προθήκες

Ο Πίτερ Μπέλγουντ, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU) της Καμπέρας,

ιστορία
Peter Bellwood
Πρώτοι μετανάστες – Η αρχαία
μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική
Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016,
σελ. 456, τιμή 26,50 ευρώ

Ο Πίτερ Μπέλγουντ, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU) της Καμπέρας, ξεδιπλώνει μια εκπληκτική εξιστόρηση των ανθρώπινων μεταναστεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, από τις απαρχές του είδους και την έξοδο από την Αφρική ως τα τέλη της προϊστορίας, λίγο πριν από την αυγή της γραπτής ιστορίας. Το συμπέρασμα είναι ότι η τάση για μετανάστευση μπορεί να θεωρηθεί ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου και ότι οι αρχαίες μεταναστεύσεις, χιλιετίες πριν και σε αλλεπάλληλα στρώματα, δημιούργησαν τον κόσμο μέσα στον οποίο κινούμαστε ακόμη και σήμερα. Μια διεπιστημονική ματιά: Αρχαιολογία, γενετική, συγκριτική γλωσσολογία.

μελέτη
Φοίβος Οικονόμου
Ελληνες μισθοφόροι στην υπηρεσία
της επαναστατικής Γαλλίας (1789-1815)
University Studio Press, 2016,
σελ. 344, τιμή 24 ευρώ

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζονται διαδοχικά τα πρώτα ελληνικά μισθοφορικά σώματα στη γαλλική υπηρεσία στο διάστημα 1797-1799 στα νησιά του Ιονίου, η προέλευση, η δημιουργία και η παρουσία κυρίως της «Ελληνικής» και «Κοπτικής Λεγεώνας» κατά τη γαλλική εκστρατεία στην Αίγυπτο το 1798-1801. Το δεύτερο μέρος αφορά ζητήματα της βαλκανικής μισθοφορικής νοοτροπίας σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή –με έμφαση στην κοινωνικο-οικονομική διάσταση και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της πρώτης πρώτης -, καθώς επίσης τον οπλισμό, τις τακτικές και τα καθημερινά καθήκοντα των σωμάτων αυτών.

δοκίμιο
Adam Nicolson
Γιατί ο Ομηρος έχει σημασία
Μετάφραση Χρήστος Καψάλης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 408, τιμή 17,70 ευρώ

Τα έπη του Ομήρου είναι μακρινά αλλά οικεία. Ο Ανταμ Νίκολσον εξηγεί γιατί έχουν τόσο πολλά να πουν για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς, να χάνεις, να γερνάς και να πεθαίνεις. Το βιβλίο του είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις παλιότερες ιστορίες που έχουν διασωθεί, την«Ιλιάδα»και την«Οδύσσεια». Μιλώντας για πατεράδες και γιους, για άντρες και για γυναίκες, για την αναγκαιότητα της αγάπης και τη βιαιότητα των πολεμιστών, για την ειρήνη και τον πόλεμο, για τα νιάτα και τα γηρατειά, ο Ομηρος είναι η φωνή της Ευρώπης, σκοτεινή σαν τη μαυροδάφνη και λαμπερά ζωντανή όσο ποτέ.
αφήγημα
Chochana Boukhobza
HK – Αναζητώντας τη χαμένη ταυτότητα. Ενα
εβραιόπουλο στη δίνη του του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μετάφραση Γιώργος Ξενάριος.
Εκδόσεις Στερέωμα, 2016,
σελ. 434, τιμή 19,08 ευρώ
Η Σοσάνα Μπουχόμπζα διηγείται την αληθινή ιστορία του Γκυ Μπρεν, διπλού θύματος της Ιστορίας, τις προδοσίες των συνεργατών των Γερμανών και τη γενναιοδωρία εκείνων που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να κρύψουν συνανθρώπους τους. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου φωτίζεται η όχι και τόσο γνωστή ιστορία των εβραιόπουλων από γονείς που τα ίχνη τους χάθηκαν στα στρατόπεδα, στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και στη μεταπολεμική Γαλλία. Αναδύεται επίσης η ιστορία της ανθούσας εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης, όπως περιγράφεται από τον Στέφαν Τσβάιχ και αποτυπώνεται στο φωτογραφικό άλμπουμ.
νουάρ
Γκιγιόμ Μισό
Σέντραλ Παρκ
Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 320, τιμή 16,96 ευρώ
Νέα Υόρκη, οκτώ το πρωί. Η Αλίς, παριζιάνα αστυνομικός, και ο Γκάμπριελ, αμερικανός πιανίστας της τζαζ, ξυπνούν δεμένοι μεταξύ τους με χειροπέδες πάνω σε ένα παγκάκι του Σέντραλ Παρκ.Δεν γνωρίζονται, ούτε και θυμούνται τη συνάντησή τους. Το προηγούμενο βράδυ η Αλίς διασκέδαζε με τις φιλενάδες τηςστα Ηλύσια Πεδία και ο Γκάμπριελ έπαιζε πιάνο σε ένα κλαμπστο Δουβλίνο. Αδύνατον; Κι όμως! Το βιβλίοείναι ένα απρόβλεπτο ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα ως το φινάλε. Ο Γκιγιόμ Μισό, που βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, είναι ένας μάστορας του σασπένς.
οδηγός
Giorgia Cozza
Καλωσήρθες, αδερφάκι
Μετάφραση Αννα Παπασταύρου.
Εκδόσεις Gema, 2016,
σελ. 288, τιμή 12 ευρώ
Ενα βιβλίο για την αγάπη και το βάθος της αδελφικής σχέσης. Η συγγραφέας απαντά στις απορίες και στα ερωτήματα των γονιών προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές υποδείξεις για να συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αδέλφια στη φάση της αναμονής, καθώς και στην υποδοχή του νεογέννητου. Οι παρεμβάσεις των ειδικών –ψυχολόγων και παιδαγωγών –υποδεικνύουν πώς να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αν το παιδάκι αντιμετωπίζει προβλήματα (για παράδειγμα, παλινδρόμηση ή έντονη ζήλια). Και για τις μητέρες που θηλάζουν, όταν ανακαλύπτουν ότι είναι και πάλι σε ενδιαφέρουσα, υπάρχουν οδηγίες από γυναικολόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.