Ανατολίτικο παζάρι ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να προβάλλει αιτήματα της τελευταίας στιγμής με επίκεντρο περαιτέρω οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στο εξωτερικό.
Η ΕΕ δέχεται να διπλασιάσει στα 6 δισ. ευρώ την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018), ενώ οι ηγέτες των «28» συζητούν σχέδιο για τη μετεγκατάσταση ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ευρώπη για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.
Οι συνομιλίες με την Τουρκία θα επαναληφθούν σε δείπνο το βράδυ αφότου ολοκληρωθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της προσφυγικής κρίσης. Οι συνομιλίες προδιαγράφονται μαραθώνιες και δύσκολες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Guardian οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν νέα οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Περιλαμβάνει ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγική κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως εκ παραδρομής είχε αρχικά μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο.
Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.
Περιλαμβάνεται πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας.
Παράλληλα αναφέρεται ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.
«Προσφέρουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του γεύματος των «28» με τον Νταβούτογλου Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέθεσε στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από τα τρία δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει η ΕΕ σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια (τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί), άμεση επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με άνοιγμα νέων κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.
Εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επιβεβαιώσει εκ των προτέρων ότι η Άγκυρα προσέρχεται με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Παρουσιάζουμε μία νέα ιδέα σήμερα για να αντιμετωπίσει σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα. Η πρόταση εμπεριέχει αρκετά νέα στοιχεία» ανέφερε.
Διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι στην προπαρασκευαστική συνάντηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Αχμέτ Νταβούτογλου ο τελευταίος απαίτησε οικονομική βοήθεια άνω των τριών δισ. ευρώ.
Μία πηγή έκανε, μάλιστα, λόγο για τουρκικό αίτημα για τη διάθεση 20 δισ. ευρώ, το οποίο πάντως απορρίφθηκε ως «γελοίο» από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμπ Γενέλ.
Ως προς το θέμα της βίζας, η Τουρκία ζητά την κατάργησή της τον Ιούνιο αντί να περιμένει για την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο επανεξέταση.
Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Βερολίνο και ορισμένοι σύμμαχοι είναι ανοιχτοί στην επίσπευση της ημερομηνίας εάν η Άγκυρα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής της πολιτικής της για τη βίζα για τα ισλαμικά κράτη και της εισαγωγής βιομετρικών διαβατηρίων.
Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε από την Άγκυρα πως ελπίζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για τρία εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης για πολλοστή φορά τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.
Κοινό μέτωπο Αθήνας-Βερολίνου για να μην κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων
Για σύμπνοια Αθήνας και Βερολίνου εναντίον της φράσης κλειδί στο Προσχέδιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας περί κλειστής βαλκανικής οδού έκαναν πριν από λίγο λόγο κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.
Με την καγκελάριο Μέρκελ μοιραζόμαστε τη γνώμη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν πολιτική της ΕΕ. pic.twitter.com/14vPccm5kf
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 7, 2016
«Η πίεση είναι στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα» σημείωναν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνιστούσαν ψυχραιμία διότι η Σύνοδος έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Σύμφωνα με άλλες κοινοτικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος όντως διατύπωσε ενστάσεις για τη φράση περί κλεισίματος της βαλκανικής οδού στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον δεύτερο να συμφωνεί μαζί της.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.
Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις για το κλείσιμο του βαλκανιού διαδρόμου
Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις στην υιοθέτηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας στην οποία όπως από νωρίς το πρωϊ είχε γράψει «Το Βήμα» προβλέπεται το σφράγισμα της βαλκανικής οδού και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αποδεχθεί το τετελεσμένο του κλεισίματος της βαλκανικής οδού, αλλά θα ζητήσει την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει όμως σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του ενώ δεν είναι σαφές πόσο μπορεί η Αθήνα να αναμένει σύντομα εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.
Πλέον, η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στην Αγκυρα. Η συμφωνία της γείτονος τόσο να δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, αλλά και η αποστολή σαφούς μηνύματος προς τους διακινητές να μη στέλνουν πλέον όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα εφόσον η βαλκανική οδός θεωρείται πλέον κλειστή. Ως θετική κρίνεται επίσης η συμφωνία που σημειώθηκε χθες στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή και παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών ότι το Προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup θα ανακοινωθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Αντιδρά το Βερολίνο
Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει
Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.
Τσίπρας στη Σύνοδο: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών
«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαίκή λύση…» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση…»
«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.
Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».
«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες… Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη…»
Συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets.
Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας (2/2) pic.twitter.com/KCgClmdg3t
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 7 Μαρτίου 2016
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό @Ahmet_Davutoglu Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας (1/2)
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 7 Μαρτίου 2016
Μέρκελ: «Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής
Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής» σημείωσε.
«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Νταβούτογλου: Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις
Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.
«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..
Ρούτε: Μετριοπαθώς αισιόδοξος για επίτευξη κοινής προσέγγισης
Ο ολλανδός πρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι «όλες οι συνομιλίες με την Τουρκία στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα βήματα στο προσφυγικό».
«Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το ζήτημα της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων και το πώς μπορούμε να τερματίσουμε αυτή τη ροή ανθρώπων, πώς να κλείσουμε το διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο Ρούτε.
Δηλώνοντας «μετριοπαθώς αισιόδοξος για επίτευξη κοινής προσέγγισης», ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιλογή απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη: «Είναι μακροπόθεσμη επιδίωξη της Τουρκίας, γνωρίζουν πως για να γίνει πρέπει να υπάρχει στον ορίζοντα μηδενική είσοδος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο».
Ολάντ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία, ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης
«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις. Πρέπει να τις τηρήσουν», δήλωσε προσερχόμενος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο διάδρομος των Βαλκανίων είναι κλειστός… Η Ελλάδα υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και πρέπει να την βοηθήσουμε. Για να επιτευχθεί η μείωση των προσφυγικών ροών πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας».
Μάρτιν Σουλτς: Ελπίδα για λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις – Οχι στο κλείσιμο των συνόρων
«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο Σουλτς. «Εχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα».
Σαρλ Μισέλ: Τέλος στην παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση
Να σταματήσει η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση ζήτησε ο βέλγος πρωθυπουργός. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετεγκαταστάσεις είναι εφικτές» πρόσθεσε.
Παρακολουθούμε στενά το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, παρά τη συνεργασία για το προσφυγικό, πρόσθεσε ο γάλλος Πρόεδρος.
Κάμερον: Δεν θα μπούμε σε μία κοινή διαδικασία ασύλου στην Ευρώπη, έχουμε δική μας νομοθεσία
«Δεν θα μπούμε σε μία κοινή διαδικασία ασύλου στην Ευρώπη, έχουμε δική μας νομοθεσία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φικο.
Εκπρόσωπος καγκελαρίας: Εικασίες τα περί κλεισίματος του διαδρόμου των Βαλκανίων
Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
Δείπνο Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες
Μία ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία και στο «τραπέζι» των συζητήσεων των τριών ηγετών βρέθηκε το «σχέδιο δράσης» που εξετάζεται για το προσφυγικό, ενώ σε αυτή δεν μετείχε τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά ούτε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ και τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ρούτε πριν τη Σύνοδο, τη Δευτέρα.
Έχοντας διαμηνύσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα.
Της έναρξης των εργασιών της συνόδου θα προηγηθεί σειρά κατ’ ιδίαν επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 16:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.