Δεν είναι περίοδος για εξόδους. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλτν Τουσκ μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σημασία έχει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για λύση στη Συρία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε την κοινή διαπίστωση «ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος των αποφάσεων για τις προσφυγικές ροές». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη, μείωσης των ορών από την Τουρκία, την καθιέρωση μιας διαδικασίας επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και την ανάγκη εντατικοποίησης των δράσεων κατά των διακινητών…»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον κ. Τούσκ βρέθηκε και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό διακινητών στα παράλια της Τουρκίας.
«Οι κοινές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιμερισμό υπευθυνότητας και όχι με απόδοση ευθυνών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Είμαστε σε κρίσιμη περίοδο, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντ. Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένου Βασίλειο, με τον κ . Τσίπρα να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας, όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα, προχωρώντας όλοι μαζί μπροστά. «Δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας: την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας».
«Η προσφυγική κρίση και η στάση της Βρετανίας είναι τα σημαντικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλτ Τουσκ. «Προσπαθούμε να βρούμε τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει η Βρετανία στους πολίτες χωρίς ωστόσο να πάμε πίσω…»
«Το προσφυγικό τεστάρει τις αντοχές της Ευρώπης. Η Ελλάδα πλήτετται περισσότερο από αυτό το θέμα… Οι Ελληνες έχουν λάβει υποψηφιότητα για νόμπελ χάρη στην προσπάθειά τους… Το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι η λύση. Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία».
Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στα θέματα της αξιολόγησης λέγοντας ότι «μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία της αξιολόγησης».
Το σχόλιο του Ποταμιού
«Από την εποχή του πεντοζάλη στα κηρύγματα ευρωπαϊσμού. Τουλάχιστον αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής από την έξωσή μας από τη ζώνη Σένγκεν» αναφέρει το Ποτάμι, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ντ.Τουσκ.
Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, όμως, κρίνεται και πάλι αργοπορημένος από τα αδιέξοδα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί.
» Το Ποτάμι θα συνεχίσει να μάχεται μαζί με εκείνους που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι στους λαϊκιστές που νομίζουν ότι οι ροές αφορούν μόνο τους άλλους και πως οι πρόσφυγες δήθεν θα εμποδιστούν από κάθε είδους σύνορα εφόσον διασχίσουν την Τουρκία.»
Πριν την συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η πρόταση Τουσκ για τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στο προσφυγικό.
Η συνάντηση, άλλωστε, διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Φεβρουαρίου) και μία ημέρα πριν τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.
Στόχος να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας με τη στήριξη των εταίρων στην Ευρώπη. Οχι μόνο να ψάξουμε τις αιτίες, αλλά το πως θα προχωρήσουμε, τι λύσεις θα βρούμε.
Για την κυβέρνηση η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο προσφυγικό. Στην τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Νταβούτογλου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα συμμετάσχει και στη δωδεκαμερή μίνι Σύνοδο για το Μεταναστευτικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα δοθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του Προσφυγικού σε επίπεδο ΕΕ.
Οι συζητήσεις διεξάγονται με φόντο τις πιέσεις που ασκούν οι «τέσσερις του Βίζεγκραντ» για κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων. Ωστόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, διαμηνύοντας διά του προέδρου της Γκιόρκι Ιβάνοφ πως τα Σκόπια «δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος».
Ωστόσο η κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, διαμηνύοντας διά του προέδρου της Γκιόρκι Ιβάνοφ πως τα Σκόπια «δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος».
Επίσης, υπέρ της αντιμετώπισης του προσφυγικού με την Ελλάδα εντός της Ζώνης Σένγκεν τάσσονται Βερολίνο και Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας και τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να κάνει λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή λύση», η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».