Μήνυμα σε πολλές πλευρές από την ΝΔ η διαγραφή του Φ. Κρανιδιώτη

Η διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου, πολιτευτή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μήνυμα σε πολλές πλευρές.

Η διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου, πολιτευτή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μήνυμα σε πολλές πλευρές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την κίνησή του θέλησε να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος επί προεδρίας του δεν θα ανεχθεί ακραίες, όπως λέει, δηλώσεις και ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την παράταξη.

Ουσιαστικά θέτει και το πλαίσιο των κανόνων, εντός του οποίου θα ασκείται από εδώ και πέρα η αντιπολίτευση, καθώς κεντρικός του στόχος είναι να γίνει ξανά ελκυστική η Ν.Δ. και όχι να εγκαλείται για πράξεις και δηλώσεις στελεχών της και να δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αναφορές για ακροδεξιά ρητορική.

Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως θέλει ένα άλλο ύφος για τη Ν.Δ. ή διαγραφή του κ. Κρανιδιώτη, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να επιδείξει και πυγμή και να διαμηνύσει πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει ανοχή σε θέσεις που δεν τον εκφράζουν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. που έχει επιλέξει τη μετωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε ένα βήμα πιο πέρα και ζήτησε χθες την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όχι μόνο για τον όρο Μακεδονία που χρησιμοποίησε για την πΓΔΜ, αλλά επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Η ανάρτηση του κ. Κρανιδιώτη στο Facebook για τον κ. Μουζάλα με αναφορές στο … Γουδί προκάλεσε την έκρηξη του κ. Μητσοτάκη. Και ειδικά η σημείωση του κ. Κρανιδιώτη, ότι ο ίδιος «θα είναι εθελοντής για να του δέσει με σύρμα τα χέρια στα νέα έξι κυπαρίσσια που θα φυτευτούν στο Γουδί».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε άλλη επιλογή και δεν το σκέφθηκε καθόλου, ενώ δεν έκανε καμία σύσκεψη για το θέμα. «Με αυτά δεν παίζουμε» φέρεται να είπε σε συνομιλητές του. Μόλις πληροφορήθηκε την ανάρτηση προχώρησε άμεσα στην διαγραφή του, η οποία γνωστοποιήθηκε μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης του γραφείου τύπου της Ν.Δ.

«Μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης είναι προφανές ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που γινόταν αναφορά για φασιστικές απόψεις και πρακτικές.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι όμηρος της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Απαιτούμε από τη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη να καταδικάσουν απερίφραστα τα όσα είπε ο Φ. Κρανιδιώτης περί «εκτέλεσης» του Γ. Μουζάλα και να διαχωρίσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις αθλιότητες που εκστομίζουν στελέχη της» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή του κ. Κρανιδιώτη εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί, όπως λένε στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος έχει αποφασίσει ως κεντρική επιλογή να στρίψει το κόμμα προς το κέντρο.

Η χθεσινή κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει εκτός κόμματος τον κ. Κρανιδιώτη που έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο αρκετών, εντός και εκτός Ν.Δ., εντάσσεται στο σχέδιό του να διευρύνει την απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στελέχη και από το χώρο του μεταρρυθμιστικού, εκσυγχρονιστικού και φιλελεύθερου κέντρου.

Παράλληλα ήθελε και θέλει να δείξει ότι απομονώνει και όταν χρειαστεί εξοβελίζει φωνές που δεν συνάδουν με το δικό του πολιτικό στίγμα, ύφος και τόνο.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. από το βράδυ της Τετάρτης που ανακοινώθηκε η παραίτηση του κ. Κρανιδιώτη είναι σε εξέλιξη μεγάλη συζήτηση, σε μια χρονική στιγμή που τμήμα της Κ.Ο. κυρίως «καραμανλικοί» ήθελαν να υπάρξει και από το κόμμα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, επανάληψη ουσιαστικά, για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Μάλιστα, σχολιάστηκε αρνητικά από «καραμανλικούς», το γεγονός ότι ακόμα και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δεν έκανε καμία αναφορά στην πάγια θέση για την ονομασία της πΓΔΜ, πέρα από τις επικρίσεις για τα όσα είπε ο κ. Μουζάλας.

Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητο, ότι 18 βουλευτές (μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραμανλής) που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας, εξέδωσαν ανακοίνωση για το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Μουζάλα, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.