Οταν ο σκληροτράχηλος αγροτοσυνδικαλιστής
Βαγγέλης Μπούτας έφερε πεσκέσι ένα μπουκάλι τσίπουρο στον πρωθυπουργό
Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) λέγοντάς του ότι είναι το τελευταίο γνήσιο τσίπουρο που πίνει (αν επιβάλει φόρο στο οινόπνευμα), δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι απέγινε το τσίπουρό του. Το δοκίμασε ο Πρωθυπουργός; Του άρεσε; Εκανε κανένα σχόλιο; Εψαξα το θέμα και ιδού η κατάληξη του γνήσιου τσίπουρου. Σας πληροφορώ ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήπιε ούτε μια γουλιά. Ούτε καν το άνοιξε να το μυρίσει. Απλώς το είδε μέσα στο μπουκάλι και είπε:
«Το τσίπουρο και τον ήλιο δεν θα μας τα πάρει κανείς». Μόλις τελείωσε η συνάντηση με τους αγρότες των 69 μπλόκων ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο γραφείο του κρατώντας (περίπου σαν λάφυρο) το τσίπουρο. Και κάλεσε «τα παιδιά»
(έτσι τα ονομάζει) του γραφείου του να το δοκιμάσουν. Σε χρόνο dt βγήκαν πλαστικά ποτήρια, ένας-δυο βρήκαν και ποτήρια-σφηνάκια και το τσάκισαν. Το ήπιαν εις υγείαν των αγροτών. Αλλά μη νομίζετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα του τσίπουρου. Και ρώτησε αργότερα τους συνεργάτες του πώς τους φάνηκε. Ιδού το αποτέλεσμα του… tsipourou test, όπως το προσδιόρισαν
«τα παιδιά του γραφείου» του Πρωθυπουργού:
«Εξαιρετικό»,
«πολύ καλό»,
«πολύ δυνατό»,
«άλλο πράμα, πρόεδρε, έπρεπε να το είχατε δοκιμάσει…».
Θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός;
Φαινόταν κουρασμένος. Ξενυχτισμένος, έδειχνε ότι τον βασάνιζαν αρκετά προβλήματα τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες των 69 μπλόκων. Ηταν, βλέπετε, το Προσφυγικό, ήταν η εξέλιξη των σχέσεων με την Αυστρία και πολλά άλλα. Να σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή ακούγοντας τα παράπονα των αγροτών και κυρίως τον Βαγγέλη Μπούτα να του λέει ότι το Ασφαλιστικό δεν ψηφίζεται έτσι όπως το έχει κάνει ο Γ. Κατρούγκαλος και να του διατυπώνει ξανά και ξανά τα αιτήματά του, μπάφιασε ο άνθρωπος. Ηταν η ώρα που προφανώς σκέφτηκε ότι το να κυβερνάς μια χώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεν μπορείς να την κυβερνήσεις με υποσχέσεις, ατάκες ή με δεσμεύσεις. Ετσι κάποια στιγμή πλήρους αδιεξόδου στη συζήτηση πρόσφερε την… πρωθυπουργία στον κ. Μπούτα: «Αλλάζουμε θέσεις και ρόλους; Θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός;» τον ρώτησε. Ολοι θα περίμεναν ότι ο κ. Μπούτας θα δεχόταν ευχαρίστως αυτή την ανταλλαγή ρόλων και θέσεων. Αλλά δεν μάσησε: «Οχι, δεν θέλω» του είπε κοφτά, «καλά είμαι έτσι». Ο κ. Τσίπρας το σκέφτηκε καλά προτού κάνει αυτή την πρόταση; Να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, να γίνει αγροτοσυνδικαλιστής και να πάει στα μπλόκα διαμαρτυρόμενος κατά των κυβερνητικών μέτρων που ο ίδιος θέσπισε;
nnn
Και ποια νομίζετε ότι ήταν η απάντηση των αγροτών στον κ. Τσίπρα; Προχώρησαν την επομένη σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι αγρότες της Ανατολικής και της Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό. Κάποια στιγμή μάλιστα τα τρακτέρ τους προσπάθησαν να ρίξουν την καγκελόπορτα του υπουργείου.
Οταν όλα αυτά με τα τρακτέρ γίνονταν στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας κομφούζιο, υπήρξε μια άτυπη συγκέντρωση μεταξύ καφέ και πορτοκαλάδας δικαστικών και σας μεταφέρω τι συζητούσαν. Χαρακτήριζαν ως «πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα» τις δηλώσεις Τσίπρα μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους εισαγγελείς της χώρας να προχωρήσουν στη δίωξη των καταληψιών αγροτών για παρακώλυση συγκοινωνιών. Η κυρία Κουτζαμάνη, έλεγαν, αφού συνετά περίμενε επί έναν μήνα ώστε να εξελιχθεί ο κοινωνικός αγώνας των αγροτών, παρενέβη, όπως όφειλε, για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Εκαναν μάλιστα λόγο και για την πρωθυπουργική παρέμβαση και κυρίως για το σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι «προφανώς τα κίνητρα της εισαγγελέως είναι να τηρηθεί η νομιμότητα, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων». Και στο τέλος, προτού ανέβουν στις έδρες τους έκαναν λόγο για «καπέλωμα της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική»!
Η Θεανώ, η Τασία και η οργή της Εύης Αυτό που έμεινε από τον καβγά μεταξύ κυριών στη Βουλή -αναφέρομαι στη Θεανώ Φωτίου, την Τασία Χριστοδουλοπούλου και την Εύη Χριστοφιλοπούλου – είναι η φράση της δεύτερης προς την τρίτη «πηγαίνετε να λιαστείτε γιατί ίσως σας χρειάζεται, όπως χρειαζόταν και σε άλλους γιατί το επίπεδό σας έχει φτάσει στο σημείο μηδέν». Ηταν η απάντηση της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Χριστοδουλοπούλου σε μια φράση της βουλευτού του ΠαΣοΚ που την εξόργισε. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου είχε πει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λιάζεται». Ετσι ξέσπασε ο καβγάς. Πάντως οι επίμαχες φράσεις απαλείφθηκαν από τα πρακτικά, αν και είχαν μεταδοθεί από τα δελτία και υπάρχουν σε βίντεο…
nnn
Ωστόσο την «έκπληξη» στον γυναικείο καβγά επεφύλαξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτίου, η οποία θυμήθηκε το… όραμα του σοσιαλισμού, όπου
«όλα θα γίνονται δημόσια, μέσα από τον δημόσιο χώρο». «Μας πάτε στον απόλυτο κρατισμό. Αυτό είναι το όραμά σας. Τι είναι αυτά που λέτε;» της φώναξε έξαλλη η κυρία Χριστοφιλοπούλου και εκείνη της απάντησε:
«Βεβαίως. Εμείς δεν απεμπολούμε το όραμά μας για τον σοσιαλισμό. Αν νομίζετε ότι το απεμπολούμε, κάνετε μεγάλο λάθος»! Δεν υπάρχουν λόγια πια…
Η επανεμφάνιση του ΑλαβάνουΟ Αλέκος Αλαβάνος επαναδραστηριοποιείται. Οπως μαθαίνω συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκτός από την εγγύτητα των απόψεών τους για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τους συνδέει μια αμοιβαία εκτίμηση μετά από πολύχρονη γνωριμία και συναγωνιστικότητα από την εποχή της πτώσης της χούντας, παρά τη διαφορά των χαρακτήρων τους. Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους για την δράσεις που πρέπει να υπάρξουν για την εναλλακτική λύση που προτείνουν. Να σημειώσω ακόμα ότι κ. ο Αλαβάνος υπήρξε ομιλητής, μαζί με τον καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, προερχόμενο από το ΠαΣοΚ, σε εκδήλωση της ΛΑΕ στις Σέρρες. Δύο στελέχη του Σχεδίου Β, ο Γραμματέας του Τάσος Σταυρόπουλος και η Κατερίνα Καστρίτη συμμετέχουν ήδη στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ. Ενδιαφέρον προκάλεσαν προχτές οι πέντε προτάσεις του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, που στηρίζονται σε μια άλλη φιλοσοφία, και περιλαμβάνουν την ανάγκη η Ελλάδα να κινηθεί σε διεθνές επίπεδο ώστε η κατάπαυση του πυρός στη Συρία να συνοδευτεί από άμεσα μέτρα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη χώρα αυτή ώστε να ανακοπεί η ροή του προσφυγικού ποταμιού στην ίδια την πηγή του. Ή η πρόταση, αντί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στη θαλάσσια συνοριακή ζώνη Ελλάδας Τουρκίας με ενδεχόμενες επικίνδυνες περιπλοκές, αν θέλει να βοηθήσει, ας ενεργοποιηθεί εντός συνόρων Τουρκίας, πριν τα γυναικόπαιδα επιβιβασθούν στα σαπιοκάραβα για το Αιγαίο.
HeliosPlus