Χώρους φιλοξενίας για 120.000 πρόσφυγες αναζητά η κυβέρνηση

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον «εγκλωβισμό» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στη συνάντηση θα προεδρεύσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον «εγκλωβισμό» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Σχέδιο δράσης με στόχο, από τον Πειραιά έως την Ειδομένη, να μην υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, προωθείται από την κυβέρνησης σε συντονισμό με την τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό τον καμβά, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, κινήθηκε η πολύωρη συζήτηση που αναπτύχθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ζήτησε από τους δήμους και τις περιφέρειες να βοηθήσουν στην εξασφάλιση στέγασης, φαγητού και υπηρεσιών στους πρόσφυγες.

Στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών, σε πρώτη φάση και με επείγουσα προτεραιότητα, τίθεται η εξασφάλιση προσωρινής φιλοξενίας σε χώρους, όπως παλαιά εκθεσιακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των περιφερειών.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Αγοραστός, τις τελευταίες οκτώ ημέρες δήμοι και περιφέρειες σήκωσαν το βάρος της μετακίνησης των προσφύγων αλλά τώρα το σχέδιο για στέγαση και σίτιση και κοινωνική φροντίδα, το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί, οφείλει να περιλαμβάνει αριθμούς, χρόνο παραμονής, τρόπο χρηματοδότησης. Και αυτό διότι, όπως τονίζει, υπάρχουν όρια αντοχής των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών παντοπωλείων, των χώρων φιλοξενίας, αλλά και της Εκκλησίας, όπως και της συμβολής των πολιτών και του εθελοντισμού.

Παρά το ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις με ποσοτικοποιημένα στοιχεία, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση, ώστε να υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων και η καλύτερη δυνατή διαχείριση, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν με γόνιμο τρόπο. Πάντως δεν απέφυγε να εστιάσει στη σοβαρότητα της κατάστασης και να καλέσει τους αρμοδίους της ΕΕ να αναλύσουν ποιο είναι το «σχέδιο Β»…

Ο κ. Αγοραστός διευκρινίζει ότι από αύριο, Τρίτη, ξεκινά τις διαδικασίες ώστε όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι να κινηθούν με συντονισμένο τρόπο. Ήδη από αύριο, Τρίτη, δρομολογεί έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπως και, σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας, τη συνάντηση όλων των δημάρχων στη Λάρισα.

Πάντως είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Άλλωστε σε επόμενη φάση θα χρειασθεί να συζητηθεί το ζήτημα της πιο μόνιμης εγκατάστασης όσων προσφύγων μείνουν στη χώρα μας επί μακρόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ αναμένονται ακόμα 70.000 κάτι που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.