Ο αγώνας της Τζολί

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι επίσκεψη της Αντζελίνα Τζολί στους πρόσφυγες

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι επίσκεψη της Αντζελίνα Τζολί στους πρόσφυγες ήταν μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων προς όφελος της ηθοποιού και άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία ακόμη και να αποδοκιμάζεται;

Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτών που πιστεύουν ότι όταν ένας αστέρας του Χόλιγουντ εγκαταλείπει την καθημερινή του γκλαμουριά και την βολή του για να ρίξει τους προβολείς της δημοσιότητας σε ένα σημαντικό ζήτημα,τότε επιτελεί έργο.Κι αν ακόμη αυτή του η πράξη έχει προσωπικό όφελος,εκείνο που μετράει τελικά είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει για τους λιγότερο προνομιούχους αυτού του κόσμου.
Η Τζολί θα μπορούσε – αντί να επισκεφτεί τους πρόσφυγες του Λιβάνου και της Ελλάδας – να περάσει τα προηγούμενα δυο 24ωρα με τους φίλους της, τα παιδιά της και τους θαυμαστές της στο Μαλιμπού, το Λονδίνο ή όπου αλλού στον κόσμο της έκανε κέφι.
Αν αυτού φόρεσε το μαύρο τζιν της, αθλητικά παπούτσια και το μαύρο πουλόβερ της και πέταξε στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια για να αγκαλιάσει ορφανά παιδάκια, να δώσει κουράγιο σε ξεριζωμένες οικογένειες και να μιλήσει με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που προσπαθούν να διαχειρισθούν το ανθρώπινο τσουνάμι των προσφύγων.
Εκτός από τα κουτσομπολιά για το αν είναι δεν είναι 45 κιλά, αν ξοδεύει χρήματα για φιλανθρωπίες για να μην τα πάρει η εφορία ή αν η σχέση της με τον Μπραντ Πιτ περνάει κρίση,η εικόνα της, το παράδειγμά της,το μήνυμά της για την προσφυγιά, και τα κλειστά σύνορα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης 500 εκατομμυρίων ανθρώπων με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο που αρνείται να δώσει ένα χέρι βοηθείας στους ξεριζωμένους της Συρίας είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν για κάποια λεπτά – έστω – στο «παγκόσμιο χωριό» τις δυο αυτές μέρες. Κι ίσως «σκουντήξουν» κάποιους πολίτες να ενδιαφερθούν και να κινητοποιηθούν για το πρόβλημα.
Όπως συζητήθηκε και αφύπνισε χιλιάδες γυναίκες σ όλο τον κόσμο η συγκλονιστική της εξομολόγησή πριν από μερικά χρόνια,ότι μετά από εξετάσεις που έκανε πήρε την μεγάλη απόφαση και προχώρησε οικειοθελώς σε διπλή μαστεκτομή για να αποφύγει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στήθους – ένα μήνυμα εγρήγορσης ότι ο καρκίνος καιροφυλακτεί και δεν αναγνωρίζει ομορφιά,σύμβολα του σεξ και πλούτη παρά μόνο ανθρώπινους ιστούς…
Πριν από χρόνια,υπήρχαν πολλοί μεγαλόσχημοι που σνόμπαραν και κακολογούσαν την Μελίνα Μερκούρη επειδή ως Υπουργός Πολιτισμού χρησιμοποιούσε τις γνωριμίες της στο διεθνές τζετ σετ, τις κινηματογραφικές της πόζες μπροστά σε αρχαία αγάλματα και τον ακτιβισμό της σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλεμμένα – αποτέλεσμα του ακρωτηριασμού από τα πριόνια του Λόρδου Έλγιν ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαιότητας.
Και το μήνυμα πέρασε, το πρώτο βήμα έγινε: ήδη η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών.
Ο αγώνας,όμως, για την ευαισθητοποίηση κάθε ενεργού πολίτη συνεχίζεται,όπως δείχνει με το παράδειγμα της και η Αντζελίνα Τζολί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.