Το προσφυγικό ήταν στην κορυφή της συνάντησης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες από την Συρία πρέπει να παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή και αφού ταυτοποιούνται να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη.

«Δεν έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειές μας…Καταλαβαίνω ότι και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να ανταποκριθεί» δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να βρεθεί μια λύση στο συριακό, ώστε να μην δέχεται περισσότερους πρόσφυγες.

Οι μονομερείς κινήσεις ως απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι αντιπαραγωγικές, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος ζητώντας ευρωπαϊκή και όχι εθνικές λύσεις.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η υποστήριξη της Ελλάδας θα έλθουν στο επίκεντρο της Συνόδου της Δευτέρας, ανέφερε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο η εκπρόσωπος της Μέρκελ επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας εργασιών η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να λαμβάνονται μεμονωμένα μέτρα εκ μέρους κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση των ροών στα σύνορα και το κλείσιμό τους το μόνο που έχουν κάνει είναι να οδηγήσουν στον συνωστισμό προσφύγων στην Ελλάδα.

«Οι μονομερείς λύσεις δεν μας βοηθούν» τόνισε η Μέρκελ, πιέζοντας σταθερά για ευρωπαϊκή λύση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η ΕΕ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ίδια επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να εργαστεί στενά με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή μεταναστών και παράλληλα να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα ώστε να γνωρίζει ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και να μην περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε από πλευράς του ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει προτεραιότητά της την αποκατάσταση της συμφωνίας του Σένγκεν. «Στόχος μας είναι να θέσουμε ξανά σε ομαλή λειτουργία την Σένγκεν, το οποίο θα συμβεί μέσω συντονισμού, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινών μας πόρων» δήλωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε υπό βροχή την Άνγκελα Μέρκελ στο Ελιζέ με στόχο να συντονίσουν την στάση του γαλλογερμανικού άξονα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό.Από το Μέγαρο των Ηλυσίων, Μέρκελ και Ολάντ είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι «η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία έχει θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Κατά τη σύνοδο κορυφής θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.