Πολύ προτού φτάσω στην ηλικία των «γιατί» και των «πώς», είχα συνδέσει την Καθαρά Δευτέρα με την έννοια της ελευθερίας. Περίμενα με ανυπομονησία να έρθει αυτή η ημέρα. Την ένιωθα πιο σημαντική κι από τις Απόκριες, καθώς η διονυσιακή διάσταση του καρναβαλιού δεν χωρούσε ακόμη στο μυαλό μου. Με ενθουσίαζε η ιδέα πως θα περνούσαμε μια ολόκληρη ημέρα στο ύπαιθρο, πετώντας τον χαρταετό που φτιάχναμε μόνοι μας, κολλώντας με αλευρόκολλα επάνω σε χρωματιστά χαρτιά γλασέ τα τρία λεπτά πηχάκια από ελαφρύ ξύλο που είχαμε συνδέσει χιαστί, με λεπτό σύρμα, και δένοντας με τον σπάγγο αποκριάτικες σερπαντίνες ή λωρίδες από φύλλα εφημερίδας, για να σχηματίσουμε την ουρά και τα ζύγια του.
Θυμάμαι ακόμη να τρέχω αλαφιασμένη σε κάποια χορταριασμένη αλάνα κοντά στο σπίτι μας ή στη θάλασσα, κρατώντας τον χαρταετό κόντρα στον αέρα, μέχρι να σηκωθεί. Κι εκείνος να παρασύρεται από τη δύναμη του ανέμου και να χορεύει στα ουράνια, αιθέριος, ελεύθερος σαν την ψυχή μας.
Οταν ερχόταν η ώρα του μεσημεριανού, σταματούσαμε τα τρεχαλητά. Και σε αυτό υπήρχε μια χαλαρότητα. Κανείς δεν μας υποδείκνυε πότε ή τι θα φάμε. Κανείς δεν πρόσεχε αν τρώγαμε με τα χέρια, αν τρώγαμε πολύ ή λίγο. Αυτή η ελευθερία έκανε ακόμη πιο νόστιμα εκείνα τα έντονα αλμυρά ή ξινά εδέσματα. Μασουλίζαμε αδιακρίτως ραπανάκια και τουρσιά και βουτούσαμε τη λαγάνα μας στην ταραμοσαλάτα, χωρίς να μας πειράζουν οι εντάσεις τους, ξεχνώντας πόσο δύστροπα αντιδρούσαμε στις γεύσεις τους στην καθημερινότητά μας.
Αυτές τις μνήμες ανακαλώ κάθε Καθαρά Δευτέρα. Φτιάχνω ταραμοσαλάτες, ζυμώνω λαγάνες, γυρεύοντας να ζήσω ξανά τη μαγεία εκείνης της υπέρβασης. Ξέρω, όμως, πως χωρίς χαρταετό ή καθισμένη γύρω από ένα τραπέζι, δεν θα έχω ποτέ πια την ευκαιρία «να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει».

Λαγάνες

Υλικά για 2 λαγάνες

  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 125 ml ζεστό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σούπας αλάτι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι, σκεπάζετε το μείγμα με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες. Αναμειγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, ανοίγετε με τα χέρια στο κέντρο τους μία λακκουβίτσα, ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και 500 ml χλιαρό νερό. Ζυμώνετε ώσπου να σχηματιστεί μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη. Την πλάθετε σε 2 μπάλες, τις σκεπάζετε με μια πετσέτα και τις αφήνετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Βάζετε μία μία μπάλα επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε μέχρι να σχηματίσετε μια λαγάνα (ένα μακρόστενο, πλατύ ψωμί, πάχους 1,5 εκ.) Τοποθετείτε τις λαγάνες σε μια λαμαρίνα, τις σκεπάζετε μέχρι να φουσκώσουν ξανά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Με τα δάχτυλά σας πιέζετε την επιφάνειά τους σε διάφορα σημεία, τις ραντίζετε με λίγο νερό, τις πασπαλίζετε με το σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 200°C, φούρνο για 25-30 λεπτά.

TIPS

Oταν βγάλετε τις λαγάνες από τον φούρνο, τις ακουμπάτε σε μια σχάρα για να φύγει η υγρασία τους. Αν ο φούρνος διαθέτει λειτουργία αέρα, προτιμήστε την. Ψήστε στους 170°C, για 30-40 λεπτά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ