Ενισχύει την παρουσία της στην Αθήνα η Ryanair, η οποία παρουσίασε την Τρίτη το πτητικό πρόγραμμα για τον χειμώνα του 2016, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2017.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Μάικ Ο’ Λίρι, η εταιρία προσθέτει ένα ακόμη αεροσκάφος κι έξι νέους προορισμούς από το «Ελ. Βενιζέλος», φτάνοντας συνολικά τα 19 δρομολόγια, ενώ πυκνώνει τις πτήσεις και σε υφιστάμενα δρομολόγια, με στόχο τα 3,4 εκατ. επιβάτες στην Αθήνα και τα 30 δρομολόγια και τους 6,5 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, η Ryanair προσθέτει:

Ένα ακόμη αεροσκάφος στη βάση της Αθήνας για να φτάσει τα έξι

Έξι νέα δρομολόγια προς Βουκουρέστι (καθημερινά), Σόφια (καθημερινά), Μύκονο (καθημερινά), Μπολόνια (4 ανά εβδομάδα), Μάλτα (3 ανά εβδομάδα) και Δουβλίνο (2 ανά εβδομάδα).
Περισσότερες πτήσεις προς Ρόδο (3 καθημερινά) και Ρώμη (3 καθημερινά).

Ο κ. Ο’ Λίρι σημείωσε ότι η Ryanair έχει επιτύχει αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλες τις αγορές, αναφέρθηκε στην 4η βάση που ξεκινά στην Κέρκυρα, τόνισε ότι η εταιρία γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων ενδεχομένως να δημιουργήσει εμπόδια διότι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα τέλη.

Επίσης, σημείωσε ότι η εταιρία υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2015 στην κυβέρνηση σχέδιο ανάπτυξης με στόχο τους 10 εκατ. επιβάτες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την προϋπόθεση της μείωσης των τελών στα αεροδρόμιο.

«Ακόμη περιμένουμε απάντηση» είπε και σημείωσε ότι «ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε μονάχα εάν υπάρχουν κίνητρα». Μάλιστα, σημείωσε ότι η αντίστοιχη πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά αεροδρόμια, εκφράζοντας την απορία του για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, η εταιρία του χρόνου θα αποκτήσει 50 νέα αεροσκάφη, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απάντηση στις προτάσεις της.

Για τα υπό παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Ο’ Λίρι σημείωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με το νέο καθεστώς τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την συμφωνία με την κοινοπραξία Fraport – Slentel ως όχι απαραίτητα την καλύτερη δυνατή. Και αυτό διότι, θα έπρεπε το δημόσιο να επιλέξει πλειοδότη που θα δεσμευόταν και για την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Αντίθετα, συνέχισε, σήμερα «δεν υπάρχει υποχρέωση να φέρει ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης». «Φοβόμαστε – μπορεί να κάνουμε και λάθος – ότι η Fraport θα αρχίσει να χτίζει λαμπερά μαρμάρινα και γυάλινα παλάτια την ώρα που η επιβατική κίνηση θα μειώνεται» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «εάν τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θέλουν ανάπτυξη, θα πάμε αλλού».

Παράλληλα, ο κ. Ο’ Λίρι κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει την σύμβαση παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια, επί τη βάσει όμως της δέσμευσης για ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης από τα 18 εκατ. στα 28 εκατ. επιβάτες τα επόμενα πέντε – έξι χρόνια. «Εάν δεν δεσμευθούν για ανάπτυξη, δεν τους αξίζει η παραχώρηση» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος να δούμε μεταφορά πτήσεων και αεροπορικών κόμβων σε άλλες χώρες της περιοχής. «Μπορούμε και θέλουμε να αναπτυχθούμεταχύτερα» είπε, όμως πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό, όταν ο ναύλος είναι 15 ευρώ και οι φόροι 40.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η εταιρία έχει παραγγείλει 330 Boeing 737 με στόχο να επιτύχει επιβατική κίνηση από 106 εκατ. επιβάτες σε 180 εκατ. επιβάτες έως το 2024. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έναρξη πτήσεων μακρινών αποστάσεων (long haul) δεν είναι ακόμη στόχος της εταιρίας, η οποία όμως, όσο επεκτείνεται, μπορεί να αρχίσει να τροφοδοτεί με επιβάτες μακρινές πτήσεις άλλων εταιριών, όπως η TAP και η Air Lingus, με τις οποίες συζητά τέτοιες συνεργασίες.

Αναφερόμενος στο διεθνές αεροπορικό περιβάλλον, ο κ. Ο’ Λίρι παρατήρησε ότι αρκετοί «legacy carries» μείωσαν την χωρητικότητά τους στην Ευρώπη, το κενό της οποίας κάλυψαν οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους. «Αυτή η τάξη θα αυξηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης δέχονται τεράστια πίεση από τους «3» του Περσικού Κόλπου και αντί να τους ανταγωνιστούν, σπεύδουν στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν προστασία από «κρατικές ενισχύσεις».

Ο επικεφαλής της Ryanair σημείωσε την ίδια στιγμή ότι η Lufthansa και η Air France είναι «οι πιο προστατευμένες κι επιδοτούμενες εταιρίες στην ιστορία», σημειώνοντας ότι ο Ιρλανδικός αερομεταφορέας καλωσορίζει τον ανταγωνισμό. Μάλιστα, προέβλεψε ότι όπως η Qatar βρέθηκε με μειοψηφικό πσοοστό στην IAG, η οποία ελέγχει την British Airways και την Iberia, κατά τον ίδιο τρόπο η Emirates και η Etihad θα αποκτήσουν μετοχική παρουσία στον γερμανικό και γαλλικό αερομεταφορέα, αντίστοιχα. «Ιστορικά, όταν οι μεγάλοι αερομεταφορείς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, ενώνονται και ανεβάζουν τις τιμές», κατέληξε.