Γιατί δεν είναι πια «αιώνιο» ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο (19.30) τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται αύριο (19.30) τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον. Η διαφορά των 22 βαθμών και η (ουσιαστική) κατάκτηση του τίτλου από τους Ερυθρόλευκους από τον περασμένο Νοέμβριο, περιορίζουν την επικείμενη μονομαχία τους μόνο σε επίπεδο γοήτρου. Κάτι άλλωστε που τείνει να γίνει ρουτίνα τα τελευταία χρόνια. Οι εποχές που οι τίτλοι κρίνονταν στα ντέρμπι ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, όπως και οι «πρασινοκόκκινες» μάχες που «γέμιζαν» το κοινό με πολλά γκολ και χορταστικό θέαμα. Ακόμη σπανιότερος είναι ο συνδυασμός και των δύο, καθώς το τελευταίο ντέρμπι τίτλου που είχε συγκλονιστική εξέλιξη καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2006 με επικράτηση του Ολυμπιακού (3-2). Είχαν προηγηθεί το 2-2 της Λεωφόρου το 2004, το 3-2 (στο ίδιο γήπεδο) υπέρ του Παναθηναϊκού το 2003 και τα 2-2 του ΟΑΚΑ το 2000 και το 2001…
Τα ρομαντικά χρόνια


Οι παλαιότεροι έχουν να καυχιούνται ότι έζησαν τα χρόνια του ρομαντισμού στο ποδόσφαιρο. Τότε που στα ντέρμπι ακόμη και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κάθονταν ανάμεικτα στις κερκίδες του «Απ. Νικολαΐδης» και του «Γ. Καραϊσκάκης» και περιορίζονταν στην καζούρα της στιγμής και σε μικροεντάσεις. Τότε που οι παίκτες τσακώνονταν σαν τα κοκόρια στη διάρκεια των ενενήντα λεπτών αλλά το ίδιο βράδυ έπιναν παρέα ένα ποτηράκι κρασί. Ηταν η εποχή που δεν υπήρχαν οπαδικοί στρατοί, «ραντεβού θανάτου», διοικήσεις που είχαν κηρύξει ανένδοτο πόλεμο, επικοινωνιακά επιτελεία, non papers και δημοσιογράφοι αποφασισμένοι να μοιράσουν «αμάσητη» τη γραμμή των ομάδων. Προφανώς δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανέκαθεν υπήρχαν σκιές και μελανά σημεία. Πάντοτε όμως στο τέλος της ημέρας επικρατούσε ένας κώδικας ηθικής. Για κακή τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ηθική είναι κάτι το οποίο σπάνια πια συναντάται στους αγωνιστικούς χώρους, στις εξέδρες και στην καμαρίλα των γραφείων της ομοσπονδίας, της λίγκας και των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
Οπαδοί και αστυνόμοι


Τα ντέρμπι των «αιωνίων», προφανώς, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανέγγιχτα σε τούτο το νοσηρό περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα αγωνιστικά ζητήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα και αντ’ αυτών αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας θέματα ο διαιτητής και οι βοηθοί που θα διευθύνουν το ντέρμπι, ο παρατηρητής διαιτησίας, τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, η λίστα των φιλοξενουμένων και οι θέσεις που θα καλύψουν, ο αριθμός των εισαγγελέων που θα εποπτεύσουν. Ακόμη και εναλλακτικά πλάνα σχεδιάζονται από την Αστυνομία για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το πούλμαν των φιλοξενουμένων προκειμένου να υπάρξει plan B σε περίπτωση μπλόκου από τους αντίπαλους οπαδούς! Για παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας (κάτι που ισχύει στα ποδοσφαιρικά ντέρμπι ολόκληρης της Ευρώπης) ούτε συζήτηση βεβαίως, διότι προ πολλών ετών η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι ΠΑΕ, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν δύο οπαδικούς πυρήνες στα ματς υψηλής επικινδυνότητας, προτιμούν να καταπιαστούν (δίχως επιτυχία αρκετές φορές) με μια μάζα φιλάθλων.
Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Το καταδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι οι μνήμες που υπάρχουν από τα ντέρμπι «αιωνίων» των τελευταίων ετών σχετίζονται περισσότερο με επεισόδια, εντάσεις και πολεμικό κλίμα παρά με αμιγώς ποδοσφαιρικές εικόνες, ωραία γκολ και καλή μπάλα. Ελάχιστοι θυμούνται τον σκόρερ (Τάσο Αυλωνίτη) της περυσινής επικράτησης (1-0) του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Νέο Φάληρο. Δεν ξεχνιέται όμως ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Ευθυμιάδη από οπαδούς του Τριφυλλιού μετά το 1-1 στη Λεωφόρο τον Μάρτιο του 2002, ούτε η «ζούγκλα» που δημιούργησαν οι Ερυθρόλευκοι στη Ριζούπολη έναν χρόνο αργότερα στο ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο (3-0).
Οι πολεμικές συρράξεις


Η άγρια ομορφιά των ντέρμπι μετετράπη σε πολεμική σύρραξη. Τον Νοέμβριο του 2009 η αποστολή των Πρασίνων αφίχθη με καθυστέρηση 45 λεπτών, καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αστυνομία τότε, στη διαδρομή προς το «Γ. Καραϊσκάκης» οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν στήσει καρτέρι. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2010, οι Πράσινοι «απάντησαν» κατά την άφιξη της αποστολής των Πειραιωτών στο ΟΑΚΑ με βροχή από αντικείμενα και φωτοβολίδες που προκάλεσαν πυρκαγιά στο πούλμαν του Ολυμπιακού. Η «φιλοξενία» ανταποδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, όταν στα επινίκια της αμφιλεγόμενης –λόγω διαιτησίας Καλόπουλου –επικράτησης των Ερυθρόλευκων με 2-1, οπαδοί των γηπεδούχων, οι οποίοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν, κατέληξαν να επιτίθενται και να χτυπούν τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.
Ακολούθησαν, τον Μάρτιο του 2013, το «κάψιμο» του ΟΑΚΑ από οπαδούς του Τριφυλλιού (όταν προηγήθηκε στο σκορ ο Ολυμπιακός) και η οριστική διακοπή του ντέρμπι. Οι Ερυθρόλευκοι πήραν το ματς στα χαρτιά με 3-0, όπως ακριβώς συνέβη και τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεωφόρο, όπου δεν άρχισε ποτέ η αναμέτρηση των «αιωνίων». Αλλωστε, λίγο έλειψε να συμβεί το ίδιο και τον Φεβρουάριο του 2015, όταν πριν από τη σέντρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού εισήλθαν βιαίως και συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στον αγωνιστικό χώρο, έπειτα από πρόκληση του προπονητή του Ολυμπιακού Βίτορ Περέιρα.
Υπό αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, τις οποίες επιτείνουν τα φαινόμενα διαφθοράς, εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος γιατί αδειάζουν τα γήπεδα και γιατί τα σημερινά ντέρμπι δεν έχουν πια την αίγλη του παρελθόντος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.