Οι αριθμοί, ο Τόμσεν και οι αυταπάτες

Οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς ήταν όπως θυμόμαστε μια από τις πολλές παρόλες με τις οποίες μας είχαν βομβαρδίσει ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του.

Οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς ήταν όπως θυμόμαστε μια από τις πολλές παρόλες με τις οποίες μας είχαν βομβαρδίσει ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του. Ελα όμως που συνήθως οι αριθμοί αποδεικνύονται πιο πεισματάρηδες –και πιο αξιόπιστοι –από τα ανέξοδα και αδιέξοδα συνθήματα. Με αποτέλεσμα όταν έρχεται ο λογαριασμός, οι εμπνευστές των απλουστευτικών λύσεων και υποσχέσεων να τρέχουν και να μη φτάνουν, όπως συμβαίνει τώρα με την κυβέρνησή μας.
Αυτά προσπάθησε να πει με το άρθρο του και ο γνωστός… υπονομευτής της Ελλάδας κ. Τόμσεν προκαλώντας την οργή του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορείς να κατηγορήσεις τον κομισάριο του ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις, για εμμονές, αλλά όταν βάζει τα νούμερα κάτω δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Εχει δει άλλωστε το ίδιο έργο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ώστε δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας.
Τι μας είπε λοιπόν ο εμμονικός κ. Τόμσεν; Πρώτον, ότι πολιτικοί και κοινωνία έχουν μια αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Ο,τι ανατρέπει συνήθειες, βολέματα και κεκτημένα χρόνων, πολύ δύσκολα γίνεται δεκτό. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση έχαναν και χάνουν την αξιοπιστία τους σε χρόνο ρεκόρ. (Με τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια να έχει αυτοδικαίως τον τίτλο του πρωταθλητή.)
Τρίτον, ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συντηρηθεί με τις σημερινές μας οικονομικές δυνατότητες Και τέταρτον, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί παρά να συσχετισθεί με τις επιδόσεις της οικονομίας και τα έσοδα του κράτους. ‘Η θα δεχθούν δηλαδή να πληρώσουν κάτι παραπάνω ακόμη οι Ευρωπαίοι ή διαφορετικά πρέπει εμείς να καλύψουμε τις τρύπες μας…
Με λίγα λόγια, ή εσείς θα κάνετε κάποιες περικοπές στις συντάξεις σας ή θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να σας δώσουν ένα ακόμη επίδομα. Μπορούμε λοιπόν να ξορκίσουμε όσο θέλουμε τους αριθμούς, να τους στείλουμε στο πυρ το εξώτερον, αλλά πρέπει να βρούμε και κάποιον να πληρώσει τον λογαριασμό. Και δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.