Κέρδη €5,8 δισ. στο Χρηματιστήριο

Υστερα από μεγάλες απώλειες που κατέταξαν τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα στις χειρότερες θέσεις του κόσμου και το πρώτο διάστημα του 2016, τις τελευταίες ημέρες η ανοδική αντίδραση οδήγησε σε ισχυρά κέρδη στην αγορά.

Υστερα από μεγάλες απώλειες που κατέταξαν τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα στις χειρότερες θέσεις του κόσμου και το πρώτο διάστημα του 2016, τις τελευταίες ημέρες η ανοδική αντίδραση οδήγησε σε ισχυρά κέρδη στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν κέρδη 7% τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αποδόσεις τους μειώθηκαν σχεδόν κατά 200 μονάδες βάσης, ενώ ύστερα από απώλειες 14,5 δισ. ευρώ από την αρχή του 2016 κατά τις τελευταίες επτά ανοδικές συνεδριάσεις οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνοντας άνοδο 16,45% εμφάνισαν κέρδη 5,8 δισ. ευρώ.
Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη για τον γενικό δείκτη διαμορφώθηκαν στο 9,02%, με τις τράπεζες να κερδίζουν αντίστοιχα 21,97%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 4 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους πάντως ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 12,44%, ο τραπεζικός δείκτης κατά 35,83%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μειωθεί κατά 6,3 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο-πολύ στην ουδέτερη ζώνη»
ανέφερε στο Bloomberg ο Γιώργος Ζώης της Exotix Partners LLP στο Λονδίνο, ενώ ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Ινστιτούτου Brookings εκτίμησε ότι η χώρα θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα την αξιολόγηση, καθώς κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται για το 2017-2018 θα «ματαιωθούν» μπροστά στο προσφυγικό ζήτημα, την ώρα πάντως που όπως ανέφερε και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της στο ευρώ.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα συνεχές κύμα προσφύγων, ένα οικονομικό αδιέξοδο αλλά και με μια ολοένα μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή.
Οι επενδυτές μοιάζουν αδιάφοροι σε μεγάλο βαθμό για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα τα βρουν για να κλείσει η αξιολόγηση, σχολιάζει το Bloomberg.
Θετική για τις τράπεζες εμφανίζεται και η Eurobank Equities υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το βασικό μακροοικονομικό της σενάριο.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή οι τράπεζες προσφέρουν έναν ελκυστικό συνδυασμό θεμελιωδών (που αναμένεται να βελτιωθούν) και υποτιμημένων αποτιμήσεων. Χαρακτηρίζει καταλύτη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για έναν επανακαθορισμό του κινδύνου χώρας (country risk).


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Αγορά με τιμές-στόχους τα 1,23 ευρώ για τη Eurobank, τα 0,39 ευρώ για την Εθνική, τα 0,27 ευρώ για την Πειραιώς και τα 2,92 ευρώ για την Alpha Bank εξέδωσε η HSBC, έναντι τιμών-στόχων 2,95 ευρώ (Alpha Bank), 0,44 ευρώ (Εθνική) και 0,25 ευρώ (Πειραιώς) της Eurobank Equities.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.