H κυβέρνηση αγνοεί τι συνέβη με τους 1.400 πρόσφυγες που πέρασαν στην πΓΔΜ την Δευτέρα

Αγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους περίπου 1.000 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της πΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Αγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους περίπου 1.400 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της πΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επέστρεψαν στην Ελλάδα 800 ατόμα από τα 1.400 που είχαν καταφέρει να περάσουν στο έδαφος της πΓΔΜ, άγνωστο με ποιον τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σε συνομιλία που είχε με Το Βήμα ότι δεν έχει εικόνα για το τι έγινε.

Το πρωί της Τρίτης το Rueters κάνει λόγο για επιστροφή 600 ατόμων, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της πΓΔΜ, για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αίτημα επανεισδοχής.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι ούτε το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει διαψεύδει. «Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών μέσων» ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters. «Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για να το διαψεύσω ή να το επιβεβαιώσω» είπε.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης»
τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας .

«Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης.

Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της πΓΔΜ, ή όχι.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, χαρακτήρισε ανακριβείς και εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι πίσω από το χθεσινό πέρασμα των προσφύγων από άλλα σημεία των συνόρων τους.

«Αυτά είναι ψέματα που λέει η σκοπιανή πλευρά, που θέλει να δείξει όλον τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα…» είπε

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και άτομα από ΜΚΟ που συνελήφθησαν από τις Αρχές της πΓΔΜ -μεταξύ των οποίων και 12 Έλληνες- ο κ. Κυρίτσης είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε «σήμερα το πρωί θα τους άφηναν».

Για τα φυλλάδια που ξεσήκωσαν πρόσφυγες και μετανάστες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τα μοίρασαν, ωστόσο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ανεύθυνη, πέρα από τις προθέσεις -καλές ή κακές- των εμπνευστών της.

Επισήμανε, δε, ότι η ομάδα των ανθρώπων που έφυγε από την Ειδομένη «θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί κάποια αποτρεπτικά μέτρα από την αστυνομία».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wifi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή «προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους».

Γίνεται ακόμη προσπάθεια, όπως δήλωσε, με όλο και περισσότερους μεταφραστές και διερμηνείς προκειμένου να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

«Το επίπεδο της παραπληροφόρησης και του σπασμένου τηλεφώνου σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τόσο πιεσμένοι από την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να είναι παραλυτικός. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε ζύμωση στον καθένα ξεχωριστά. Και όπως είναι λογικό δημιουργεί και καθυστερήσεις» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αναμένει «ότι στις επόμενες λίγες μέρες και μετά από τη σύνοδο ο κόσμος αυτός θα καταλάβει» ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και θα πειστεί να μετακινηθεί από την Ειδομένη.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ

Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής απο τα Σκόπια, ουτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα απο τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα απο σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Συμφωνία ΕΕ – πΓΔΜ

Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ με την πΓΔΜ για θέματα προσφύγων που έχουν εισέλθει στο έδαφος των Σκοπίων παράνομα, αυτή αναφέρει:

«Μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, η ΠΓΔΜ έχει την ευχέρεια να αιτείται στις Ελληνικές Αρχές να επιτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από καθορισμένα σημεία φύλαξης, συγκεκριμένα από τα Τ.Σ.Φ Δοϊράνης και Πολυκάστρου που εδρεύει στους Ευζώνους, υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις εισόδου, εφόσον αποδεικνύεται η διέλευση ή η πρότερη παραμονή τους στην Ελλάδα.

βλ. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2007 για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια (2007/817/ΕΚ): https://eur-lex.europa.eu/legal- content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007D0817&from=EL»

    Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.