Η τέχνη του κυβερνάν μέσω…τροπολογιών

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Μόνο κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο έχουν ψηφιστεί 79

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Μόνο κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο έχουν ψηφιστεί 79 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 49 ήταν εκπρόθεσμες, δηλαδή κατατέθηκαν αφού εξέπνευσε η προθεσμία των τριών ημερών. Να υπολογίσετε ακόμα ότι και ο περιβόητος νόμος του υπουργού-καναλάρχη Ν. Παππά με τροπολογία πέρασε. Με δυο λόγια η κυβέρνηση κυβερνά τη χώρα με τροπολογίες. Κάτι που ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης (φωτογραφία) το παραδέχεται, αλλά το δικαιολογεί κάπως παράξενα. Μιλώντας στον 9.84 είπε ότι για όλα αυτό που συμβαίνουν φταίει το… Μνημόνιο: «Οταν υπάρχει μια μη κανονικότητα στη διακυβέρνηση της χώρας με την έννοια των περιορισμών, των συμφωνιών και κυρίως της εποπτείας που έχει επιβληθεί, δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια σωστή και ήρεμη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των υπουργείων».


Ο Παύλος και η Μαρίλη

Ο καθηγητής της Οξφόρδης και δικηγόρος σε εταιρεία του Λονδίνου Παύλος Ελευθεριάδης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του «Νέου Κόμματος» που ανακοινώθηκε προτού ανακοινωθεί το Ποτάμι. Με το που έγινε το Ποτάμι, η λειτουργία του «Νέου Κόμματος» ανεστάλη γιατί θεωρήθηκε ότι καλύπτεται από το νέο κόμμα. Ο κ. Ελευθεριάδης δραστηριοποιήθηκε σε αυτό, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μου λένε ότι τον… φοβόταν από την αρχή, ακόμη κι όταν του ανέθετε να συντάξει θέσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα και τον εκλογικό νόμο, γιατί λέει ότι «είναι πολύ φιλόδοξος», λες και η φιλοδοξία είναι μικρόβιο…
nnn
Ετσι, τώρα ο Ελευθεριάδης κατεβαίνει κόντρα στον Θεοδωράκη. Μάλιστα, κάνει πρόταση και για τους δύο γραμματείς που θα εκλέξει το κόμμα στο συνέδριο. Για οργανωτικό προτείνει τον Τάσο Καρκαντζέλη, μηχανικό από το Δοξάτο Δράμας και αγρότη, ο οποίος για τη Σεβαστουπόλεως ανήκει στους «βλάχους». Ο Καρκαντζέλης βομβάρδιζε με οργανωτικές και πολιτικές προτάσεις τον Θεοδωράκη και τους τομείς πολιτικής από την πρώτη ώρα που πήγε στο Ποτάμι, αλλά όπως οι περισσότεροι έτρωγε πόρτα. Η Μαρίλη Μέξη, πολιτική επιστήμων με εξαιρετικές σπουδές, ζει αυτή την εποχή στη Γενεύη, όπου εργάζεται ως εμπειρογνώμων σε προγράμματα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Υποψήφια βουλευτής Αργολίδας απ’ όπου κατάγεται, και πρώτη σε σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ο Θεοδωράκης ήθελε να κόψει το Σεπτέμβριο, κόντρα στην ψήφο των πολιτών. Τι θα καταφέρουν ένας κάτοικος Λονδίνου, ένας Δραμινός και μια κάτοικος Γενεύης σε ένα κίνημα που θέλουν να γίνει κόμμα; Θα σας γελάσω, πάντως εντύπωση θα κάνουν σίγουρα.
Ο Ιβάν και το κανάλι

Την ώρα που ο αναπληρωτής του υπουργού-καναλάρχη Χρ. Σπίρτζης δήλωνε ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών θα γίνει σε έναν μήνα, μαθαίνω ότι οι κυβερνώντες κτύπησαν την πόρτα και σε άλλον έναν επιχειρηματία. Πρόκειται για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ και επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κ. Σαββίδης είναι έτοιμος να βάλει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την άδεια, πλην όμως από το περιβάλλον του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ τηρείται σιγήν ιχθύος.


Γουρονοκεφαλές

Ορισμένες ακροδεξιές (και άλλες περίεργες οργανώσεις) προσπαθούν να μιμηθούν τις ρατσιστικές μεθόδους της… Κου Κλουξ Κλαν. Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι «άγνωστοι»(;) πήγαν νύκτωρ με καλυμμένα τα πρόσωπα στο hot spot του Σχιστού και κάρφωσαν μία γουρονοκεφαλή στην είσοδο. Τοποθέτησαν μάλιστα και έναν σταυρό (δεν πρόλαβαν να τον μετατρέψουν σε πύρινο, όπως οι Κου Κλουξ Κλαν), αλλά έχυσαν αίμα γουρουνιού. Πρόκειται για μια παλαιά, καταδικαστέα ρατσιστική μέθοδο που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ομάδες χρυσαυγιτών (και άλλες αυτοαποκαλούμενες «εθνικιστικές ομάδες» του παρακράτους) χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία σύλληψη, τη στιγμή που η Βουλή έχει ψηφίσει και αποτελεί νόμο του κράτους ο αντιρατσιστικός νόμος.


Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μου λένε ότι είναι τουλάχιστον περίεργες οι αποφάσεις ανάθεσης της δικαστικής εκπροσώπησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πολλές και διαφορετικές υποθέσεις (δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως). Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι αναθέσεις γίνονται πάντα στα ίδια πρόσωπα-δικηγόρους της αγοράς, είναι και το ύψος των αμοιβών, που φθάνουν έως και τις 7.000 ευρώ(!) για μία υπόθεση, κάνοντας συναδέλφους τους να αλληθωρίζουν… Το μόνιμο επιχείρημα στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ότι δεν έχει στελεχωθεί ακόμη (sic) η νομική υπηρεσία, ως εκ τούτου αναγκάζονται να καταφύγουν σε γνωστά δικηγορικά γραφεία για να την εκπροσωπήσουν. Στους μόνιμα ευνοημένους δικηγόρους συγκαταλέγονται (όπως φαίνονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) οι Φώτης Κρεμμύδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η κυρία Ρεγγίνα Καρρά, κόρη του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί Καραμανλή Αργύρη Καρρά, και ο κ. Βασίλης Τουντόπουλος, από το γραφείο Χατζηεμμανουήλ – Κουλορίδας – Τουντόπουλος.


Είπε… ποντιακό ανέκδοτο στους αγρότες

Σας άφησα τελευταία τα νέα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους αγρότες. Ηταν μια μαραθώνια συνάντηση με διαλείμματα (για τσιγάρο στο μπαλκόνι) , ανέκδοτα και με έξυπνες ατάκες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η πρώτη εντολή που δόθηκε στους αγρότες με το που πάτησαν το πόδι τους στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν: «Αφήνουμε έξω τα κινητά, κανένα κινητό πάνω σας στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό». Τι να κάνουν οι άνθρωποι υπάκουσαν και γέμισε ο προθάλαμος του πρωθυπουργικού γραφείου με κινητά. Το ίδιο βεβαίως δεν συνέβη με τους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη και είχαν ενεργοποιημένα τα κινητά μαζί τους και πολλές φορές μιλούσαν μ΄αυτά.

***

Το πρώτο πράγμα που τους είπε ο κ. Τσίπρας, μόλις κάθησαν και βγήκαν στο τραπέζι καφέδες, κουλουράκια και τοστάκια ήταν: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο». Κάτι που δεν άρεσε στους αγρότες, που κοίταζε ο ένας τον άλλον, έως ότου εις εξ΄αυτών αποφάσισε να απαντήσει: «Το άλογο, Πρόεδρε είμαστε εμείς και προσέξτε μην μας σφάξετε». Ηταν η σειρά του κ. Τσίπρα να κοιτάξει αμήχανα, αλλά γρήγορα σκαρφίστηκε μια ατάκα και την είπε: «Η δική μου πρόταση είναι να είσαστε πάνω στο άλογο, έτσι σας αντιμετωπίζω». Οι αγρότες όμως δεν φάνηκαν να πείθονται. Εως ότου πήρε τον λόγο ένας… Τσίρκας.

***

«Λέγομαι Τσίρκας και όχι Τσίπρας, αλλά είμαι συγχωριανός σου. Είμαι από τα Αθαμάνιο», είπε σαν πρόλογο στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας δεν τον κοίταξε με απορία και του είπε, «μα μου είπες ότι είσαι από το Κομπότι»; Ο αγρότης όμως είχε έτοιμη την απάντηση: «Προέρχομαι από το μπλόκο στο Κομπότι, εκεί που έγινε η πρώτη εξέγερση των Κολίγων ενάντια στους μεγαλοκτήμονες πριν από το Κιλελέρ». Ο Πρωθυπουργός, αφού πείστηκε, εν συνεχεία τον ρώτησε εάν είναι από το Ανω ή το Κάτω Αθαμάνιο (σ.σ. ωσάν να είχε σημασία)

***

Ενας τρίτος αγρότης που μίλησε αμέσως, άρχισε να θέτει ένα- ένα τα θέματα. Μίλησε για αρκετή ώρα και ότι έλεγε το έλεγε με αποδείξεις. Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός του λέει «μ΄όλα όσα είπες συμφωνώ απόλυτα», αλλά ο αγρότης συνέχιζε να εκθέτει τα θέματα. Οπότε ο κ. Τσίπρας τον σταματά και του λέει: «Να μην το κάνουμε εδώ σαν το ποντιακό ανέκδοτο…». Με το άκουσμα «ποντιακό» και «ανέκδοτο» ήταν η σειρά των υπουργών να κοιτάζουν αμήχανα τον Πρωθυπουργό. «Ποιο είναι αυτό το ανέκδοτο;» ρώτησαν ορισμένοι αγρότες: «Θα σας το πω..», αποφάσισε ο κ. Τσίπρας: « Μια ομάδα Ποντίων της υδατοσφαίρισης επιστρέφει μετά από μια ταπεινωτική ήττα. Και ο αρχηγός της για να εμψυχώσει τους παίκτες τους λέει: » Μην κάνετε έτσι μπορεί να χάσαμε με 15- 0 αλλά δεν πνίγηκε κανένας». Σας πληροφορώ ότι ουδείς γέλασε.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.