Ένοχη δανή ακτιβίστρια επειδή μετέφερε με το αυτοκίνητό της οικογένεια Σύρων

Η Λίσμπετ Τσόρνινγκ, γνωστή δανή μυθιστοριογράφος, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια οικογένεια Σύρων στο αποκορύφωμα της περσινής κρίσης των προσφύγων, κρίθηκε ένοχη για λαθραία διακίνηση ανθρώπων από δικαστήριο της Δανίας.

Η Λίσμπετ Τσόρνινγκ, γνωστή δανή μυθιστοριογράφος, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια οικογένεια Σύρων στο αποκορύφωμα της περσινής κρίσης των προσφύγων, κρίθηκε ένοχη για λαθραία διακίνηση ανθρώπων από δικαστήριο της Δανίας.

Τόσο στη Λίσμπετ Τσόρνινγκ Άντερσεν όσο και στον σύζυγό της Μίχαελ Λίντχολμ, δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο, επιβλήθηκε από το δικαστήριο η καταβολή ενός χρηματικού προστίμου ύψους 22.250 κορόνων Δανίας (περίπου 3.000 ευρώ) βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, ο οποίος απαγορεύει στους Δανούς πολίτες να προσφέρουν μεταφορά σε πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Η Τσόρνινγκ Άντερσεν -πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Δανίας για τα Παιδιά- μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια εξαμελή οικογένεια Σύρων στο σπίτι της, εν μέσω της έλευσης εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στη Δανία, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Το ζευγάρι πρόσφερε στην οικογένεια καφέ και κέικ στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, πριν ο Λίντχολμ πάει τους Σύρους πρόσφυγες σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου είχαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για τη Σουηδία, σύμφωνα με ΜΜΕ της Δανίας. Τους αγόρασε τα εισιτήρια.

«Σε μένα φάνηκε σαν να παίρνω ανθρώπους που έκαναν οτοστόπ», είπε στην απολογία της η Τσόρνινγκ Άντερσεν. «Κανένας δεν θα σκεφτόταν να ζητήσει χαρτιά», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Στη δική του απολογία, ο Λίντχολμ εξήγησε ότι είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να ρωτήσει εάν αυτό που ήθελε να κάνει ήταν νόμιμο. «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μου είπε πως αυτή ήταν μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει» σημείωσε.

«Ήταν η λάθος απόφαση από μέρους του δικαστή. Αφού δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, αυτό δεν μπορούσε να θεωρηθεί εμπορία ανθρώπων, βάσει του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της διακίνησης μεταναστών», τόνισε ο συνήγορος του ζευγαριού, ο Μπγιορν Έλμκουιστ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Δανία, όπως και η γειτονική Σουηδία και πολλές ακόμη χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της αντιδρώντας στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Δεν είμαι περήφανος για αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Η νομοθεσία μας είναι κακή. Ήλπιζα ότι οι δικαστές θα το αντιμετώπιζαν με ανοικτό μυαλό», ανέφερε ο Έλμκουιστ μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στο δικαστήριο του Νίκεμπινγκ της νοτιοανατολικής Δανίας. Το ζευγάρι, διευκρίνισε ο δικηγόρος, δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες, ενώ έχει δύο εβδομάδες για να ασκήσει έφεση.

Η Τσόρνινγκ Άντερσεν και ο Λίντχολμ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Συνολικά 279 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, αντιμετωπίζουν διώξεις για παρόμοιες υποθέσεις στη Δανία, για τη μεταφορά δηλαδή προσφύγων και μεταναστών από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016. Οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για τέτοιου είδους υποθέσεις το 2014 ήταν 140.

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την εκρηκτική αύξηση των προσφύγων που έφθασαν στη Δανία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία υποδέχθηκε 163.000 πέρυσι. Η Δανία, μια χώρα με υποδιπλάσιο πληθυσμό, υποδέχθηκε πάνω από 21.000 (αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με το 2014).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.