Η κυριαρχία επί των νησιών δεν μπορεί να προηγείται της ανθρωπιστικής διάστασης δήλωσε απερίφραστα ενώπιον του Νίκου Κοτζιά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο ανδρών.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε συγκεκριμένα ότι δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει ένα νησί και ότι η έρευνα και διάσωση δεν σημαίνει ότι παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα. «Ακόμη και σε νησιά επί των οποίων διαφωνούμε, όταν εμφανιστούν πρόσφυγες, εκεί πρέπει να συνεργαστούμε» φέρεται να είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο έλληνας ομόλογός του εμφανίστηκε μάλλον υποτονικός, μιλώντας για την ανάγκη σεβασμού της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Για άλλη μία φορά πάντως, η σύγχυση επί της μετάφρασης δημιούργησε πρόβλημα σε συνάντηση ελλήνων και τούρκων αξιωματούχων.
Η απάντηση του κ. Τσαβούσογλου, σε ερώτηση σχετικά με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα ώστε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση μετά το τραγικό δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στην Κίναρο του Αιγαίου, δεν εκπλήσσει τους γνωρίζοντες διότι κινείται στην πάγια γραμμή της Άγκυρας.
Γίνεται όμως σε μία ευαίσθητη στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να συνεργαστούν στο Προσφυγικό ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όσο και του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη.
Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων στην απάντησή του πως σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου «κατά την άποψή σας παραβιάζεται ο δικός σας εναέριος χώρος και κατά τη δική μας άποψη, ο δικός μας». Λίγο νωρίτερα πάντως είχε πει ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις ή παρεμβάσεις που δημιουργούν ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η επίσημη μετάφραση των δηλώσεων Τσαβούσογλου από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι η ακόλουθη: «Σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για να μπορέσουμε να έχουμε πολιτικά οφέλη. Και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Όταν επλήγη η Τουρκία από μια φυσική καταστροφή όπως ήταν στους σεισμούς, οι πρώτοι που συνέδραμαν την Τουρκία ήταν οι γείτονές της οι Έλληνες. Θέλω να πω ότι τα θέματα που έχουν ανθρώπινη διάσταση δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με πολιτικά και νομικά ζητήματα. Το θέμα «ποιο είναι το δικό σου νησί ποιο είναι το δικό μου», όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης, εκεί δε θέτουμε τέτοια θέματα. Και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Κατά τα λοιπά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τόσο το Προσφυγικό (καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου), την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό. Στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής υπάρχει πρόοδος είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθεί περαιτέρω η διμερής οικονομική συνεργασία και δύο σχέδια έχουν προτεραιότητα. Πρόκειται για τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Κωνσταντινούπολης –Θεσσαλονίκης και τη θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης –Θεσσαλονίκης με πλοία εμπορευματικού τύπου.
Στα ενεργειακά, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των δύο πλευρών στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω της κατασκευής των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ. Ο κ. Τσαβούσογλου πάντως επανέλαβε ότι η Τουρία θα ήθελε να είναι ο διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο προς την ευρωπαϊκή αγορά).