Σε… δείπνο μετατράπηκε το προγραμματισμένο «αγγλικό πρωινό» της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι διμερείς επαφές του Ντέιβιντ Κάμερον με ηγέτες χωρών – μελών της ΕΕ συνεχίζεται σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε μία ακόμα καθυστέρηση στην ώρα έναρξης της Συνόδου. Το δείπνο ενώ αναμενόταν να αρχίσει στις 21:00 ώρα Ελλάδος τελικώς άρχισε λίγα λεπτά πριν από τις 23:00.
Μετά τις ολονύχτιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες -όπου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία-, οι συνομιλίες επρόκειτο να ξεκινήσουν ξανά το πρωί της Παρασκευής, σε ένα «αγγλικό πρωινό» που έγινε αρχικά μεσημεριανό, στη συνέχεια απογευματινό τσάι και στο τέλος δείπνο.
Οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης
Ολονύχτιες ήταν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία που επιδιώκει η Βρετανία επί «νέας σχέσης», και πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας – με την έκβασή τους ακόμη αβέβαιη.
Σχετικοποιούν τις προσδοκίες οι ενδιάμεσες δηλώσεις των ηγετών, «ίσως χρειαστεί περισσότερο από όσο νομίζαμε» λέει η Ιρλανδία ενώ η Ιταλία δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι νωρίτερα».
Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα (ώρα Βρυξελλών) και επρόκειτο να συνεχιστούν με το «βρετανικό πρωινό». Το βρετανικό πρωινό έγινε μεσημεριανό και στη συνέχεια «απογευματινό τσάι», καθώς οι συνομιλίες αναμένεται πλέον να αρχίσουν στις 17:00 ώρα Ελλάδος.
Κάμερον, Γιούνκερ και Τουσκ αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις και οι μέχρι τότε αναφορές έδειχναν πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
Επιστρέφοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο χώρο της Συνόδου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα.
Ο πολωνός υπουργός για θέματα Ευρώπης, Κόνρατ Στσιμάνσκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πολωνός πρωθυπουργός με τον Κάμερον είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι χρειάζονται και άλλες εγγυήσεις. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε η διάρκεια του «φρένου» στα επιδόματα, αλλά δεν είπε για πόσα χρόνια θα ισχύσει.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, μεταξύ άλλων στο βρετανικό Guardian και στο BBC, στα σημεία που ακόμη δεν έχουν κλείσει είναι το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα «συνεχώς στενότερης ένωσης» – κάτι για το οποίο δίνεται παράλληλη μάχη μεταξύ συνταγματολόγων και νομικών δίπλα στις αίθουσες των συνομιλιών των ηγετών.
Στα τραπέζι, οι συνομιλητές του Κάμερον εναλλάσσονταν μεταξύ της πλευράς των Βρυξελλών (κυρίως Τουσκ, αλλά και Γιούνκερ), των ηγεσιών χωρών όπως Γερμανία και Γαλλία, αλλά και της ηγεσίας της Πολωνίας (που πιέζει ειδικά για τα επιδόματα, που αφορούν κυρίως πολωνούς που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία) και του Βελγίου (της παραδοσιακά πιο φεντεραλιστικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης).
Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου γύρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει κάποια πρόοδος, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε κρατήσει σκληρή στάση, δηλώνοντας διατεθειμένος να επιστρέψει χωρίς συμφωνία στο Λονδίνο: «Θα παλέψω για τη Βρετανία, εάν φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία, θα την πάρω, αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν ικανοποιεί όσα χρειαζόμαστε» είπε.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Στις συζητήσεις καταγράφονται διαφωνίες κρατών, όμως «η θέληση υπάρχει» είπε.
Διαφορετικός ήταν ο τόνος από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία, κυρίως όσον αφορά το βάρος της στο μπλόκο ευρωπαϊκών αποφάσεων.
«Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα ελπίζω πως η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό το να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους» είπε. «Το ζήτημα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όχι μία χώρα» ανέφερε.
Το δύσκολο κλίμα έδειξαν οι αναφορές άλλων ηγετών, όπως από το Δουβλίνο ή τη Ρώμη. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι ανέφερε πως «η συμφωνία με το Λονδίνο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο νομίζαμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (επομένως και ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία), εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε, τη νύχτα προς Παρασκευή, «λιγότερο αισιόδοξος για συμφωνία» σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του κατά την άφιξη στις Βρυξέλλες.
Σουλτς: Η Ευρωβουλή δεν θα εγκρίνει ειδική μεταχείριση της Βρετανίας
Δύσκολος ο δρόμος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, καθώς ακόμα και αν τελικά οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών καταλήξουν σε συμφωνία, δεν είναι σίγουρο ότι τη συμφωνία αυτή θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είπε την Παρασκευή ότι οι ευρωβουλευτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν ειδική μεταχείριση της Βρετανίας.
«Είναι σίγουρο ότι κανείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει υπέρ της ειδικής μεταχείρισης της Μεγάλης Βρετανίας» σημείωσε ο Σουλτς μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει ακόμα σε συμφωνία.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός. Ο πρώτος είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε χώρες της Ευρωζώνης και μη, έτσι ώστε το επίπεδο ελέγχου των τραπεζών να μην είναι μικρότερο στο Σίτι του Λονδίνου από ότι στην Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή τη Βαρκελώνη.
Είπε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις όσον αφορά τα επιδόματα προς ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στην Βρετανία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία εάν αυτές οι δύο συνθήκες εκπληρωθούν.
Ο Σουλτς εξέφρασε την άποψη ότι και η Βρετανία έχει να χάσει από ενδεχόμενη έξοδός της από την ΕΕ και σημείωσε ότι πιστεύει πως το Λονδίνο είναι έτοιμο για συμβιβασμό.
Δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του Brexit
Προβάδισμα δύο μονάδων για αυτούς που ζητούν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δείχνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Η δημοσκόπηση του TNS δίνει ποσοστό 36% σε αυτούς που θέλουν Brexit, ενώ ποσοστό 34% θέλει η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Ποσοστό 7% σημειώνει ότι δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα, ενώ το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ερωτηθέντες ποιο πιστεύουν ότι θα είναι το αποτέλεσμα, το 38% απάντησε ότι εκτιμά πως το δημοψήφισμα θα δείξει παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και το 28% έξοδό της από την Ένωση.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.120 άτομα.