Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από την Ειδομένη

Την Ειδομένη επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη, ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επιθεωρήσει τον καταυλισμό των προσφύγων και θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς, για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη είδαν από κοντά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεναγήθηκε στον καταυλισμό, ενημερώθηκε για την κατάσταση και συναντήθηκε με πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, καθώς και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΟΜ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και της Frontex.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα. Κυρίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω απ’ όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, που ζήτησε «να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής.

«Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης επί τόπου ανθρωπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων υποδοχής, της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και των επιχειρήσεων αύξησης της μετεγκατάστασης καθώς και των επιστροφών.

Σημειώνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επιτόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ.

Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε: «Η τραγωδία θα σταματήσει. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να πειστούν οι άνθρωποι . Δεν μπορούμε με τα ΜΑΤ και τους σκύλους να τους διώξουμε από εδώ. Εμείς δεν είμαστε οι άλλες χώρες. Είμαστε η Ελλάδα».

«Ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αυτός ο καταυλισμός να υφίσταται μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό που ζητάμε κάθε φορά είναι η βοήθεια να είναι έγκαιρη και γρήγορη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές Αρχές για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και κυρίως να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσφύγων εκεί.
Η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η Επιτροπή χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής προσφύγων που δεν βρίσκονται στην Ειδομένη και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, ενώ, όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε αυτά τα καταλύματα. «Κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να μειωθούν τα τραγικά συμβάντα και να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταλύματα όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα.

Εξάλλου, η Μ. Αντρέεβα τόνισε ότι η Επιτροπή και η Frontex παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους της 7ης Μαρτίου, καλούν την Ελλάδα να εργαστεί για τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με την ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική». «Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.