Ακούμε συνεχώς από τα κυβερνητικά στελέχη για μάχες κατά της φοροδιαφυγής, για άγριο κυνηγητό όσων βρέθηκαν στις περιβόητες λίστες – Φαλτσιανί, UBS κ.λ.π – μόνο αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 2015 που ανακοινώθηκαν χθες,δείχνουν ότι παρά τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν, ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2014. Από 44,2 δισ. που ήταν το 2014 διαμορφώθηκαν στα 43,6 δισ.πέρυσι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έσοδα από ΦΠΑ παρά την αύξηση των συντελεστών, παρά την επέκταση τους σε τουριστικά νησιά αυξήθηκαν μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ… Άρα και η φοροδιαφυγή συνεχίζεται αμείωτη ενώ και οι έλεγχοι που υποτίθεται ότι αυξήθηκαν δεν απέδωσαν σχεδόν τίποτε. Την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών αποδεικνύει και το γεγονός ότι η μοναδική κατηγορία φόρου εισοδήματος που παρουσιάζει αύξηση είναι αυτή από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 11%.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η συνταγή να προσθέτουμε συνεχώς νέους φόρους, δεν οδηγεί πουθενά αλλούπαρά στην απομύζηση των μισθωτών και στη διόγκωση της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και γενικώς όσους μπορούν να αποκρύβουν με κάθε τρόπο τα εισοδήματα τους. Το ίδιο αναποτελεσματική αποδεικνύεται και η ενασχόληση μεγάλου μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών με τις κάθε λογής λίστες, αφού τα έσοδα είναι ελάχιστα σε σχέση τουλάχιστον με αυτά που προσδοκούν τα λαλίστατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Επί μήνες τώρα ο αρμόδιος υπουργός κ.Αλεξιάδης μας βομβαρδίζει με αλλαγές που έρχονται με μέτρα που ετοιμάζει για να πιάσει τους μεγαλοκαρχαρίες, αλλά στον ορίζοντα δεν φαίνεται τίποτε. Ούτε καν για τις αποδείξεις δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν τι θα κάνουν. Με μαθηματική συνέπεια να ακολουθούν την πεπατημένη, να αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης για τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς, για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Μόνο που η συνταγή έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της και την αντοχή αυτών που εξακολουθούν να έχουν ακόμα εισοδήματα από την εργασία τους. Αν δεν αλλάξουν λοιπόν μυαλά, αν δεν αποφασίσουν να φτιάξουν μηχανισμούς που θα αντιμετωπίζουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που δεν αφορά μόνο τα μεγάλα «ψάρια» όπως εξακολουθούν να πιστεύουν,η κατάσταση αντί να βελτιώνεται θα χειροτερεύει συνεχώς. Με φανφάρες, υποσχέσεις και ιδεοληψίες μαθητευόμενων μάγων η φοροδιαφυγή θα συνεχίσει να βασιλεύει…


ΤΟ ΒΗΜΑ