Στα «ίχνη» μίζας-μαμούθ για τα Λέοπαρντ

Πορεία χρήματος η οποία καταλήγει σε μίζα εκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν οι κυπριακές αρχές ύστερα από δικαστική συνδρομή της Εισαγγελίας και των ανακριτών Διαφθοράς.

Πορεία χρήματος η οποία καταλήγει σε μίζα εκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν οι κυπριακές αρχές ύστερα από δικαστική συνδρομή της Εισαγγελίας και των ανακριτών Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να κατέληξαν ως προμήθεια σε πρόσωπο το οποίο δεν είναι πλέον στην πολιτική. Αφορούσαν την αγορά από το υπουργείο Άμυνας εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια. Η προμήθεια-μαμούθ (2,4 δισ. ευρώ) αφορά τα Λέοπαρντ και είναι η μεγαλύτερη μετά την προμήθεια των υποβρυχίων.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από τις κυπριακές αρχές ύστερα από αλλεπάλληλες οχλήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και δικαστική συνδρομή την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα». Ως κομβική εταιρεία, μέσω της οποίας διακινήθηκαν εκατομμύρια, φαίνεται μέσα από τη δικογραφία ότι περιγράφεται η Totalserve Management Limited.
Με τη δικαστική συνδρομή, που φέρει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2015, ζητείται να εντοπιστεί ποιος έχει τη διαχείριση των εταιρειών που εντοπίζονται επίσης από τη δικογραφία. Πρόκειται για τη γνωστή πλέον Interaction, την οποία διαχειριζόταν και ο βρετανός κατηγορούμενος Πίτερ Κόλεριτζ -ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα σε απόλυτη μυστικότητα τον Νοέμβριο του 2015 και κατέθεσε στοιχεία-, αλλά και τις Jenthorpe Investments Limited, Lupa Investments Limited, Milanry Investments Limited, Eastmed Invest ments and Trading Limited και Highwood Services ltd.
Από τα έγγραφα, τα οποία έχουν σταλεί σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, εμφανίζεται πλήθος κινήσεων εμβασμάτων σε εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους. Στην ίδια δικαστική συνδρομή εντοπίζονται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Τέσσερις εταιρείες από το 2002
Βεβαιώνεται έτσι ότι οι τέσσερις εταιρείες, οι οποίες ερευνώνται από τις ελληνικές αρχές και φαίνεται να κρύβουν και «μαύρο» πολιτικό χρήμα, ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2002. Αναλύεται επίσης πώς είχε δοθεί εντολή από μια μητρική εταιρεία, τη γνωστή Nevis (εμπλέκεται σε μίζα άλλου εξοπλιστικού προγράμματος) με έδρα τη νήσο Νέβις στην Καραϊβική, να φροντίσει το θέμα της παραίτησης Κόλεριτζ από τις εταρείες που αναφέρονται στη δικογραφία. Μάλιστα υπάρχει αλληλογραφία με τον πελάτη TL, στον οποίον επισημαίνουν από το Μονακό ότι θα πρέπει να αναλάβει κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο, το οποίο θα έχει και την ηθική ευθύνη για τη λειτουργία των εταιρειών.
Η επιστολή, η οποία εμπεριέχεται στη δικογραφία, αποστέλλεται από το Μονακό στις 11 Νοεμβρίου 2004.
Εν αναμονή κλήσεων
Και στα δύο έγγραφα της δικαστικής συνδρομής αναφέρονται ονόματα δικαιούχων της κυπριακής εταιρείας, οι οποίοι, αν είναι σε θέση ακόμα σήμερα, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τόσο στις κυπριακές όσο και στις ελληνικές αρχές όλα αυτά που γνωρίζουν.
Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και υπολογίζεται ότι θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο το «πάρτι» με τις μίζες στα εξοπλιστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.