίθετα, θα έλεγα ότι οι επιθέσεις έκαναν τους γάλλους δημοσιογράφους να συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνουν και πόσο είναι αναγκαίο να την κάνουν σωστά. Εδώ στο TV5, δεδομένου ότι εκπέμπουμε σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, μας έκαναν να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχει κανείς μια λιγότερη εθνοκεντρική άποψη του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε φωνή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο σε αυτές που συμφωνούν μαζί μας, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.