Έκκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις για την ανάληψη επείγουσας και συντονισμένης δράσης που θα τερματίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία απευθύνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Κατεύθυνση και κεντρικός σκοπός της δράσης αυτής πρέπει να είναι η τόνωση της κατανάλωσης, αποφαίνεται ο διεθνής Οργανισμός.
Την έκκληση απευθύνει ο ΟΟΣΑ με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης, την Πέμπτη, των νεότερων οικονομικών προβλέψεών του για το τρέχον έτος, που δεν είναι ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί την περυσινή πρόβλεψή του για το ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016 από το 3,3% στο 3%.
Ως μία από τις βασικές αιτίες επί τα χείρω αναθεώρησης των προβλέψεών του για την ανάπτυξη είναι το απότομο αναπτυξιακό φρενάρισμα της Κίνας.
Ο ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 34 χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διαπιστώνει ότι ο ρυθμός αύξησης του εμπορίου, των επενδύσεων και των μισθών είναι πολύ αναιμικός και εκτιμά ότι η μείωση των επιτοκίων και άλλα νομισματικά μέτρα που υιοθετούν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν αρκούν για να πετύχουν τον στόχο τους, να τονώσουν δηλαδή την αναπτυξιακή διαδικασία των οικονομιών.
«Τα επιτόκια σε πολλές περιοχές του πλανήτη βρίσκονται, άλλωστε, σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα», σημειώνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και εκφράζει την άποψη ότι η πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed αποφασίστηκε και έγινε για να κατευναστούν οι αγωνιούντες επενδυτές, αλλά «ήδη μοιάζει σαν μια κίνηση πρόωρης αισιοδοξίας».
Για τις ΗΠΑ, άλλωστε, ο εδρεύων στο Παρίσι Οργανισμός προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2% το 2016 και όχι 2,5%, όπως προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο, ένα μήνα προτού, δηλαδή, η Fed προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τερματίζοντας μια εντυπωσιακά μακρά περίοδο (εννέα συναπτά έτη) διαρκών ενέσεων ρευστότητας στην αμερικανική αγορά.
Επεκτατικές πολιτικές
«Σημειωτέον ότι στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ελβετία τα επιτόκια έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο, κάτι που σημαίνει ότι οι αποταμιευτές πρέπει να πληρώνουν για να έχουν τα χρήματά τους στην τράπεζα», σχολιάζει το BBC.
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να αποδώσει καρπούς. Χρειάζεται να αναληφθούν συντονισμένες πολιτικές από τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης».
Ο διεθνής Οργανισμός αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για όλα τα μέλη του (συγκριτικά πάντα με τις προ τριμήνου προβλέψεις του). Για την Ευρωζώνη αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη από το 1,8% στο 1,4%.
Φρένο 0,5% και στη Γερμανία
Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε προβλέψεις για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης, τη Γερμανία (αναθεώρηση από το 1,8% στο 1,3%), για τη Γαλλία (από το 1,3% στο 1,2%) και για την Ιταλία (από το 1% στο 0,4%).
Για τη Βρετανία ο Οργανισμός αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το 2,4% στο 2,1% και για την Ιαπωνία από το 1% στο 0,8%.
Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ ενώ κατονομάζει την Κίνα (που δεν είναι μέλος του Οργανισμού) ως πρωταρχική αιτία της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,5% το τρέχον έτος.
Η μοναδική χώρα στην οποία αναφέρεται και για την οποία προβλέπει επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης είναι η (επίσης μη μετέχουσα στον ΟΟΣΑ) Ινδία. Η νεώτερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2016 είναι πλέον 7,4% από 7,3% που ήταν η προηγούμενη του περασμένου Νοεμβρίου.